Siyanürlü altın arama projeleri ile direnişler, "Mülksüzleştirme Ağları" ve kamusal veriye ulaşım yolları: Gazeteci Elif İnce'yle söyleşi

-
Aa
+
a
a
a

Açık Bilinç’te gazeteci Elif İnce’yle kâr amacıyla doğa katliamı yapan büyük şirketli projelere karşı, yurttaş hak ve sorumluluklarını konuştuk.

Açık Bilinç: 3 Aralık 2019
 

Açık Bilinç: 3 Aralık 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Bu hafta konumuz, sermaye-iktidar ilişkileriyle organize olan ve kar amacıyla doğa katliamı yapan büyük şirketli projelere karşı, yurttaş hak ve sorumluluklarını, ve bu konularda nasıl bilgi sahibi olabileceğimiz.

Programın akışında üç bölüm olacak:

1. Bergama ve Kazdağları'ndaki siyanürlü altın arama projeleri ve direnişler.

2. Sermaye gruplarının birbirleriyle ve siyasi iktidarla olan ilişkilerini haritalayan "Mülksüzleştirme Ağları" çalışması.

3. Elif İnce’nin bu yıl mayıs ayında yayımlanan kitabı “Kent Ve Ekoloji Araştırmaları İçin İnternetten Kamusal Veriye Ulaşma Rehberi".

— / —

Elif İnce, 1990-2000'li yıllarda gündemde olan Bergama maden arama projesi ve doğal alanlarının mahvedilmesine karşı çıkan Ovacık köylüleriyle ilgili pek çok haber yapmıştı.

İki örnek:

Toprağın Bekçileri: http://bianet.org/bianet/siyaset/160766-bergama-altin-madeni-direnisi-topragin-bekcileri

Hukuk Dinlemeyen Maden: http://bianet.org/bianet/siyaset/160771-bergama-hukuk-dinlemeyen-maden

— / —

Türkiye, Bergama davasında AİHM'nin 2004 kararıyla, 1 milyon Euro'ya yakın tazminat ödemek zorunda kaldı. Fakat talan sona ermedi.

Bugünlerde, Kazdağları - Kirazlı yöresindeki doğa katliamına karşı süren direniş, Bergama dönemiyle yapısal benzerlikler gösteriyor.

"AİHM’in 2004 yılında verdiği, Bergama’nın Ovacık köyünde Eurogold Madencilik şirketine verilen altın madeni işletilmesi ruhsatına ilişkin karar Kirazlı bakımından da önemli ilkeleri içeriyor."

Rıza Türmen''in hukuki değerlendirmesi: Kirazlı Altın Madeni ve AİHM.

— / —

Bu tür projeler incelendiğinde, ortaya hep aynı şirketlerin iktidarla ilişkileri çerçevesinde belirlenen bir menfaat ağı çıkıyor.

Bu çıkar ilişkilerinin ortaya serilmesi için çalışan Mülksüzleştirme Ağları, kolektif görsel veri haritaları hazırlıyor: http://mulksuzlestirme.org

— / —

Mali kazanç uğruna doğayı acımasızca talan eden projeler hakkında bilgi edinmek için bir başka faydalı kaynak, Ekoloji Kolektifi’nin yayınları.

"Kent Ve Ekoloji Araştırmaları İçin İnternetten Kamusal Veriye Ulaşma Rehberi" (2019) bu seri içinde yer alıyor ve  sorumluluk bilincine sahip her yurttaşın internet üzerinden bilgiye nasıl ulaşabileceğini, kolayca anlaşılır bir şekilde aktarıyor.

Bergama'dan Kazdağları'na, Hasankeyf'e uzanan, siyasi ve mali çıkarlar uğruna yapılan doğa ve kültür tahribine hakkıyla karşı çıkmak için, önce bu projelerin altında yatan menfaat ağları hakkında bilgi sahibi olmak çok önemli.

Kitabı, ücretsiz olarak indirmek mümkün: http://ekolojikolektifi.org/portfolio/1867/

— / —

Haftaya, temel bilimlere geri döneceğiz.

Prof. Erkcan Özcan, Kuantum Fiziği'nin temellerini anlatacak.

Bir sonraki hafta da, Prof. Cem Say'dan, teknolojinin en uç noktasındaki Kuantum Bilgisayarları'nı dinleyeceğiz.

— / —

Açık Bilinç'i salı sabahları 09.30'da dinleyebilir, podcast arşivine buradan ulaşabilirsiniz.