1500 Yıllık Yedikule Bostanları'na bu kez otopark tehdidi

Yeşil Bülten
-
Aa
+
a
a
a
Yeşil Bülten: 29 Eylül 2018: 1500 Yıllık Yedikule Bostanları'na bu kez otopark tehdidi
 

Yeşil Bülten: 29 Eylül 2018: 1500 Yıllık Yedikule Bostanları'na bu kez otopark tehdidi

podcast servisi: iTunes / RSS

İstanbul'un 1500 yıllık bostanlarından biri, Yedikule Bostanı otoparka teslim ediliyor.  ,

Alan Yönetimi, UNESCO, Koruma Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi konudan haberdar mı, bunu da tam bilemiyoruz. 
Bilinmezliklerin otasındaysa bir otopark inşası devam ediyor. 

Aktivist Defne Koryürek'ten son bilgileri öğreniyoruz.  

* Başladık! İBB’nin baskısı altında olan Yedikule Bostanları’nda hâlâ kadim Bostancı’nın devam ediyor. Kentsel tarımın dünyada da önemli örneklerinden biri olan bu bostanlara şimdi de bir otopark yapılması planlanıyor. Çalışmalar başladı.
* Belediye Başkanı Hasan Suver de ilginç bir şekilde bostanların hemen yanına inşa edilmiş olan Yedikule Konakları’nda ikamet ediyor. Bu durumu Koruma Kurulu nasıl karşılayacak?
* Defne Koryürek yayınımızda: Fatih ilçesindeki mülkten bahsediyoruz. 2013 yolunda bostanların üzerine beton dökülmesinden hatırlayacaksınız. Burada hala tamamlanmamış, inşa hareketleri duruyor. İç bostanlardan biri bu. Yedikule Konakları 20 yıllık zorlamayla yapıldı, adım adım
* Koryürek: Tarım alanı demeyelim sadece bunlar biricikler. Surlar ve önündeki bostanlar gibi dünyadaki biricik örneklerden. 1500 yıllık bir tarım alanı, bir kültür alanından bahsediyoruz. İsmail Paşa Bostanındakilere haber gitmiş, otopark olacağına dair ve mıcır dökülmüş
* Koryürek: Bu bizi dehşete düşürdü çünkü burası UNESCO alanı. İBB’yi aradık, BİMER, Beyaz Masa, Alan Yönetimi ve pek çok yere kişisel başvurularda bulunduk, bu güne kadar herhangi bir bilgiye ulaşamadık. Kimsenin bir bilgisi yok, bugün Koruma Kurulu toplantısı var.
*  Koryürek: Tahminimiz geçici otopark olacağı ve bu da mülkiyetin yavaşça değişeceği demek. Elimizden bir tarım alanı çıkıp otoparka dönüşecek. Bu yeni Yedikule Konakları haline gelebilir demek.
* Koryürek: Bu ülkenin bu ülkenin değerleri için konuşamaz halde olması, derinden yaralayıcı. Akademisyenler, bu ülke için çözüm üretmeye çalışanların fikirleri niçin değerlendirilmiyor?
* Koryürek: Ben bu durumu inat olarak tanımlamak istemiyorum zira oraya sıkışırsak bir çözümümüz yok. Yerel yönetimlerin mahalleyle ortak bir karar vermesi gerekir. Yedikule Spor Kulübü alanına el koymak akıl kârı değil.
* Yedikule Spor Sahası deyince birbirine çok yakın alanlardan bahsediyoruz. Ortaya böyle bir şeyin çıkması da şimdi endişeleri 2 katına çıkarıyor.
* Koryürek: Bugün Koruma Kurulu’ndan basit bir cevap bekliyoruz, burada bir otoparka izin verdiler mi? Herhangi bir müdahalede Alan Yönetimi’nin müdahale etmesini bekliyoruz çünkü orası bir UNESCO alanı. Bu sabah Alan Yönetim Başkanı’nın Belediyeye bir mektup yazdığını öğrendik.
*Koryürek: Bu müdahaleyi soruyor. Biz elimize gerçek bir bilgiyi bile alamıyor olduk. Bir sorunun cevabını bile alamıyoruz bırakın bostanlarda neler yapabileceğimize dair renkli tartışmaları. Bunlar çocuklarımıza hesabını veremeyeceğimiz büyük hesaplar maalesef.
* Koryürek: Rehabilitasyon projesi vardı, Şubat ayında ilan edilen ve sadece birkaç görselle basına sunulmuş olan o projeden de eser yok. Burada “Kapanın elinde kalacak mantığı var “ demek yanlış değil. Kimsenin birbirinden haberi yok. Havada 5 top, hangisini yakalayacaksın?
* Koryürek: Burası İsmail Paşa Bostanı, 1500 yıllık bir kadim miras. Bugün küresel iklim değişikliği tepemizde bir karabulut gibi dolaşırken, bostanların çıkarmalıyken elimizde olanı yok ediyoruz

Yedikule Bostanları bir kez daha tehdit altında. Önümüzdeki süreç neler getirecek, izleyeceğiz.

Haftaya yeniden görüşmek üzere !

 

** Burada yazılı olan notlar, program sırasında canlı yayında atılan tweetlerdir, dolayısıyla kurulan cümlelerin tamamını yazmış olma iddiasını taşımaz. Tüm tam cümleler ve bilgiler için lütfen podcast'e de kulak veriniz.