Soma Tarım Arazisi'ne Organize Sanayi Bölgesi

Ayın 13'ü
-
Aa
+
a
a
a

Soma’da kömür ile bitirilen tütüncülükten sonra bu kez Organize Sanayi Bölgesi ile işsizliğin bitirileceği iddia ediliyor. 914 bin m2’lik tarım arazisine Organize Sanayi Bölgesi geliyor.

Ayın 13'ü: Soma Nöbeti: Kasım 2016: Son Tarım Arazilerine Organize Sanayi Bölgesi
 

Ayın 13'ü: Soma Nöbeti: Kasım 2016: Son Tarım Arazilerine Organize Sanayi Bölgesi

podcast servisi: iTunes / RSS

Soma A.Ş. çalışanlarının yargılandığı davanın 12. duruşması 21 Kasım’a ertelenirken, kentte aynı görülecek bir başka dava daha var. O da Manisa’yı kurtaracağı söylenen 7., Soma’nın ise ilk Organize Sanayi Bölgesi’nin son kamulaştırma davası. Duyumlarımıza göre bölgeden biri kamulaştırma fiyatını az bulduğu için şimdiye kadar ‘direnmiş’ ama meseleyi mahkeme çözecek gibi gözüküyor. Bu OSB’nin altyapı çalışmalarında kullanılmak için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise geçtiğimiz aylarda 15 milyon 580 bin TL’lik ödenek gönderdi.

Her Yer Gibi: Soma Kendine Yetemiyor

Soma’da kurulması planlanan OSB’nin onayı 301 işçinin hayatını kaybettiği madenci katliamından 1 yıl önce yani 2013 yılında onaylandı. 910 in 384 metrekareye yayılacak OSB için işsizliği bitirecek argümanı kullanılırken, katliam sonrasında “bu yörenin insanlarını madencilikten kurtaracak” cümlesi dillendirilmeye başlandı. Bu elbette tesadüf değil. 5 bin kişinin OSB’de istihdam edileceği belirtilse de bu kişilerin nereden geleceği şimdilik belirsizliğini koruyor. Zira bölgede işsizliğin esas sebeplerinden biri de İzmir’den Soma’ya hergün otobüs otobüs işçi taşınıyor olmasında. Bunu hem Manisa Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış hem de bölgede bitirilen tütüncülüğün en yetkin ismi, Tütün-Sen Genel Başkanı ve Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem anlatıyor. “Buradaki işsizliğin en net sebebi buraya dışarıdan işçi taşınıyor olmasında” diyor. Her bölgenin kendi kendine yetebilme hayali özelleştirmelerle birlikte ortadan kalkmışken, köyden kente göçler, şehirlerde artan nüfusla beraber yetmeyen iş imkanları, dolayısıyla tekrar “kıra” dönüş.

Tam da bu sebeple Soma sanayiye tamamen kurban ediliyor bu kez.

Termik Santral Bitmek Üzere

Somada yapımı devam eden, Nisan ayına kadar Yırca sonrası rüzgardan biraz destek alan, köylülerin direniş gösterdikleri fakat medyanın görmemesiyle sona eren Kozluören Termik Santralı inşaası sürüyor. Kolin Holding Yırca’daki 6666 zeytin ağacını kestikten sonra yeni santralını kuşuçuşu sadece 45 km. uzaktaki Kozluören köyüne taşıdı. Bölgede bitirilen tütüncülüğün en yetkin ismi Erdem santralın neredeyse sona geldiği, 1 sene sonra üretime geçebileceğini söylüyor. Ekilerini ise muhtemelen 2018 içinde göreceğiz. Bu termik santral aynı zamanda Türkpiyale ve Kayrakaltı köylerini de kapsıyor. Bu kez dikkat çekmekten kaçınan Holding ise bu kez işine Bakanları karıştırmadan acele kamulaştırmaya gitmedi, arazi sahiplerine değerlerinin 3 katı kadar para ödedi.

“Cazibe Merkezi” olmanın kötülüğü

Can sıkmak istemem ama Yırca köyünden de geçecek olan Soma Organize Sanayii Bölgesi’nin konumlandığı alanın İstanbul İzmit Otoyolu, Çanakkale Otoyol Bağlantısı, Çandarlı Liman Bağlantısı ve İzmir-Bandırma Karma Hızlı Tren hattının buluştuğu nokta olması nedeniyle “yatırımcının cazibe merkezi “haline geleceği de belirtiliyor.