2023 Fransa Açık Tenis Turnuvası başladı

-
Aa
+
a
a
a

Fransa’nın başkentinde düzenlenen Fransa Açık Tenis Turnuvası (Roland Garros) başladı. Aposto'nun tenis yazarı Elif Alper ile bu büyük turnuva hakkında konuştuk.

Tim Clayton/Corbis/Getty Images
Tim Clayton/Corbis/Getty Images
Elif Alper ile Fransa Açık Tenis Turnuvası üzerine
 

Elif Alper ile Fransa Açık Tenis Turnuvası üzerine

podcast servisi: iTunes / RSS

Fransa’nın başkentinde düzenlenen Fransa Açık Tenis Turnuvası (Roland Garros) pazar günü başladı. Fransa Açık, Uluslararası Tenis Federasyonu tarafından düzenlenen dört büyük tenis turnuvasından biri.

Grand Slam: 3 kıtada 4 ülkede 4 farklı zaman diliminde 4 mevsim düzenlenir. Avustralya Açık, Wimbledon, Amerikan Açık ve Fransa Açık olmak üzere 4 farklı ülkede düzenlenen turnuvaların yönetimi Uluslararası Tenis Federasyonu'na aittir.

Tim Clayton/Corbis/Getty Images

Nadal’sız bir toprak sezonu

Rafael Nadal, Roland Garros’a sakatlığı sebebiyle katılamayacak. Rafael Nadal, 18 Mayıs Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, Roland Garros'u kaçıracağını ve birkaç ay sahalardan uzak kalacağını duyurdu. Tenisçi, birkaç ay ara vereceğini ve ne zaman geri döneceğini bilmediğini de ifade etti. Rafael Nadal’ın 13 kez Fransa Açık şampiyonluğu bulunuyor. Ayrıca Nadal, Roland Garros’ta 2005'teki ilk galibiyetinden bu yana turnuvayı ilk kez kaçırıyor, 2016'da bilek yaralanması nedeniyle ikinci turdan sonra çekilmişti.

Nadal: Avustralya'da yaşadığım soruna bir türlü çözüm bulamadık. Roland Garros'ta oynamak için kendimi ihtiyacım olan standartlarda hissetmiyorum.

Novak Djokovic Roland Garros’a olaylı başladı

Novak Djokovic, Fransa Açık'taki ilk tur galibiyetinin ardından kameraya yazdığı bir mesajla tepkileri topladı. Sahadan çıkarken TV kamerasına "Kosova, Sırbistan'ın kalbidir. Şiddeti durdurun" yazdı.

Djokovic'in açıklaması:

“Ben bir siyasetçi değilim ve siyasi tartışmaya girmeye niyetim yok. Bir halk figürü olarak – hangi alanda olursa olsun – destek verme sorumluluğunu hissediyorum. Ne olacağını bilmiyorum, ceza alır mıyım… Kendimi tutmuyorum, yine yaparım. Benim duruşum nettir: Her zaman kamuoyu önünde ifade ettiğim gibi savaşlara, şiddete ve her türlü çatışmaya karşıyım. Özellikle Kosova doğumlu bir adamın oğlu olarak, halkımıza ve Sırbistan'ın tamamına desteğimi verme ihtiyacı hissediyorum. Kosova bizim beşiğimiz, kalemiz, ülkemiz için en önemli şeylerin merkezi. Bunu kameraya yazmamın birçok nedeni var."

"Tabii ki bir Sırp olarak Kosova'da olup bitenleri görmek, halkımızın belediye binalarından kovulma şekli beni çok incitiyor.”

Kosova Olimpiyat Komitesi (KOK), Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden, tenisçi Novak Djokovic'e disiplin cezası vermesini istedi.

Kosova Olimpiyat Komitesi Başkanı İsmet Krasniqi, Djokovic'i siyasi gerilimleri kışkırtmakla suçlarken, "KOK Başkanı olarak endişelerimi dile getirmek ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi adına tepki vermenizi istemekle yükümlüyüm, çünkü bu mesajlar ve eylemler cezalandırılmazsa sporun geleceği için tehlikelidir" dedi.

Uluslararası Tenis Federasyonu, Grand Slam kural kitabının siyasi ifadeleri yasaklamaması nedeniyle Djokovic'in açıklamasının herhangi bir kuralı ihlal etmediğini söyledi. Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera ise "oyun sahasında tarafsızlık ilkesi" olması gerektiğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali konusunu ayırdığını belirten Oudea-Castera, Kosova ile Ukrayna’yı aynı kefeye koymadığını belirtti.

Pazar günkü maçta Belaruslu rakibi Aryna Sabalenka ile el sıkışmayı reddeden Ukraynalı Marta Kostyuk, seyirciler tarafından yuhalanmıştı.

Ukraynalı tenisçi Marta Kostyuk, mağlup olduğu Belaruslu Aryna Sabalenka’nın elini sıkmadı. Tribündeki seyirciler rakibinin elini sıkmayan Kostyuk’u yuhaladı. Ukraynalı sporcu seyircilerin kendisine tepkisini ‘utanç verici’ olarak nitelendirirken, hareketiyle ilgili olarak da, “Savaşa karşı olduğunu açıkça dile getirmeyen birine saygı duyamam” dedi.

Sabalenka ise, “Benden nefret ediyorsa bu konuda yapacak bir şeyim yok. Onu da anlıyorum, eğer kendisini böyle daha iyi hissedecekse ne alâ... Bunun dışında elbette savaşa karşıyım, tüm Rus ve Belaruslu sporcular karşı, aksini kim düşünebilir?” ifadelerini kullandı. Bu, Kostyuk’un ilk protestosu değil... 20 yaşındaki sporcu daha önce Belaruslu Viktoria Azarenka ve Rus Varvara Gracheva’nın elini sıkmamıştı.