Müzelik Sohbetler Kayıt Arşivi
Podcast kanalları ve üyeliği hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın.
Jeoloji Mühendisi Gönenç Göçmengil'le doğa tarihi müzelerinden bahsediyoruz.
Doğa tarihi müzelerinin tarihsel gelişimini dünyadan ve Türkiye'den örnekler üzerinden ele aldığımız bu bölümde son olarak doğa tarihi müzelerinin iklim krizi ve antroposenle ilişkisine değiniyoruz.

Doğayı biriktirmek ve sergilemek
Gökçe Büyükmete'yle göç olgusunun müzelerde nasıl görünürlük kazandığından, konuyla ilgili müzecilik alanındaki önemli gelişmelerden ve Türkiye'deki göç müzesi örnekleri üzerinden güncel tartışmalardan bahsediyoruz.

Müzeler ve göç
Konuğumuz Dr. Emek Yılmaz'la 2019'da Avusturya'da kurulan Museums For Future (MFF) hareketi, MFF Türkiye'nin ortaya çıkışı, MFF'in iklim kriziyle mücadele için müzelere önerileri gibi birçok konuya değiniyoruz.

Museums For Future
Müzelik Sohbetler'de Müzeler Haftası'nın tarihini de konuştuğumuz bu bölümümüzde Türkiye'de Müzeler Haftası'nda yer alan etkinliklere göz atıyoruz.

Müzeler Haftası ve Türkiye etkinlikleri
10-16 Mayıs Engelliler Haftası'nda yayınlanan bu bölümümüze bağımsız müze eğitimcisi Berat Örnek konuk oluyor. Berat'la "Kapsayıcı müzeler: Türkiye'de engellilere yönelik erişilebilir sanat" isimli yüksek lisans tezi ve herkes için müzede öğrenme yöntemleri, müzelerde engelliliğe hak temelli yaklaşım, kapsayıcılık, erişilebilirlik gibi konular üzerine konuşuyoruz.

Müzeler ve Erişilebilirlik
Antropolog-müzeolog Gül Aydın'la Türkiye'de kadın müzelerini inceliyor, dünya üzerindeki diğer kadın müzelerinden örnekler veriyoruz.

Türkiye'de Kadın Müzeleri
Emel Gülşah Akın ve Ayça Bayrak Uluğ, özel yayında içine kapanık bir alan olan müzeciliğin sesli yolculuğunu konuşuyor.

Müzeciliğin sesli yolculuğu
Bu bölümde İstanbul Kadın Müzesi’nin konsept geliştiriciliği ve küratörlüğünü yürütmüş, 2022 itibariyle Istanbul Toplumsal Cinsiyet Müzesi'nin küratörlüğünü üstlenen Meral Akkent konuğumuz oluyor. Feminist kuram ve hareketin müzeciliğe yansımalarından, toplumsal cinsiyetten ve kadın müzelerini betimlemek için sıklıkla kullanılan bir ifade olan “binası olmayan müze” kavramından bahsediyoruz.

Müze, Feminist Hareket ve Toplumsal Cinsiyet
Müzede bulunmanın verdiği his, Stendhal sendromu ve müzenin tarihi serüveni esnasında hissetirdikleri konularına değiniyoruz.

Müzelik hisler
Bu bölümde müze-sergi tasarım camiasının tanınan isimlerinden biri olan Pattu’nun kurucu ortağı Mimar Cem Kozar’ı konuk ediyoruz. Cem ile Pattu’nun kuruluş hikayesi, müzecilik ve sergileme tasarımına yaklaşımı hakkında sohbet ediyoruz.

Sergi sergi söyle bana