Sansürcü Anlayış, Halklar Arasında Düşmanlığı Körüklüyor

-
Aa
+
a
a
a

3 Ağustos 2006İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi

II. Dünya Savaşı sırasındaki Almanya’da katliama uğrayan Musevilerin dramını anlatan Oscar ödüllü film, devletin resmi televizyon kanalı TRT 2’de, ani bir kararla yayından kaldırıldığı, basına yansıdı.

TRT Genel Müdürlüğü, 31 Temmuz gecesi TRT 2’de saat 21.35'te II. Dünya Savaşı sırasındaki Musevi soykırımı, “Shoah”yı irdeleyen "Piyanist" adlı filmin, bazı gazetelerde çıkan eleştiriler ve halktan gelen tepkiler sonucu, yayından kaldırılması; devletin “sansürcü” anlayışının en son örneğidir.

Nazi Almanya’sında yaşanmış, Musevi Soykırımı “Shoah”nın vahşetini, sinema diliyle anlatan filmin, Lübnan’da ve Filistin’de yaşanan çatışma ve sivil ölümlerine bir tepki olarak yayından kaldırılması, tarihsel gerçekliklerin anakronik bir yaklaşımla ele alınması ve kavramlar kargaşasından başka bir şey olmadığını düşünmekteyiz.

Tüm dünyanın kabul ettiği Musevi Soykırımı “Shoah” gerçeğini ele alan bir sanat yapıtını; son günlerde İsrail’in mevcut Hükümetince, Lübnan’da yapılan, “Shoah” kadar vahşi saldırıları bahane edilerek yasaklamanın; tam anlamıyla sapla samanı karıştırarak “antisemitizmin” yaygınlaşmasına katkı sunmak, demek olduğuna inanıyoruz.

Sanat eserlerin yayınlanmasını - “kötü zamanlama” eleştirilerini dikkate alarak bile-  yasaklamak, bir sansürdür!

Hiçbirimiz, II. Dünya Savaşı sırasında, Musevilerin maruz kaldığı soykırım “Shoah”yı, yaşanmış vahşetleri asla unutamayız. II. Dünya savaşı sırasında yaşanılan acılar, soğukkanlılık ve sağduyuyla analiz edilemeden, bugün yaşanan acılara çözüm bulunacağına inanmamaktayız. 

Bugünkü İsrail Hükümeti’nin yaptığı, tekrar ediyoruz, Musevilere yönelik uygulanmış soykırım olan “Shoah”yı aratmayacak; böyle olduğu için de aynı şekilde lânetlenmeye lâyık gördüğümüz saldırı ve operasyonlar, gerekçe gösterilerek, savaş ve ırkçılığın yok ediciliğini tüm çıplaklığıyla ortaya koyan bir filmin yayından kaldırılmasını, salt “sansürcülük” olarak nitelemiyor, dahası bu tavrı “kamufle edilmiş bir antisemitizme davet” olarak görüyoruz.

Ortadoğu, acılarının görmezden gelinmesine, kesinlikle değil; tersine yaşanan tüm acıların, hiçbir ayırım gözetilmeksizin, ortaklaştırılarak barış çabalarının geliştirilmesine ihtiyacı vardır. Bu çabaya en büyük desteği verenler arasında, sanat kurumları ve yapıtları yer alır. Bu inançla sanat eserlerine yönelik bu tür engellemeleri doğru bulmadığımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

TRT yetkilileri bir an önce yayından kaldırdıkları “Piyanist” filmini yayınlamalı ve başta Musevi kökenli olup, doğal Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız olmak üzere, tüm Musevilerden özür dilemelidirler.