Kopenhag Günlüğü 10 Aralık

-
Aa
+
a
a
a

Podcast

Kopenhag İklim Değişikliği Konferansı sürüyor. Açık Radyo da 7 kişilik gönüllü programcı ekibiyle, -Ömer Madra, Ümit Şahin, Semra Cerit Mazlum, Uygar Özesmi, Mahir Ilgaz, Gökşen Şahin, Oya Ayman- Kopenhag'da hem salondaki toplantıları hem sokaktaki eylemleri yakından takip ediyor.

10 Aralık

*Kopenhag İklim Zirvesi, Tuvalu’nun başvurusuyla askıya alındı.

Afrika ve diğer ada devletlerinden aldığı destekle Tuvalu, "yasal bağlayıcılığı" olan bir anlaşma için mücadele veriyor. Türkiye ise bütün bu tartışmalara şimdiye kadar sessiz kaldı.  

Tuvalu, Türmenistan ve Türkiye'nin boş sandalyeleri

Sivil toplum kuruluşları ise Türkiye’nin bu tutumuna karşı biraraya gelerek bir açıklama yaptı. Kopenhag’dan yapılan ortak açıklamayla 350 Ankara, Greenpeace Akdeniz, Genç Yeşiller, İklim İçin Gençlik, Yeşiller, Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi, WWF Türkiye, TEMA, Türkiye’yi sessizliğini bozmaya ve yasal bağlayıcı bir anlaşma yönünde hareket etmeye çağırıyor.

Grup adına konuşan Ömer Madra, Tuvalu’nun ölüm kalım mücadelesinin ciddiye alınması gerektiğini söyleyerek, "Türkiye de artık müzakereler arasında saklanmayı bırakmalı ve Kopenhag’dan yaptırımları olan bir anlaşmanın çıkması için güçlü bir ses çıkarmalı" dedi.

Sivil toplum örgütlerinin ortak açıklaması: Tuvalu Burada, Türkiye Nerede?

* Kopenhag’la günün ikinci ve son bağlantısı, kısacık (8 sn.), ama bütün dünya için çok önemli bir ses kaydıyla açıldı: Bir konsensüs sağlanamadığı için görüşmelere belirsiz bir süre için ara verildiğine dair bir anonsun kaydıydı bu.

 

Bunun nedeni büyük bir riyakârlıkla yüriyen görüşmelerin gidişatına Tuvalu heyetinin itiraz etmesiydi. Tuvalu bu tavrıyla bütün dünya ülkeleri adına bir umut oldu diyebiliriz. 

 

Ayrıca görüşmelerden sızan, "Danimarka Metni" olarak adlandırılan ve yoksul ülkeleri ve sorumluluğu yoksul ülkelerin üzerine yükleyerek meseleyi zengin ülkelerin lehine, piyasa mekanizmaları ile çözmeyi amaçlayan metin ve G77 ülkelerinin Sudanlı sözcüsü Lumumba Di-Apingbu'nun bu konudaki açıklaması hakkında bilgi verdi. Bu haberin ses kaydını, dün Açık Radyo'nun 9 Aralık tarihli günlüğünde vermiştik. 

 

Ömer Madra, Türkiye’nin dün açıklanan ve çözümle uzaktan yakından ilgisi olmayan, bir hedef ve emisyonlarda bir azaltma öngörmeyen, milli enerji kaynakları arasında kömürü de sayan yeni strateji belgesi hakkında ve bu konudaki tepkiler hakkında bilgi verdi.

 

Kuzey Amerika yerlilerinin ABD Büyükelçiliği önünde yaptığı eylemden, dualarını, şarkılarını, acı ve isyan içindeki konuşmalarını içeren bir ses kaydıyla bugünün Kopenhag’dan son haberini bitirdi.

 

Dinlemek için:

 

İndirmek için:mp3, 18 Mb.

* Bugün Kopenhag'la ilk bağlantımız 9:40'ta Açık Gazete'de oldu.

Ömer Madra, görüşmelerden sızan, "Danimarka Metni" olarak adlandırılan ve yoksul ülkeleri ve sorumluluğu yoksul ülkelerin üzerine yükleyerek meseleyi zengin ülkelerin lehine, piyasa mekanizmaları ile çözmeyi amaçlayan metin hakkında bilgi verdi. G77 ülkelerinin Sudanlı sözcüsü Lumumba Di-Apingbu'nun bu konudaki açıklamasının ses kaydını da bizimle paylaştı. 

Tabii ki günün en önemli haberi Tuvalu'nun görüşmeleri terk etmesiydi. Ömer Madra bu konuda da bilgi verdi.

İzleyin:  "Stand with Tuvalu" / Tuvalu ile Dayanışma

Küresel eylem grubu Avaaz tarafından verilen "Günün Fosili" ödülünü Kanada alırken, Tuvalu "Ray of the Day" (Günün Işığı) ödülüne layık görüldü. : Ödül törenini izleyin.

Türkiye'nin açıklanan İklim Değişikliği Ulusal Strateji Belgesi hakkındaki tepkilerden söz etti. 

Dinlemek için:

İndirmek için:mp3, 30 Mb.

* İşte Kopenhag'daki Açık Radyo programcılarından Ümit Şahin'in bugün bize gönderdiği e-postadan çıkan bir sürpriz!: Kopenhag Ekranı'nda Ümit Şahin, Ömer Madra ve Durukan Dudu bizlere gelişmeleri aktarıyor. 

Kopenhag'daki yüzlerce eylemden sadece birkaç tanesi:

"Stand with Tuvalu" (Tuvalu ile Dayanışma)

We will not die quietly (Sessizce ölmeyeceğiz)

The Pan- African Climate Justice Alliance (Afrika İklim Adaleti Birliği) Eylemi

*Zirve'de Türkiye için dünkü en önemli gelişme İklim Değişikliği Ulusal Strateji Belgesi'nin açıklanmasıydı. Haber Anadolu Ajansı tarafından "Türkiye çözüme ortak oluyor" başlığıyla duyursa da herkes bu konuda hemfikir değil:

Türkiye’nin Kopenhag İklim Değişikliği Konferansı’na sunulacak Ulusal İklim Değişikliği Strateji Belgesi üzerine Yeşiller Partisi’nin görüşü: "Türkiye bu anlayışla çözüme değil soruna ortak oluyor."

Türkiye'nin açıklanan İklim Değişikliği Ulusal Strateji Belgesi hakkında Serkan Ocak'ın Radikal gazetesinde yayımlanan haberi:Türkiye'nin hedefindeki iklim hep aynı

Türkiye'nin açıklanan İklim Değişikliği Ulusal Strateji Belgesi hakkında Greenpeace Türkiye'den:Türkiye Kopenhag sınavında sınıfta mı kalacak?

9 Aralık 2009 tarihli Açık Radyo Kopenhag Günlüğü.

8 Aralık 2009 tarihli Açık Radyo Kopenhag Günlüğü.

7 Aralık 2009 tarihli Açık Radyo Kopenhag Günlüğü.

Kopenhag İklim Değişikliği Konferansı boyunca dünya basınından derlediğimiz iklim haberleri, yorumları ve analizlerini okumak için:Kopenhag Haberleri

Kopenhag İklim Değişikliği Konferansı'nı Açık Radyo'nun yanısıra takip edebileceginiz ve uzaktan da olsa katılabileceğiniz bazı bağlantılar:

BM Kopenhag İklim Değişikliği Konferansı (7 - 18 Aralık)

Kopenhag İklim Değişikliği Konferansı'ndan son haberler

Klimaforum09(Kopenhag İklim Değişikliği Konferansı ile aynı anda devam eden alternatif forum)

Guardian gazetesi Kopenhag blogu

Democracy Now!

Climate Justice Action

Climate Collective 

350.org

Friends of The Earth

Greenpeace International

Yeşiller Kopenhag İletişim Merkezi

Yeşil Gazete

Kopenhag Postası / İklim için Gençlik

Açık Radyo'nun Kopenhag Günlüğü'ne  abone olun!

iTunes*GoogleReaderRss**
 Kopenhag Günlüğü Podcast 

* iTunes servisinin çalışması için bilgisayarınızda iTunes yazılımının yüklü olması gereklidir.

** Eğer tarayıcı olarak Internet Explorer kullanıyorsanız, rss servisinin çalışması için bilgisayarınızda en düşük IE 7 yüklü olmalıdır.