"Bilgelik, rotasını değiştirip sonra umulmadık yerlerde tekrar belirerek hayatta kalma gibi bir kapasiteye sahip görünüyor"

-
Aa
+
a
a
a

"[Bilgelikten] öyle korkuldu, öyle hoşnutsuzluk duyuldu ki İmparator Jüstinyen felsefe okullarını kapattı. Ama bunda çok geç kalmıştı: felsefi düşüncenin bir tohumu Babil'deki Edessa'ya kaçtı ve tekrar bastırıldı. Ama sonra, Hristiyanlığın yayılışında Yunancanın kullanımı sayesinde, Hristiyanlık çalışmalarının tesadüfi bir yan ürünü olarak, filozofların dili tekrar çalışılmaya başlandı. Uzun sözün kısası, Bizans İmparatorluğu ve Konstantinopolis düşene dek, Bizans'ta tekrar hapsoldu. Bu kayıp bilgelikler, daha sonra serbest kalıp açığa çıkarak, Rönesans olarak bildiğimiz güçlü coşkusal çalkantıyı yarattı. Bilgelik, rotasını değiştirip sonra umulmadık yerlerde tekrar belirerek hayatta kalma gibi bir kapasiteye sahip görünüyor." 

(Wilfred R. Bion, 1979 tarihli "Making the Best of a Bad Job" adlı yazısından - çeviri bana ait.)

1994 yılında radyolu kaset çalarımda radyo kanallarını karıştırırken, American Pie şarkısına denk gelip dinlemeye başladığımdan bu yana hemen her gün Açık Radyo dinliyorum. 

Ebru Salman