"Side by Side": Oscar Peterson ve Itzhak Perlman yan yana

-
Aa
+
a
a
a

Açık Şemsiye'de Mehmet Yusuf, Oscar Peterson ve Itzhak Perlman solistliğinde bir beşliden parçalar dinliyoruz.

""

Side by Side, 1994 yılında piyano sanatçısı Oscar Peterson ve keman virtüözü Itzhak Perlman tarafından kaydedilmiş bir stüdyo albümüdür.   

Itzhak Perlman, olağanüstü bir klasik keman üstadı olmasına karşın, bu albümde, caz eleştirmenlerince, en hafifinden deneyimsiz bulunmuştu. Oscar Peterson ise bu kayıttan bir iki yıl önce felç geçirmiş, yeni yeni tekrar çalmaya başlamıştı. Eleştirmenler onun da kendini zorlamadığını ve/veya Itzhak Perlman ile fazla zorlanmadığını yazdılar.

Açıkçası caz eleştirmenleri bu albümü pek sevmediler.



AllMusic için yaptığı değerlendirmede Scott Yanow, “Klasik kemancı Itzhak Perlman bir caz doğaçlamacısı olmadığından, Oscar Peterson Dörtlüsü ile bu buluşması, güçlü bir caz tarihi olmaktan ziyade melodilere (on klasik standart ve Peterson'a ait iki beste – Biz altı standart ve bir Peterson dinleyeceğiz) yapılmış sevgi dolu bir saygı duruşudur. Perlman, temalara sıkı sıkıya bağlı kalırken, dikkatler daha çok birkaç yıl önce ciddi bir felç geçirmiş ve o zamandan beri aktif olmayan Peterson'a yoğunlaşıyor. Peterson destekleyici rolünde sağlıklı görünüyor ve her ne kadar bu rahat müzik sırasında çok zorlandığı şüpheli olsa da göründüğü kadarıyla, geri dönüşü harika bir haber. Gitarist Herb Ellis'in soloları en tatmin edici olanlar - her ne kadar kısa spotları olsa da - ancak genel olarak bu vasat bir çalışma,” diyecekti…

Grubun diğer üyeleri, gitarist Herb Ellis, basçı Ray Brown ve vurmalılarda Grady Tate, her biri üstün müzisyenler. Yine de eleştirmenlerin dediği gibi ön planda Oscar Peterson ve Itzhak Perlman’ın öncülük ettiği, iddiasız ve karmaşık olmayan bir müzik var.

Oscar Peterson 

Peki bu albümü neden dinliyoruz?  Çünkü melodilere (altı klasik standart ve Peterson'a ait bir beste) yapılmış sevgi dolu bir selam sarkıtma olayı var ve bu melodiler çok güzel seçilmiş. Aynı zamanda iki dostun bir şişe şarap eşliğinde birlikte ve rahatlıkla ve samimiyetle çaldıkları parçalar gibi bir atmosferi yansıtıyor ve piyano ve keman birbirlerini çok güzel tamamlıyor.

Itzhak Perlman

Gene bir dinleyicinin yorumuyla yazıyı noktalayayım: “Doğrudur, bu en virtüöz caz performanslarından biri değil... Ancak bir caz efsanesi ile bir klasik müzik efsanesinin, özel bir jam session havasında, çok rahat bir şekilde bir araya gelmesi, melodik açıdan basit ama güzel - Perlman'ın Stradivarius'unun tiz notaları! Sanki eski dostların akşam yemeğinden sonra birlikte sevdikleri şarkıları çalması gibi... Teknik açıdan karmaşık değil, ama sanatçılar arasında hoş bir etkileşim var… “  Umuyorum bu, dostlar arasında olmak, birlikte rahat ve telaşsız müzik yapmak atmosferi sizi de içine alır ve büyüler.

Bu hafta ilk sekiz parçayı dinliyoruz.

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre
Oscar Peterson & Itzhak Perlman Dark Eyes Side By Side 06:13
Oscar Peterson & Itzhak Perlman Stormy Weather Side By Side 04:55
Oscar Peterson & Itzhak Perlman Georgia On My Mind Side By Side 05:46
Oscar Peterson & Itzhak Perlman Blue Skies Side By Side 04:45
Oscar Peterson & Itzhak Perlman Misty Side By Side 05:41
Oscar Peterson & Itzhak Perlman Mack the Knife Side By Side 03:33
Oscar Peterson & Itzhak Perlman Nighttime Side By Side 06:19
Oscar Peterson & Itzhak Perlman I Loves You Porgy Side By Side 04:51