GDO Çağında Natürmort

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

Araştırma odaklı bir proje olan MONSTER [ge.net.i.cal.ly.mod.i.fied] sergisinde genetiği ile oynanmış gıdaların 20 yıllık sürecini ele alan grafik sanatçısı AliCabbar, Adas İstanbul'da gazeteci, yazar ve Açık Radyo programcısı Evrim Altuğ ve gıda kooperatifi gönüllüsü, yazar Hıdır Eligüzel'le bir araya gelip GDO Çağında Natürmort sunumunu gerçekleştirdi. Bu buluşmadan sesli notları Açık Dergi'de yayına koyuyoruz.

Ali Cabbar
Açık Dergi
 

Açık Dergi

podcast servisi: iTunes / RSS

Bu sesli notları size sunarken, ölü Doğa (natürmort) janrına güncel bir yaklaşım sunan MONSTER [ge.net.i.cal.ly.mod.i.fied] sergisinin basın bülteninden bir de alıntı paylaşalım:

Kirlettiğimiz ve plastiğe boğduğumuz dünyamızda, süpermarket raflarını plastik görünümlü tatsız meyve ve sebzeler dolduruyor. Dev biyoteknoloji şirketlerinin laboratuvarlarında DNA’sına müdahale edilmiş GDO’lü gıdalar tüketiyoruz.

Et ve süt kaynağımız olan inekler, genetiği ile oynanmış mısır ile besleniyor. Milyar dolarlık biyoteknoloji devleri, tohum piyasasını tekellerine alarak geleneksel tarım yöntemlerimizi yok ediyor.

Ali Cabbar, gezegenimizin içinde bulunduğu kasvetli durumu Kafkaesk bir dünyaya benzetiyor ve bunaltıcı bir düşten uyandığında kendisini bu dünyada “metamorfoz” geçirerek gıda tasarımcısına dönüşmüş olarak buluyor. Görevi gereği, tazeliğinden ve renginden kaybetmeyen, raf ömrü uzun, kolay paketlenip taşınan, cazip görünümlü meyve ve sebzeler üretiyor

 

Ses kayıtlarını bizimle paylaşan Adas İstanbul ve Evrim Altuğ'a teşekkürlerimizle.