'Atom' Kelimesini Türkiye'ye sokan Sıtkı Bey'i tanıyan var mı? Ya da Türkiye'nin Nükleer Macerası

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

Bursalı Emekli Fizik Öğretmeni Sıtkı Bey 1930'lu yıllarda Atom Teorisi'ni keşfettiğini iddia ederek Atatürk'ün karşısına çıkar. Bu Atom'un Türkiye topraklarına ilk girişinin vesilesidir de. "Herkesin belgeseli" olmaya aday Nükleer Alaturka, Türkiye'nin nükleer serüveninden çentiklerle birlikte bu hikayeyi de anlatmayı hedefliyor. Tabii desteklerinizle!   

http://nukleeralaturka.com/
Açık Dergi: 28 Nisan 2016: Nükleer Alaturka 7 Can Candan / Filiz Yavuz
 

Açık Dergi: 28 Nisan 2016: Nükleer Alaturka 7 Can Candan / Filiz Yavuz

podcast servisi: iTunes / RSS

Yönetmen Can Candan'ın kafasında 1995'te "Türkiye'nin nükleer serüveni"ni anlatma hikayesi ilk tohumlarını verir, zaman ise "Nükleer Alaturka"yı gelişmesine yardımcı olur. 

Türkiye: Bir "En'ler" Cumhuriyeti

İşte şimdi, 2016 yılına geldiğimizde bu topraklarda ikitidarın  "en büyük, en güçlü, en ileri" çığlıkları yankılanırken, belgesel Türkiye'deki nükleer hikayeleri biraraya getirmeyi amaçlıyor. Ekip bu yolla nükleer karşıtlarına şimdiye kadar santral kurulmasına izin vermeyerek aslında neyi başardıklarını göstermek, nükleer savunucularına ise bütün süreci anlatmak, hatta mümkün olursa filmi bir 'ana akım' seviyesine çekerek mümkün olduğu kadar çok kişiye izletmek istiyor. 

1930: Sıtkı Bey başımızı mı yaktı?

Belgesel nükleerden önce 'atom' kelimesinin izini sürerek en derinlere, 1930'a kadar gidiyor. Bursalı Emekli Fizik Öğretmeni Sıtkı Bey Atom Teorisi'ni keşfettiğini iddia ederek Atatürk'ün karşısına çıkıyor. Atom'un Türkiye topraklarına ilk girişi ise bu vesileyle oluyor. 'Herkesin belgeseli' olmaya aday Nükleer Alaturka projesi, Türkiye'nin nükleer serüveninden pek çok çentikle birlikte bu hikayeyi de anlatmayı hedefliyor. Tabii desteklerinizle!   

Ortak yapım film

https://www.indiegogo.com/projects/nuclear-alla-turca-documentary-film#/ adresinde devam eden kampanyayla herkes bu serüvenin bir parçası olup, 11 kişiden oluşan ekibin araştırması ve yapım sürecine destek olabilir.

Ne demişler "Ya hep beraber, ya hiçbirimiz"  

Yönetmen Can Candan ve Gazeteci Filiz Yavuz Açık Dergi'nin konuklarıydı.* 

Belgeselin tanıtımı için: https://vimeo.com/157448082

Belgeselin tüm detayları için: http://nukleeralaturka.com/

*Açık Dergi'de yayınladığımız kısaltılmış söyleşinin tamamını burada dinleyebilirsiniz. Bir çeşit uzun versiyon, İzmir'in "nükleer füzeleri" hikayesiyle birlikte.