Mart 2009
Dinlemek için:
İndirmek için: mp3, 12 Mb.
Ayın Sözü: "Sosyalizmin ne iPhone’u olmuştur, ne plazma televizyonu...Ne de bundan sonra olacaktır. Dolayısıyla piyasa ekonomisinden vazgeçmek bir ihtimal bile değildir."Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, serbest piyasanın neden daha iyi olduğunu anlatıyor. (Radikal)
Mart ayında, küresel ekonomi resesyon derinliklerinden çıkma yolunda hiçbir belirti göstermediği görüldü ve krizin bütün ülkelerde yol açacağı işsizlik ve toplumsal şiddet potansiyeli daha da derin kaygılara gark etti bizi. 27 çeyrektir kesintisiz büyüme yaşanan ekonomide, küresel mali krizin etkisiyle 7 yıl sonra ilk kez daralma görüldü. Başbakanın küresel mali krize karşı açıkladığı 4’üncü önlem paketi yürürlüğe girdi. Başbakanlık önünde başına ve göğsüne birer tabanca dayayan kişinin protesto eyleminin gerekçesi, adamın borçlarını ödeyememesiydi.
5 yıl boyunca görev yapacak olan yerel yönetimler seçimlerin ardından belli oldu. Adalet ve Kalkınma Partisi yaklaşık yüzde 39 oyla ilk sırada yer aldı. AKP'yi yüzde 23'le CHP izlerken, Doğu ve Güneydoğu illerinde DTP büyük farkla seçimleri kazandı. İstanbul ve Ankara'da şaibe tartışmaları, elektrik kesintileri, oyların çalındığına dair iddialar, siyasetin her perdede gerildiğinin bir kanıtı gibiydi. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğluyla birlikte 5 kişi taşıyan helikopter, Kahramanmaraş'ta düştü... Binbir türlü ihmal iddiası ve karşılıklı suçlamadan sonra cesetler bulundu...
Dünyanın yüzyüze bulunduğu küresel iklim krizine ve onunla bağlantılı su krizine karşı ortaklaşa bir dizi radikal tedbir alınmaması halinde, insanlık camiası olarak önümüzdeki son fırsatın da kaçabileceği yolundaki uyarılara karşın, gezegeni yöneten siyasetçilerin kurtuluş yönünde dümen kıracağına dair hiçbir emareye rastlanmadı. Washington’da iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla ülke tarihinin en büyük sivil itaatsizlik eylemi düzenlendi.
Ülkede de demokratik rejimin darbeyle ortadan kaldırılıp en azından 10-15 yıllık amansız bir diktatörlük kurulması yolunda bir yığın plan, program ve proje gerçekleştirildiğine ilişkin kapsamlı bir iddianame ortaya çıktı. Bunun sivil mahkemelerce kabul edilmesi, olayın tamamen hukuk alanına intikalini sağlarken, “derin devlet” haberlerini yürek çarpıntılarıyla takip etmeye çalıştık.
Ergenekon soruşturmasının 2’nci iddianamesi kabul edildi. Emekli generaller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon için 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyordu. Böylece, Türkiye tarihinde ilk kez darbecilere ve darbe girişimcilerine sivil mahkemelerde dava açılmış oldu. İddianamede, ''Ergenekon terör örgütü''nün siyaset dünyasına yön vermek için bir taraftan CHP ve MHP’de yönetimi istedikleri yönde değiştirmek için çalıştıkları, diğer taraftan da kendi siyasi çalışmalarını yürüttükleri savunuluyordu. Ayrıca, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesinin arkasında, JİTEM ve Veli Küçük’ün olduğu belirtiliyordu. Ergenekon’la Dink cinayeti arasında ilk kez somut bağlantı kuruluyordu.
Şırnak Cizre’de faili meçhul cinayetleri araştırmak için yapılan kazılar sonucunda Kayseri il jandarma alay komutanı Cemal Temizöz gözaltına alındı. İlk kez bu kadar üst düzey bir isim görevi başındayken gözaltına alınıyordu. Temizöz tutuklandı... Eski Cizre belediye başkanı Kamil Atak da tutuklandı. Şırnak Barosu, kendilerine başvuran kayıp yakını sayısının 110 olduğunu açıkladı.
Ergenekon ile Malatya’daki Zirve Yayınevi katliamı arasında da ilk kez somut bağlantı kuruldu. Ankara’da emekli albay Mehmet Ülger ve Diyarbakır’da uzman çavuş Mehmet Çolak gözaltına alındı. Ülger’in baskın sırasında Malatya İl Jandarma Alay Komutanı olduğu ve Ergenekon sanıklarıyla yaptığı konuşmaların telefon dinlemelerine takıldığı ortaya çıktı. Bir ihbar mektubunda, misyonerlerin katledildiği saldırının albay Ülger tarafından azmettirildiği öne sürülmüştü.
''Ermenilerden Özür” kampanyasıyla ilgili takipsizlik kararı kaldırıldı. Ama Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, takipsizlik kararında direndi ve dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Dava açılıp açılmayacağına Bakanlık karar verecekti. Yine bu günlerde, AİHM, Bozcaada Rum kilisesi vakfının kullandığı bir arazinin Hazine'ye devredilmesi üzerine, Rum vakfının açtığı davada, Türkiye'yi mülkiyet hakkını ihlalden tazminata mahkûm etti.
Cumhurbaşkanı Irak’a gitti. 33 yıl sonra gerçekleşen bu gezi, tarihî bir ziyaret olarak nitelendirildi. Üstüne üstlük Gül, kuzey Irak yönetimi için ilk kez “Kürdistan” tabirini kullanır gibi oldu. Ama sonra kullanmadım dedi. Talabani de Neçirvan Barzani de PKK ya silah bıraksın ya da Irakı terk etsin dedi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, ilk kez görevdeki bir devlet başkanı için tutuklama kararı çıkardı. Bir yıl önce Türkiye’ de de ağırlanan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Darfur'da insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlemekle suçlanıyordu. Hartum yönetimi Darfur'da faaliyet gösteren 10 yardım kuruluşunu ülkeden kovdu.
İsrail’in Gazze saldırılarında askerlerin bilerek sivilleri öldürdüğü yönündeki iddialara ilişkin soruşturma dosyası kapandı. İsrail Askeri Başsavcılığı, saldırılara katılan bazı askerlerin yaptıkları açıklamaların “söylentilere” dayandığını söyledi. Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, dünyada etik kurallara en fazla değer veren ordunun İsrail ordusu olduğunu savundu.
İstanbul Metris Cezaevi’nde gördüğü kötü muamele sonucu ölen Engin Çeber'le ilgili önemli bir ayrıntı daha ortaya çıktı.. Cezaevinde kayıt yapan sistemin devredışı bırakıldığı ve kayıtların çoğunun silindiği tespit edildi.
Cumhurbaşkanı Gül, ''annesinin etnik kökeniyle ilgili gerçek dışı beyanlarda bulunduğu ve devlet adamlığı kimliğini kamuoyunda karaladığı'' gerekçesiyle açtığı tazminat davasında, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'dan 1 lira manevi tazminat kazandı.
Diyarbakırda nevruzda polise taş attıkları gerekçesiyle 3 kişi hakkında 34 yıl hapis kararı çıktı. Şırnak’ta panzer çarpması sonucu ölen Yahya Menekşe’nin cenaze töreninde eylem yaptıkları gerekçesiyle 1 yıldan uzun süredir tutuklu yargılanan 28 çocuk ve Diyarbakır’da da Başbakan’ın gezisi sırasında polise taş attıkları gerekçesiyle tutuklanan 5 çocuk tahliye edildi.
Etiler’de kafası ve vücudu parçalanarak çöp konteynerına atılan 18 yaşındaki kızın katili olduğu şüphesiyle, sevgilisi aranıyordu.
Ocak; Şubat; Nisan; Mayıs; Haziran; Temmuz; Ağustos; Eylül; Ekim; Kasım; Aralık
