2021 biterken yerli müzik sahnelerinden 25 albüm

-
Aa
+
a
a
a

Sonsuz Çilek Tarlaları programını hazırlayan ve sunan Tuğçe Yapıcı, 2021 yılı için yerli sahnelerden 25 uzunçalar albümü dinleyicilerimiz için listeledi. 

Radyo Kafa illüstrasyon

Sonsuz Çilek Tarlaları'nda yıl boyunca süremiz elverdiğince yerli sahnedeki üretimin bir nevi arşivini oluşturduk; yüzlerce kayıt dinledik, sanatçılarla ve müzik sektörünün çeşitli alanlarında çalışan kişilerle söyleşiler gerçekleştirdik. Pandemiye rağmen bu yıl da yerli sahnede üretim hız kesmeden devam etti, binlerce yeni kayıt yayınlandı. Eğer pandemi bundan yirmi yıl önce gerçekleşseydi müzisyenlerin stüdyolarda bir araya gelememesinin kayıtlı üretim anlamında hatırı sayılır bir çoraklık yaratması kuvvetle muhtemel olurdu. Bu yıl dinlediğimiz yeni kayıtların büyük çoğunluğunu evde kayıt teknolojilerinin gelişmesi sonucu müzisyenler arasındaki iletişimin fiziksel mesafelerden bağımsız hale gelmiş olmasına borçluyuz. Tabii bazı sanatçıların aklında hiç albüm kaydetmek yokken veya konser yoğunluğundan kayıt için zaman yaratamıyorken konserler gerçekleşemeyince zamanlarını kayıt yapmaya kanalize etmiş olmaları da cabası. Pandemi sürecinde müzisyenlerin sahnelerden uzak kaldıkları için yaşadıkları psikolojik ve ekonomik zorluklar elbette yadsınamaz ama bunlar başlı başına başka bir yazının konusu olabilir. Burada ise 2021 senesi içerisinde yayınlanan albümlerden bir seçkiyi inceleyeceğiz. 

Her şeye rağmen 2021, yerli sahnede üretimin niceliği ve çeşitliliği bakımından bereketli bir seneydi diyebiliriz. Aşağıda bulacağınız bu yıl yayınlanmış 25 albümden bazılarının yaratıcılarıyla yıl boyunca Sonsuz Çilek Tarlaları'nda buluştuk; üretim süreçlerini etraflıca konuştuk ve sektörün çeşitli alanlarındaki dinamiklere dair birlikte kafa yorduk. Programa konuk olan herkesin anlatıları ve deneyim paylaşımları dönemin üretim koşullarına ve sektördeki güncel gelişmelere dair aydınlanmamıza katkı sağladı. Yıl sonu seçkisi vesilesiyle hem müzisyenlerin hem de müzik sektöründeki diğer aktörlerin bütünlüklü bir anlayış geliştirmesine yardımcı olabilecek bir arşivin oluşmasında katkısı olan herkese bir kez daha teşekkür etme fırsatını kaçırmak istemem.

Yayınlanan onlarca albüm arasından bir yıl sonu seçkisi hazırlamak benim için hiçbir zaman kolay olmuyor, hatta senenin bu zamanları bir bakıma benim kâbusum. "En iyiler" listelerinin ancak kişisel bir bakış açısından hazırlanabileceğini düşünüyorum ama yine de bu kişisel seçkiyi bir "en iyiler" listesine indirgemeyi tercih etmem. 2021'de aşağıdaki 25 uzunçalar albümden daha fazla sayıda nitelikli iş dinlediğimizin altını çizmem gerek. Bu seçkideki albümler bende en fazla yer eden, benim beğenilerime hitap eden, bende defalarca dinleme isteği uyandıran ya da içinde bulunduğumuz on yılın lokal sahnesinde çeşitli açılardan önem arz ettiğini düşündüğüm albümler diye özetleyebilirim. Bu albümlerin bazıları onları yaratan sanatçıların diskografilerinde birer kilometre taşı olarak konuşlanıyor, bazıları gelecek senelerde başka sanatçılara ilham vererek lokal sahnedeki üretim üzerinde etkili olabilecek işler, bazılarının da yıllara meydan okuyarak sınırlı bir dinleyici topluluğu arasında kültleşeceğine veya etki alanını zaman içerisinde daha da artırarak klasikleşeceğine inanıyorum. Tabii bunların hepsi yalnızca hevesli bir dinleyici olarak kendi kişisel birikim ve görüşlerime dayanarak yaptığım çıkarımlar. Yoksa bir başkasının hazırlayacağı listede bambaşka albümler yer alabilir ki zaten olması gereken de budur. 

 

Cereyanlı - A (Şubat 2021, Space Goats)
Cereyanlı - B (Mayıs 2021, Space Goats)

Alp Ersönmez

Alp Ersönmez'in iki parça halinde yayınlanan ikinci solo albümü Cereyanlı'daki parçaların yazımına 2000'lerin başlarında başlanmış, kayıtları ise 2010'ların ilk yarısında tamamlanmış. Albümün kayıtlarında yıldız bir kadro yer alıyor: Erik Truffaz, İlhan Erşahin, DJ Logic, Arto Tunçboyacıyan, Bugge Wesseltoft, Papa Dee, Çağrı Sertel, İmer Demirer, Engin Recepoğulları, Serhan Erkol, Can Şengün, Bulut Gülen, Ediz Hafızoğlu, Sibel Gürsoy, Can Çankaya ve Doruk Gönentür'ün enstrüman hakimiyetleri Alp Ersönmez’in analog synthesizer ile hazırladığı altyapılarla birleşince ortaya abartısız tabirle müzikal bir şölen çıkmış. Yaklaşık 8 senedir hazır bekleyen bu kayıtlar 2021'de dinleyiciyle buluşarak Alp Ersönmez'in 2011 tarihli ilk albümü Yazısız'dan 10 yıl sonra aşina olduğumuz yetkin bas gitaristliğinin ve besteciliğinin kanıtlarını Cereyanlı'da bir defa daha bir araya getiriyor ve geleceğe arşivlik bir albüm bırakıyor.   

Alp Ersönmez'in Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

Mutluluklar (Haziran 2021, Gülbaba Records)

Barış Demirel

Barıştık Mı - Barış Demirel projesiyle 2010'larda iki önemli albüm yayınlayan Barış Demirel, yerli sahnenin en üretken, sahnelerde en çok gördüğümüz isimlerinden biri. İlk solo albümü Mutluluklar'da bu defa geçmişe dönen ve müziğini daha kişisel hikayeler üzerine kurgulayan Barış Demirel, bu albümde alametifarikası olan trompetini, Rap müziğe olan yakınlığını ve söz yazımında mizahi yaklaşımını öne çıkarıyor. Albümün ilk iki single'ı olan Kâkülünde Ak Oldum ve Sal Beni parçalarının İsviçreli prodüktör Kadebostany rework'leri ve Keyfim Senle Yerinde parçasındaki Deniz Tekin düeti dikkat çeken şarkılar. Barış Demirel'in üretkenliği hangi isim altında çalışmalarını yayınladığından bağımsız olarak onun üretimlerini daha uzun yıllar duyacağımıza dair en ufak bir şüphe bırakmıyor.     

Barış Demirel'in Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

Bringing Down the House (Kasım 2021, Bağımsız)

Blues Attack

İstanbul Blues sahnesinde uzun senelerdir farklı ekiplerle aktif olan Güray Oskay, Tarkan Mumkule, Sezen Köroğlu, Batur Yurtsever ve Hasan Ali Polat'tan oluşan Blues Attack, pandemi dolayısıyla ara verdikleri yoğun sahne programlarından arta kalan zamanda tamamı özgün bestelerden oluşan 10 parçalık ilk albümleri Bringing Down the House'u yıl bitmeden yayınladı. The Original Blues Brothers Band solisti Rob Paparozzi'den övgü alan albüm ayrıca Rock & Blues Muse'un "2021'in En İyi 20 Albümü" listesine aday gösterildi; A.B.D Blues/R&B Radyo listelerine girdi. İlk dinleyişte akılda kalan Blues ve Funk parçalarının etkisini konuk vokalistlerle de güçlendiren Blues Attack, ülke sınırları dışında gördüğü ilgiyi ülke içinde de tez vakitte görmeyi hak eden dünya standartlarında bir ilk albüme imza attı.

 

Mutsuzlar (Aralık 2021, Dokuzsekiz Müzik)

Brek 

2018'den beri uzun ve kısaçalar albümler halinde geride kayda değer bir üretim bırakan Brek, yılın son günlerinde yeni uzunçalar albümünü paylaşarak 2021'i de albümsüz bırakmıyor. Mutsuzlar için "çiğ ve çıplak tutmaya çalışmak çok kanlı bir kavgaydı" diyen Brek'in amacına ulaştığını rahatlıkla söyleyebilirim. Sonuç tam istediği gibi: Çiğ ve çıplak. Hatta ben de birkaç ekleme yapabilirim. Derin, karanlık ve mutsuzluğu yadsımayan, hatta onu sevmeyi bile öğrenmiş bir ruhun sancılarından damıtılmış müziği. Klişelerden uzak bir acı çekme sürecine şahitlik etme şansı, zaman zaman sizi yerin yedi kat altına çeken tekinsiz bir el. Albümün ilk single'ı olan ve albümün bütününden biraz ayrıksı duran gittim gördüm parçası hariç albüm boyunca bizi kendi karanlık dünyasına çekmeyi başarıyor ve henüz ilk parçadan fragmanını gösterdiği duygu durumunun sürekliliğini sağlıyor. Mutsuz müzikleri sevenleri mutlu ederek hayatlarına bir paradoks eklemeye aday.

 

Hollow Shell (Ocak 2021, Santima Records)

Cava Grande

Portecho ve Mira'dan sonra müzik yolculuğuna Cava Grande ile devam eden Tan Tunçağ, Hollow Shell adlı ikinci albümünde bizi yeniden özlediğimiz vokallerine kavuşturarak Cava Grande'nin müziğine yeni bir katman ekliyor. Kendi tarzını "hüzünlü dans müziği" olarak tanımlayan Cava Grande, analog synth'ler ve atmosferik melodilerin öne çıktığı müziğini ilk albümde olduğu gibi yine bütünlüklü bir görsel dünya eşliğinde sunmaktan vazgeçmiyor. A Room Above the Earth parçasının Tan Tunçağ imzası taşıyan 3D animasyon klibi uluslararası film festivallerini gezip önemli ödüllerle dönerken Cava Grande'nin yalnızca bir müzik projesi değil, dört başı mamur bir sanatsal deneyim olduğunu da kanıtlıyor.   

Cava Grande (Tan Tunçağ)'nin Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

Ara Nağme (Ekim 2021, Undo Records)

Cenk Erdoğan

Gitarist, besteci ve prodüktör kimlikleriyle tanıdığımız Cenk Erdoğan'ın yaylı tanbur için bestelediği 8 parçadan oluşan Ara Nağme albümü kendi kurduğu plak şirketi Undo Records etiketiyle yılın son çeyreğinde yayınlandı. 8. albümünde gitarı bir süreliğine bir kenara bırakıp yaylı tanburu eline alan Cenk Erdoğan, bu enstrümana bestelediği parçalar için yarattığı ses dünyasında klavyeleri Adem Gülşen'e emanet etmiş. Taksim geleneği içerisinde icrasına aşina olduğumuz yaylı tanbur, Cenk Erdoğan'ın ellerinde -bu defa başrolde- ilk dinleyişte akılda kalan ezgiler sunuyor. Ara Nağme hem Klasik Türk Müziği tutkunları için hem de Cenk Erdoğan'ın gitar müziğindeki üretimlerini yakından takip edenler için sürprizli ve kıymetli bir keşif alanı. 

Cenk Erdoğan'ın Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

Kafanar(Eylül 2021, Space Goats)

Deniz Mahir Kartal

Bugüne kadar A.G.A Trio, Pulsar gibi projelerle ve Hakan Vreskala, İpek İpekçioğlu, Volkan İncüvez gibi sanatçılarla gerçekleştirdiği ortak çalışmalarla da tanıdığımız Berlin menşeli multienstrümanist Deniz Mahir Kartal'ın canlı performans projesi olarak başlayan Kafanar, pandemi döneminde konserlerin iptal olması üzerine sahnede yarattığı dünyayı bu defa kayda geçirerek bir albüme evrildi. Gitar ve saksafonun yanı sıra, çağlama, kaval, duduk gibi etnik enstrümanları da başarıyla icra eden Deniz Mahir Kartal, künyesinde yalnızca kendi isminin bulunduğu Kafanar albümünde etnik elektronik çizgide ve yer yer yüksek BPM'lerde gezinerek geniş skaladaki müzikal becerilerinden bir kesit sunuyor. Tabii bunlar Kartal'ın bugüne kadar heybesinde biriktirdiği nar tanelerinin şimdilik paylaşmaya karar verdiği yalnızca bir kısmı. 

Deniz Mahir Kartal'ın Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

Pişman Olunmayan Dünler (Şubat 2021, Bağımsız)

Deniz Taşar

Hem önceki senelerde yayınladığı kayıtlarla hem de sürprizlerle dolu sahne performanslarıyla gelecekte yapacağı güçlü işlerin sinyallerini uzun süredir veren Deniz Taşar, ilk albümü Pişman Olunmayan Dünler'i şubat ayında yayınladı. Bir caz vokalisti olarak kazandığı çeşitli ödüller ve iş birlikleriyle tanınmış olsa da, Deniz Taşar'ın üretimleri yalnızca caz başlığı altında kategorize edilemeyecek kadar eklektik. Pişman Olunmayan Dünler ile müziğindeki farklı janralardan gelen etkileri daha rahat gözlemleyebildiğimiz bütünlüklü bir yapı sunan Deniz Taşar'ın ilk albümü sırtını temelde caza yaslasa da elektronikten alternatif pop'a, rock'tan hip-hop'a uzanan öğeleri ustalıkla bir araya getiriyor ve kendine özgü bir ses dünyası oluşturmayı başarıyor.   

Deniz Taşar'ın Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

KUYU (Ekim 2021, Bağımsız)

Dilan Balkay

Bugüne kadar alternatif sahnede aralarında Dolu Kadehi Ters Tut, Evrencan Gündüz, Sedef Sebüktekin, Gaye Su Akyol, Canozan gibi çok sayıda sanatçının yer aldığı ismin kayıtlarında ve sahne ekiplerinde trompette ve geri vokallerde yer alan Dilan Balkay, 2019 senesinden itibaren solo çalışmalarını paylaşmaya başlamıştı. KUYU adlı ilk albümünü bu yıl ekim ayında yayınlayan sanatçı, sözü ve müziği kendisine ait olan 9 parçayla kendi sesini ilk albümden bulduğunu göstererek gelecek yıllardaki üretimlerine dair bende büyük heyecan uyandırıyor. Albüm baştan sona bir öykü gibi, öne çıkan şarkı neredeyse yok denebilir. Albüme harcadığınız mesainin karşılığını alacağınızı garanti edebilirim çünkü dinledikçe yeni bir şarkıdaki güzellikleri keşfetmek mümkün. Bugünlerde Dolu Kadehi Ters Tut ile ortak çalışmalarına devam eden Dilan Balkay, solo çalışmalarına yoğunlaşarak bana kalırsa erken bulduğu kendi sesiyle yaratabileceklerinin sınırlarını zorlamaya devam edecek.

Dilan Balkay'ın Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

DKTT (Mart 2021, Bağımsız)

Dolu Kadehi Ters Tut

Grupla aynı ismi taşıyan 4. albümünü bu yıl yayınlayan Dolu Kadehi Ters Tut, üretkenliğiyle ve üretimlerinin niteliğini sürekli artırmaya odaklanmış yol haritasıyla önlenemez yükselişini fazlasıyla hak ediyor. Mürsel Oğulcan Ava ve Uğurhan Özay ikilisinin bu albümde prodüksiyonu da ele alan üyesi Oğulcan, Dolu Kadehi Ters Tut müziğinin şu ana kadarki en bütünlüklü albümünü ortaya çıkarmak konusunda göz ardı edilmemesi gereken bir katkı sağlamış. Üretimi hiç hız kesmeden devam ettiren Dolu Kadehi Ters Tut, ülkenin en çok dinlenen ve yoğun turnelere çıkan grupları arasında ön saflardaki yerini bu yıl da koruyor.  

Dolu Kadehi Ters Tut ikilisinin Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

Labirent (Ocak 2021, Bağımsız)

Ductape

Çağla Güleray ve Furkan Güleray'dan oluşan post-punk/darkwave ikilisi Ductape, her ne kadar çıkışı pandemi dönemine denk gelse de bu dezavantajı en iyi biçimde ekarte eden projelerden biri oldu. Labirent albümü çıktıktan kısa bir süre sonra İsviçre menşeli plak şirketi Swiss Dark Nights'ın çatısı altına giren Ductape, sınırların açılmasıyla birlikte yurt dışı konserlerine başlamakta zaman kaybetmedi. Şöhreti Mexico City'den Saraybosna'ya uzanan ikili, post-punk/darkwave sahnesinde sağlam adımlarla yürüyerek Ocak 2022'de ikinci albümü RUH'u yayınlamaya hazırlanıyor. 

Ductape ikilisinin Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

Uzaktan (Temmuz 2021, Dokuzsekiz Müzik)

Fikri Karayel

2014 tarihli ilk albümü Zor Zamanlar'ın ardından 2018 senesinden itibaren Deeperise, Ufuk Kevser, Tolga Erzurumlu gibi prodüktörlerle iş birliği yaptığı elektronik tabanlı single çalışmaları dillere pelesenk olan Fikri Karayel, kanımca kuşağının en iyi şarkı yazarlarından biri. Ben onun şarkılarını kendi yorumundan dinlemeyi çok sevsem de aslında başka sanatçılara verdiği bestelerinin gördüğü ilgi de Fikri'nin şarkı yazarlığındaki yetkinliğinin unutulmaması gereken bir diğer göstergesi. Fikri Karayel, Uzaktanadlı ikinci albümüyle ne kendisini ilk albümünden ne de elektronik çalışmalarından tanıyan dinleyicilerini üzdü. Müziğinin ilk iki dönemini maharetle birleştirerek kariyerinde üçüncü bir perde açan sanatçı, birbirinden güzel 8 parçayla yine ilki gibi kolay tüketilemeyecek, seneler içinde kulaktan kulağa yayılarak büyüyecek bir albüme imza attı. 

Fikri Karayel'in Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

Hadal Zone (Nisan 2021, Gülbaba Records)

Geeva Flava

İsmini ilk olarak 2016 senesinde İstanbul Caz Festivali'nin Genç Caz finalistleri arasına girmesiyle duyduğum Geeva Flava, ilk albümünü de aynı yıl yayınlamıştı. O günden bugüne birtakım kadro değişiklikleri geçirdikten sonra son halini alan grup, ikinci albümü Hadal Zone ile caz, rock, elektronik ve progresif öğeleri kendine özgü üslubuyla bir araya getiriyor. Senenin en bütünlüklü işlerinden birine imza atan Geeva Flava'ın Hadal Zone albümü, albümle aynı ismi taşıyan bir çizgi romanla, dinleme deneyimini pekiştiriyor. Albümün yanı sıra Mağlova Su Kemeri'nde gerçekleştirdikleri, çevre sorunlarına dikkat çeken iki parçalık canlı performans videosuyla da bu yıl ses getiren Geeva Flava, dünyada olup bitenler üzerine kafa yorarken sorgulamalarını müziğiyle bütünleştirmekten imtina etmiyor. Şimdiye kadar yaptıkları, yapacaklarına dair merak uyandırıyor; hayalini kurdukları ve planladıkları projeleri hayata geçirdiklerini görmek için sabırsızlanıyorum. 

Geeva Flava üyelerinin Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

Prenses Anksiyete/Princess Anxiety (Ekim 2021, Avrupa Müzik)

Glasxs

Londra menşeli prodüktör, şarkıcı ve şarkı yazarı Glasxs, Prenses Anksiyete/Princess Anxiety adını verdiği double albümünü ekim ayında yayınladı. İlk önce İngilizce yazdığı parçaları Türkçe'de doğal tınlayacak biçimde uyarlamak için gecesini gündüzüne katan Melis Uslu, enstrümanist katkıları dışında tek başına dev kadro kotardığı double albümüyle yolculuğunun başından bu yana müziğini büyüttüğünü kanıtlıyor. Glasxs'in 3. albümü olan Prenses Anksiyete/Princess Anxiety, ilhamını denizlerden, okyanuslardan ve sonbahardan alırken, Glasxs müziğinde birtakım yeniliklere de şahitlik etmemize imkan tanıyor. İlk defa synth kullanmadığı bir şarkı, müziğinde ilk defa duyduğumuz ukulele sesleri Glasxs'i kariyerinin başından beri takip eden dinleyicilerin kolaylıkla fark edebileceği yenilikler olarak göze çarpıyor. Bir dizi single yerine tek bir albüm yayınlamanın bile önerilen bir strateji olmaktan çıktığı zamanlarda bir double albümü aynı günde yayınlamanın cesur bir hareket olduğu inkar edilemez.   

Glasxs'in Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

7 (Haziran 2021, GTR Müzik)

Gökhan Türkmen

Söz ve müzikleri Gökhan Türkmen ve Mert Carim'in elinden çıkan, isminden mütevellit 7 parçalık albümün düzenlemeleri Genco Arı imzası taşıyor. Taş parçasıyla Disco & Funk türünde neler yapabileceğinin tüyolarını seneler önceden veren Gökhan Türkmen, açtığı yolu yıllar sonra 7 albümünde sağlam taşlarla döşeyerek bu defa bütün bir albümü Disco & Funk'a adıyor. Çizgisinin dışına çıkmaktan çekinmeyen ve farklı türlerdeki üretimlerinde de kalburüstü işler çıkarmasına halihazırda alışkın olduğumuz Gökhan Türkmen'in diskografisindeki en ayrıksı ve özgün iş olduğunu belirtmem gerek. 

Gökhan Türkmen'in Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

Onca Günler (Nisan 2021, People Make Music)

Hakan Özer 

Hakan Özer'in nisan ayında yayınlanan Onca Günler albümü bu yıl şarkıcı-şarkı yazarı ekolünde aklımda ve kalbimde en çok yer eden, dinlemeye doyamadığım işlerden biri oldu. 15 şarkılık albümde, albümü doldurmak amacıyla yer verilmiş tek bir şarkı bile olmadığını belirtmem gerek. 8 şarkıda Nilipek.'in, 2 şarkıda ise OmA'dan tanıdığımız Demet Çizenel'in geri vokalleri, albümde anlatılan hikayelerin ağırlığını hafifleten bir etki sağlamış. Belki bu yıl yeterince dikkat çekmemiş olsa da zaman içerisinde kültleşeceğine ve hakkının teslim edileceğine inandığım bir albüm Onca Günler. Müthiş bir söz yazarlığı örneği olan bu iş, her kelimesi incelikle seçilmiş şarkı sözleri ihtiva ediyor.

 

Nergist (Kasım 2021, Dokuzsekiz Müzik)

Hedonutopia

Hedonutopia kendi sesinin peşinden koştuğu yolculuğunu 6. albümü Nergist'le taçlandırarak her biri birbirinden güzel 7 parçaya imza attı. Assos'ta bir zeytinyağı fabrikasında kaydedilen Nergist, Hedonutopia'nın prodüksiyon ve şarkı yazımı anlamında şu ana kadar ulaştığı zirve desem yeridir. Albümde diğerlerinden zayıf tek bir parça bile olmadığından favori seçmek de pek mümkün değil. Nergist bu bakımdan all killer no filler tabirinin sözlük karşılığı gibi. Hedonutopia'nın müziği, batıda daha iyi örneklerini bulabileceğiniz için yerlisine burun kıvırabileceğiniz bir müzik değil. Yalnızca buradan ve Fırat Külçek ile Kerem Feyzi'nin elinden çıkabilecek, her anlamıyla özgün bir iş. Zaten bu yüzden de benzeri yok, taklidi yok. 2021 sırf bu albümün çıkışına şahitlik ettiği için bile şanslı sayılabilir, tabii biz de.  

Hedonutopia'dan Fırat Külçek ve Kerem Feyzi'nin Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

Godless Ceremony(Eylül 2021, Music for Dreams)

Islandman

Elektronik sahnemizin canlı performanslarıyla fark yaratan projelerinden Islandman'in müziği üzerinde pandemi haletiruhiyesinin etkilerinin hissedildiği 3. albümü Godless Ceremony, dünyanın dört bir yanından müzisyenlerle yapılan iş birlikleriyle dinleyiciyi hatırı sayılır bir dünya turuna çıkarıyor. Anadolu'dan başlayan yolculuğunda Kuzey Afrika çöllerine, Bali'den Ekvator'a, Tibet'ten Kuzey Hindistan'a uzanan Islandman, müziğindeki enstrüman çeşitliliğini de artırarak downtempo'nun sınırlarını zorluyor. Grubun önceki albümlerine göre daha fazla vokal, daha az dans ve daha fazla yalnızlık içeren Godless Ceremony, Islandman'le birlikte dünyayı turlarken onun arayışlarına şahitlik edebileceğiniz ezber bozan bir albüm.

Islandman’den Tolga Böyük'ün Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

Merhem (Şubat 2021, Diva Bebe Records & Gülbaba Records)

Melike Şahin

2010'larda ilk önce Baba Zula'daki çalışmalarıyla, 2017'den itibaren ise birbiri ardına yayınladığı single'lar ile kitlesini genişleten Melike Şahin, ilk albümü Merhem'i bu yıl yayınladı. Normal şartlarda sürdürdüğü yoğun konser programının pandemi döneminde iptal olmasıyla ismine seneler önceden karar verdiği hayalindeki Merhem'i ortaya çıkarmak için kolları sıvayan Melike, prodüktörlüğünü ve sanat yönetmenliğini üstlendiği 10 şarkılık albümünde Mabel Matiz, Sabi Saltiel, Uri Brauner Kinrot, Can Güngör, Emre Malikler, Elif Dikeç ve Dijf Sanders'dan oluşan geniş bir kadroyla çalışarak birbirine benzemez hit'ler yaratmış. Melike Şahin'in "Akdeniz arabesk" adını verdiği kendi arabeskinin tabir-i caizse patentini aldığı Merhem'in bu yıl Melike'yi yeni dinleyicilerle buluşturduğu şüphesiz. İlk albümünü yayınlamadan bile hatırı sayılır bir kitle edinmeyi başaran Melike Şahin'in önlenemez yükselişini körükleyen Merhem, bu yıl sanatçının tahtını sağlamlaştırdı ve ismini büyük sahnelere taşıdı.   

Melike Şahin'in Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

KİMİM LAN BEN? (Nisan 2021, Sony Music Türkiye)

Mert Demir

Dikkatimi ilk kez Bak Kollarım Burada (2019) adlı ilk albümüyle çeken Mert Demir, bu yıl yayınladığı ikinci albümü KİMİM LAN BEN? ile önemli bir çıkış yakaladı. 21 parçadan oluşan albümde tüm parçaların söz, müzik ve prodüksiyonu Mert Demir'e ait. Erken yaşlardan beri müzik prodüksiyonuyla iştigal eden sanatçının bu albümde kendine özgü, yerli sahnede de benzeri olmayan bir sound yarattığı şüphesiz. Türler arasında gezinirken dinleyiciyi yabancılaştırmaktan ve şaşırtmaktan çekinmeyen cesur tavrı, Mert Demir'i şimdiden yerli sahnede çeşitli iş birliklerinde tercih edilen bir prodüktör haline getirdi. Yeni yılda ismini daha sık duyacağımıza eminim.  

 

İki Örümcek (Mart 2021, Santima Records)

Nada

Selen Hünerli ve Miray Kurtuluş'un 2010'ların başında yerli sahnedeki yoğun hareketlilik henüz başlamamışken ilk albümünü yayınlayarak kültleşen projeleri Nada, bu yıl dördüncü albümüyle Nada'yı özleyenleri mutlu etti. İki Örümcek, Nada dinleyicileri için kesinlikle hayal kırıklığı yaratmayacak; ikilinin en başından beri zeval gelmeyen özenli şarkı yazımı ve düzenlemeleriyle tertemiz vokallerini, dinginlik ve yalınlıktan beslenen telaşsız dünyasını özleyenler için ilaç gibi bir albüm. Zamanın ruhundan biraz olsun uzaklaşmaya özlem duyanlara tek yön bilet vazifesi görebilir.     

 

İki (Nisan 2021, People Make Music)

OmA

Demet Çizenel ve Burak Güngörmüş'ün temellerini Büyükada'da attığı projesi OmA, Tohum (2018) adlı ilk albümünün ardından sessizliğini İkiadını verdiği ikinci albümüyle bozdu. Yalnızca Türkçe sözlü parçalardan oluşan ilk albümün aksine İki'de Türkçe, İngilizce ve Almanca sözlü parçalar yer alıyor. Müzikal anlamda ilkinden daha karanlık ve elektronik tabanlı sayılabilecek albüm, OmA'nın uzun zamandır zulada olan şarkılarını gün yüzüne çıkartıyor. OmA'yla ilk defa tanışanlar için içine girmesi zor bir albüm gibi görünebilir ama vereceğiniz emeğe değeceğinden emin olabilirsiniz. Bana kalırsa OmA, biraz daha ilgiyi fazlasıyla hak ediyor.

 

Rock Meydanı (Ekim 2021, Tamar Records)

Prenslerin Öcü

Yerli sahnenin en eğlenceli ekibi Prenslerin Öcü, uzun zamandır konserlerinde çaldığı ve grubun takipçilerinin ezbere bildiği birtakım şarkılarının da yer aldığı Rock Meydanı albümünü ekim ayında yayınladı. Rock müziğin tüm klişelerini başarıyla icra eden ekip, dinleyiciyi sürekli ters köşeye yatıran şarkı sözlerinde ise bütünüyle özgün bir ifade biçimi yakalayarak söz ve müzik arasında Prenslerin Öcü'nün imzasını oluşturan kontrastı koruyor. Bir sonraki ölçüyü çoğunlukla tahmin edebildiğiniz müziklerinin aksine hiçbir tahmininizin tutmadığı şarkı sözleri albümü baştan sona kahkahalar atarak dinlemenizi sağlıyor. Neşesinin ve ironisinin daim olmasını dilediğim Prenslerin Öcü, 2021'in açık ara en eğlenceli albümüne imza atmış.

 

Ben Estim Sen Esme (Şubat 2021, Sumbul Records)

Selin Sümbültepe

Öncelikle Selin Sümbültepe'nin alametifarikasının güven veren vokali olduğu kadar özenli söz yazımı da olduğunu teslim etmek gerek. İlk albümü Cızgan'dan (2017) 4 yıl sonra gelen ikinci albümü Ben Estim Sen Esme'de de söz yazımındaki incelik öne çıkıyor. Albümde yer alan 4 parçanın söz ve müziği, diğer 3 parçanın ise sözleri Selin'e ait. Albümde ayrıca Seden Gürel'in 1992 tarihli Bir Yudum Sevgi albümünden tanıdığımız Bum Bum Bum adlı aranjman parçanın tanınması güç bir yeniden yorumu yer alıyor. Bugüne kadar yaptığı bu ilk cover çalışmasında kendi yazmadığı bir parçayı da kendi yorumuyla yoğuran sanatçı, onu adeta bir Selin Sümbültepe şarkısı haline getirirken yorumculuğunun ne denli güçlü olduğunu bir defa daha kanıtlıyor.  

Selin Sümbültepe'nin Sonsuz Çilek Tarlaları'na konuk olduğu programı bu linkten dinleyebilirsiniz.

 

Gecenin Sonuna Yolculuk (Nisan 2021, Avrupa Müzik)  

Teoman 

Teoman'ın 10 senenin ardından gelen ve ismini Louis-Ferdinand Céline'in Gecenin Sonuna Yolculuk kitabından alan yeni albümü 7 parçadan oluşuyor. Her ne kadar Teoman bu albümün "son albümü" olacağını iddia etse de şimdiye kadar Teoman'ı biraz olsun tanıdıysak devamının geleceğini tahmin etmek zor değil. Gecenin Sonuna Yolculuk için özellikle söz yazarlığındaki yetkinliğini albümdeki şarkıların her dizesinde konuşturan Teoman'ın ustalık dönemi işi demek abartılı olmaz. Şarkı yazımı konusunda ders niteliğinde bir albüm, zaten Teoman'ın bu işi ne kadar iyi bildiği de tartışma götürmez.