29.05.2018 FSD5: Derin, serin ve rock 1

Flanörün Seyir Defteri
-
Aa
+
a
a
a

 

Bu hafta daha fazla elektrik gitar var. Parçalar, çok sert olmasa da belli bir tavır taşıyorlar. Tabii daha çok ‘alternatif rock’ ve ‘indie-rock’ janrında… Bilinçli aylaklık sohbetinde ise bu kez ‘göz gastronomisi’ terimine ve siber-flanör kavramına değiniyoruz.

Bu haftanın parçaları, 1993-2018 aralığından geliyor. Parçalar ‘derin, serin, rock’ kavramlarına uyuyor. Listeyi, alternatif rock müziğinin kraliçesi Polly Jean Harvey, bilinen adıyla PJ Harvey ile başlatıyoruz. Progresif tınılarıyla Polonya’dan Riverside grubu gelirken, blues ve soul müziğinden etkilenmiş olan Alex Hepburn ise bir Neneh Cherry cover’ıyla karşımıza çıkıyor. Calexico’nun 2018’de piyasaya çıkan 9. stüdyo albümünden bir parça içimizi yumuşarken, Mark Lanegan’ın güçlü ve derin sesiyle tüylerimiz ürperiyor. Bariton erkek vokalleri; İngiltere, Belçika ve ABD’den gelen gruplar; ‘stoner rock’ (ya da ‘desert rock’), roots rock, deneysel rock; özetle alternatif sesler, şarkılar, atmosferler, ruh halleri…
Programda flanörlükten dem vurmayı sürdürüyoruz. Bu hafta, Balzac’ın flanörlüğe dair kullandığı bir benzetmeden, “göz gastronomisi”nden söz ediyoruz. Flanör, yaşamın kâşifiydi aslında, kentin dedektifiydi. kalabalığın hem içinde, hem de dışındaydı, herhangi bir tüketimde aktif rol almayı reddediyor, gözün gastromonisi adına dolaşıyordu. Yaşamını zenginleştirme adına yaptığı bir aylaklık söz konusuydu. 
Sohbeti, 90’ların ortasında doğmuş olan siber-flanör, sanal-flanör, online-flanör terimlerine getirip, oradan bu tip bir flanörlüğün hâlâ yaşayıp yaşamadığını tartışmaya doğru yol alıyoruz.

Bu haftaki programın kaydını buradan dinleyebilirsiniz:

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre
PJ Harvey A Place Called Home Stories from the City, Stories from the Sea 3:43
Fink Pilgrim - Radio Edit Pilgrim Remix EP 3:48
Riverside #Addicted Love, Fear and the Time Machine 4:54
Clutch Gone Cold Summer Sound Attack 4:21
Warhaus Control Warhaus 3:55
Alex Hepburn Woman Alex Hepburn 3:32
The White Buffalo Oh Darlin' What Have I Done Prepare for Black & Blue, EP 4:03
Mud Flow Panic Re Act 5:04
Calexico Curse of the Ride - Bonus Track The Thread That Keeps Us 2:51
Mark Lanegan One Way Street Field Songs 4:18
Dave Gahan, Soulsavers Don't Cry Angels & Ghosts 4:44
Morphine Buena Cure for Pain 3:20