Bağımsızlar Kayıt Arşivi

-
Aa
+
a
a
a
Programın kayıtlarını buradan dinleyebileceğiniz gibi, podcast kanalına üye olarak farklı podcast uygulamaları aracılığıyla mobil cihazlarınızdan da dinleyebilir, yeni bölümler yayınlandıkça haberdar olabilirsiniz: iTunes / RSS

Podcast kanalları ve üyeliği hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın.
Demirkapı Kolektif

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nden 6 sanatçı tarafından kurulan Demirkapı Kolektif, pratiklerini Edirnekapı’da bulunan atölyelerinde sürdürmekte olup; sanatın amacının ne olduğunu sorgularken sorgulatarak, alımlayıcıya şefkatli bir kucak açmak yerine, vicdanı ve zihni harekete geçiren birer ayna sunmayı hedefler. Kendini, çevresini ve kökenlerini sanat yoluyla irdeleyen Demirkapı Kolektif, çalışmalarında kimi zaman sezgisel, kimi zaman kurgusal yöntemlerle çağın yarattığı kişisel ve toplumsal çatlakları odağına alır.

Deneysel yöntemlere açık, araştırmacı ve kolektif üretim biçimini önemseyen Demirkapı Kolektif, Aksu Günay, Reşit Şimşek, Feyza Nur Veziroğlu, Samet Yılık, Ercan Güleryüz ve Gökhan Esener’den oluşmaktadır.

Demirkapı Kolektif
 

Demirkapı Kolektif

15 Mayıs 2026
Mersinefil

Adından anlaşılabileceği gibi Mersin’de bir sinema sevenler derneğini olan Mersinefil’i Onur Aytaç ve Alper Yılmaz’la konuştuk.

Mersin barosunun sinema kulübü olarak başlayan ilgi Mersinefil’i oluşturmuş. Bu meslek örgütlerinin yapılanması açısından da pek çok rastlanır bir örnek değil sanırım hele bu günlerde en çok ihtiyacımız olabilecek şeylerden birisinin sinemayı seven hukuk profesyonelleri olabileceğini düşünürsek… Sinema kulüplerinin rutinleri arasında olan film çözümlemelerinin bazı meslekler için mecburi kılınması bile düşünülebilir belki. Neyse, biz Mersin’de sinemayı konuştuk. 
 

Mersinefil
 

Mersinefil

08 Mayıs 2026
Muzır Neşriyat

Hak temelli haberciliği esas alan ve basının gözünden kaçan haber ve içerikleri görsel kültür araçlarıyla birlikte okuyucularla buluşturan çizgili gazete Muzır Neşriyat’tan sevgili Aslı Alpar’ı 1 Mayıs’ta konuk ediyoruz.

Gündemi karikatür, webtoon, podcast,  video ve yeni sosyal medya araçlarıyla yeniden üreten Muzır Neşriyat, Türkiye ve dünyadan seçilen haberler, şiddetsiz ve daha eşit bir dünyayı odağına alan gelişmeleri odağına alıyor. Politikanın sıradanlığı ve sıradanlığın politikasını bir arada ele almaya çalışan röportajlarıyla, Türkiye’de “tabu” olarak nitelenen ya da “konuşulması zor” olarak tariflenen konuları temel haklar bağlamında yorumlayan kişilerle gerçekleştiriyor.

Tüm yayımlarında toplumsal cinsiyet eşitliği ve çeşitliliği ile türler arası eşitlik de dahil olmak üzere topyekûn ayrımcılık karşıtı ifadeyi merkeze alan Muzır Neşriyat’tan Aslı Alpar’la çizgili gazeteyi haberciliğe yaklaşımlarını ve ele aldıkları konuları konuşuyoruz.

Muzır Neşriyat
 

Muzır Neşriyat

01 Mayıs 2026
Hangi Sergi Nerede?

Yaklaşmakta olan Mardin Bienali dolayısı ile Hangi Sergi Nerede? inisiyatifini Rıdvan Aşar’la konuşuyoruz.

Hangi Sergi Nerede?, 6. Mardin Bienali sırasında bir yandan Mardin’de Bienale paralel olarak açılan sergileri görünür kılmayı hedeflerken, öte yandan da bağımsızları araya getirme, paralel etkinlikler sahnesini organize etme rolu oynayan bir inisiyatif olarak 2024 yılında oluştu. Rıdvan Aşar bu sene ikinci kez Mardin Bienaline hazırlanan Hangi Sergi Nerede? inisiyatifini ve hazırlıklarını anlatıyor. 
 

Hangi Sergi Nerede?
 

Hangi Sergi Nerede?

24 Nisan 2026
Kültürhane

Mersin’de, 2017’de hayatına başlayan Kültürhane’yi 2023’te konuk etmiştik. 25 Nisan’da yeni mekanı olan Yaşam Limanı’nın açılışını yapacak olan Kültürhane’yi yeni mekanının kuruluş sürecinden, kavramsal çerçevesine kadar konuşuyoruz.

Kültürhane
 

Kültürhane

17 Nisan 2026
Açık Depo Gönüllüleri İnisiyatifi

Bu hafta Ebru Atilla ile Açık Depo Gönüllüleri İnisiyatifi’ni konuşuyoruz.

2023 depremi sonrası İzmir’de oluşan ve Hatay’la doğrudan bağlar kurarak başlattığı işbirliğini sürdürmeye devam eden Açık Depo Gönüllüleri İnisiyatifi, afet sonrası sivil destek çalışmaları için özgün bir örnek oluşturuyor. Özgünlüğü bir yanıyla, afet sonrası destek modellerinin neden çalışmadığını tespit edip, mikro ölçekte birebir ilişkiler kurarak bireylerin ihtiyaçlarına yönelik destek sağlamaya yönelen çözümü, diğer yanıyla depremin 40. gününde Hatay’lı kadınlarla bir tiyatro oyunu ortaya çıkarıp sergileyecek kadar, sanatı hayata içkin hale getirmeyi başarması ya da bunu göstermesi. Öte yandan da depremden üç yıl sonra da bağlarını koparmamış ve desteğini sürdürüyor olması.

Açık Depo Gönüllüleri İnisiyatifi
 

Açık Depo Gönüllüleri İnisiyatifi

03 Nisan 2026
ApaçıKültür: Denize Kavuşamayan Kentler

ApaçıKültür’ün bu bölümünde Ezgi Bakçay ve Ulaş Bayraktar, kültürün sınırlarını doğayı ve kentsel mekanları içerecek şekilde genişleterek kentlerin deniz ve kıyılarla kurduğu sorunlu ilişkiyi konuşuyor. Mevzuat tartışmaları ile sanatın harmanlandığı bu sohbette, kamusal alanlarımızı ve müştereklerimizi Gaston Bachelard'ın bahsettiği su damlasından ilham alarak nasıl yeniden inşa edebileceğimiz tartışılıyor.

ApaçıKültür: Denize Kavuşamayan Kentler
 

ApaçıKültür: Denize Kavuşamayan Kentler

27 Mart 2026
Buradayız Hatay Derneği

Buradayız Hatay Derneği'ni konuğumuz Mehmet Ali Gümüş ile konuşurken; deprem sonrası bir Instagram postu ile başlayan inisiyatifin 40 gün gibi kısa bir sürede derneğe dönüşmesinin, birlikteliğin ve dayanışmanın zor ama güç veren hikayesini dinliyoruz.
 

Buradayız Hatay Derneği
 

Buradayız Hatay Derneği

20 Mart 2026
Kaş Çevre ve Kültür Derneği

Bu hafta Ahmet Murat Akoy ile yöneticisi olduğu bagni konuşuyoruz. Bir yandan Kaş ve bölge için çok önemli olan çevre aktivizmini yürüten, çevre yıkımını takip eden ve hem protestolarla hem işbirlikleri ve hukuki süreçlerle durdurmaya çalışırken öte yandan 5. yılına girecek olan Kaş Tiyatro Festivalini yürüten derneğin faaliyetlerini konuştuk. Nepotist, anti-demokratik, kapitalist yönetimin turizm vasıtasıyla da sürdürmekte olduğu doğa ve kültür talanının boyutlarını bir kez daha konuşmak zorunda kaldık.

Kaş Çevre ve Kültür Derneği
 

Kaş Çevre ve Kültür Derneği

13 Mart 2026
Apaçıkültür: Bildiğimiz Dünyanın Merkezi

Ulaş Bayraktar ve Ezgi Bakçay ile Apaçıkültür’de, Osmanlı’nın son döneminin kültür politikalarını konuşuyoruz. Parisli Paşaların “dünyanın merkezi”ne yolculuğunu, modernleşme ve ulusallaşma davasının krizlerini bağlamında yeniden düşünüyoruz.  

Apaçıkültür: Bildiğimiz Dünyanın Merkezi
 

Apaçıkültür: Bildiğimiz Dünyanın Merkezi

06 Mart 2026