Şehrin İçinde, Herkes İçin Arkeoloji: Küçükyalı ArkeoPark

-
Aa
+
a
a
a

Açık Dergi’de Küçükyalı ArkeoPark Projesi’nin başkanlarından Alessandra Ricci konuğumuz oldu. Alessandra Ricci, Salerno Üniversitesi'nde Ortaçağ Çalışmaları Bölümü'nde Ortaçağ sanat profesörü ve Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nde fakülte üyesi. 

 

“Arkeoloji halkın hizmetinde” diye duyduğumuz Küçükyalı Arkeoloji Parkı Türkiye’deki ilk arkeoloji parkı müzesi. Bizans dönemine ait önemli buluntuların olduğu Küçükyalı Arkeopark, merkezi ve yerel yönetimleri, akedemik çevreyi,  özel sektörü ve halkı buluşturmayı ve kültürel mirasın günlük şehir hayatı ile nasıl bütünleşebileceğini göstermeyi hedefliyor.

Dinlemek için:

İndirmek için: mp3, 18 Mb

Proje, arkeolojik alanda kazı ve araştırmalar gerçekleştirerek, kültürel mirasın korunmasını ve bölgenin alternatif bir ziyaret alanı olarak kente kazandırılmasını öngörüyor. Alanda İstanbul’un ilk arkeoloji parkının oluşturulması ve gelecekte başka projelere örnek olunması hedefleniyor. İstanbul Asya yakasında ayakta kalmayı başarmış en büyük arkeolojik alan olan Küçükyalı Arkeolojik Alanı, antik Bizans şehrinin banliyölerinden biri. Arkeolojik kazılarla kısmen gün ışığına çıkarılmaya başlanan, 866–877 yılları arasında Patrik Ignatios tarafından yaptırılmış olan Satyros Manastırı 9. yüzyıl yapıtlarının şehirde kalmış tek örneği. Patrik Ignatios’un mezarı manastırın St. Michael’a adanan ana kilisesinin yanında bulunmuş.

Arkeoloji, kentsel tasarım ve mimarlığı bir araya getiren Küçükyalı ArkeoPark Projesi, bölgenin gelişmesi, halkın katılımı ve sürdürülebilirlik açısından bütünlükçü bir yaklaşımı ortaya koymayı hedefliyor.

4 Ağustos 2010 tarihinde Açık Radyo’da Açık Dergi programında İstanbul 2010 Açık Şehir köşesinde yayınlanmıştır.

Açık Dergi Söyleşileri podcast servisine ulaşmak için tıklayın.