"Susuz Yaz"dan Suya ve Su Gasbına Dair

Sudan Gelen
-
Aa
+
a
a
a

Bu hafta Sudan Gelen’de yarım asır önce sudan gelmiş bir güzel filmi konuşmak istedik. Çünkü aradan yarım asır geçmiş olsa da su kavgası pek değişmemiş. Ve yarım asırdır hemen her boyutuyla irdelenmiş Susuz Yaz, ne tuhaftır ki adının içinde geçen suyla pek az dile getirilmiş. İşte biz bu eksikliği bir parça doldurmak istedik Yeşilçam Arkeolojisi programının yapımcısı ve sunucusu Utku Uluer ile. 

Sudan Gelen: 2 Ekim 2018
 

Sudan Gelen: 2 Ekim 2018

podcast servisi: iTunes / RSS

“Bir toprağın etrafını çitle çevirip bu benimdir diyebiliyorsunuz ama suya sahip olamıyorsunuz. O toprağı gücünüz yettiği ölçüde avucunuzda tutabilirsiniz ama avucunuza suyu aldığınız vakit aynı şeyi yapamazsınız. Su parmaklarınızı istediğiniz kadar sıkın, akıp gidecektir. Kaynaktan çıkan bir su. Nasıl sahip olabilirsiniz buna? Mülk sahibi baraj da yapsa gene tutamaz suyu. Su muhakkak bir yere gidecek. Suyun, mülkiyet sınırlarını tanımayan bu öğesi beni çok ilgilendirdi”.

Metin Erksan

Yönetmenliğini yaptığı efsane filmi Susuz Yaz (1963) üzerine Metin Erksan’ın sözleri, hayatın özü olan suya dair billur damlalar gibi. Evet, gerçekten de suyu avucunuzla ne kadar sıkarsanız sıkın tutamazsınız… Ancak insanlık var olduğundan beri de suyu avuçlamak, kendine saklamak ve onu bir hegemonya kurma aracı olarak kullanmak isteyen hep olmuştur. Hâlbuki suya sahip olmak sadece bir yanılsamadır. Zamana sahip olmaya çalışmak kadar beyhude bir çabadır… Su da zaman da akar gider… Ancak buna rağmen ona sahip olmak için çok canlar yakılmıştır. Ve bu sahip olma hırsına rağmen su yine kendi varlığını insan oğluna ve kızına kabul ettirir. Su savaştan çok barışın, çatışmadan çok uzlaşmanın yatağı olur. O yatakta uygarlık şekillenir.

Bu hafta Sudan Gelen’de yarım asır önce sudan gelmiş bir güzel filmi konuşmak istedik. Çünkü aradan yarım asır geçmiş olsa da su kavgası pek değişmemiş. Ve yarım asırdır hemen her boyutuyla irdelenmiş Susuz Yaz, ne tuhaftır ki adının içinde geçen suyla pek az dile getirilmiş. İşte biz bu eksikliği bir parça doldurmak istedik Yeşilçam Arkeolojisi programının yapımcısı ve sunucusu Utku Uluer ile. Suya, su gibi akmaya ve suyu gasp edip alıkoyanlara dair koyu bir sohbet oldu. Bu sohbeti kaçırmayın.