G7 ülkelerinin dışişleri bakanları Ukrayna konusunda Rusya’yı sert bir şekilde uyardı

-
Aa
+
a
a
a

Cengiz Aktar, Nereye Doğru’nun bu bölümünde Rusya, Avrupa ve Türkiye’de gerçekleşen son gelişmelere yer verdi. 

G7 Zirvesinden bir fotoğraf
Nereye Doğru: 15 Aralık 2021
 

Nereye Doğru: 15 Aralık 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Aktar, 14 Aralık Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu toplantısında, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Sekreteryası’nın iklim değişikliğinin küresel bir tehdit olarak kabul edilmesine ilişkin tedbir teklifini veto ettiği bilgisini verdi. İkinci olarak, Ukrayna meselesinin giderek ciddi bir hal aldığını söyledi. “Hem Batı’dan hem Rusya’dan gelen beyanatlara göre, Liverpool'da G7 ülkelerinin dışişleri bakanları Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması hakkında çok sert açıklamalarda bulundular. Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne vurgu yapılırken, Kırım meselesi hatırlatılarak bağlılık beyanı yinelendi. Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağına karşı Rusya’ya çağrıda bulunuldu.” dedi. Rus Dışişleri Bakanlığı’nın Putin ve Biden görüşmesi sonucunda yayınladığı açıklamayı paylaşan Aktar, “Dışişleri Bakanlığı, NATO’nun doğuya doğru hiçbir şekilde genişlememesi,  NATO'nun 2008’de Bükreş Zirvesi’nde anılan ‘Ukrayna ve Gürcistan günün birinde NATO üyesi olacaklardır’ ifadesinin feshedilmesi ve NATO üyesi olsun veya olmasın Rusya'ya komşu ülkelerde Amerika ve diğer NATO ülkelerinin Rusya'yı tehdit eden saldırı amaçlı silah sistemlerinin konuşlandırılmaması gibi çok somut taleplerde bulundu. Durum çok ciddi gözüküyor. Totaliter rejimler içeride sıkıştıklarında dışarıda bir çılgınlık yaparlar. Bakalım neler olacak?” yorumunda bulundu. 

Aktar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun meclis konuşmasına ilişkin; “Batıya boncuklar dağıtıldı. Ermenistan meselesine ilişkin, ‘özel temsilci atıyoruz’, ‘uçuşları başlatıyoruz’ denildi fakat uçuşlar eskiden de vardı. Temsilci konusu ise Karadeniz İş birliği çerçevesinde, İstanbul’da oturan ve fiilen Ermenistan'ın temsilciliğini yapan bir diplomat zaten var.” dedi. 

Avrupa’ya ilişkin, Avrupa Birliği dönem başkanlığının Fransa’ya geçeceği ve ilgili 18 aylık programın hazırlandığı bilgisini veren Aktar, “Macron Türkiye’den ve genişlemeden bahsetmediği uzun bir konuşma yaptı. AB çapında bir asgari ücretten, AB savunmasından ve AB-Afrika Zirvesi’nden bahsetti. Çin’in bölgedeki insancıl olmayan yaptırımlarına karşı bir tavır almak gerekiyor. AB ciddi bir paket açıklamak istiyor ve bu yüzden zirve çok önemli.” dedi. 

 

(Program özetini hazırlayan gönüllümüz Seyhan Karasu’ya teşekkür ederiz)