Jazz Dergisi

Basında Açık Radyo
-
Aa
+
a
a
a

Ocak-Şubat-Mart 2005
Jazz Dergisi

 

2005 yılının bu ilk sayısında sizlere benim için büyük önem taşıyan bir oluşumun, Açık Radyo’nun web sitesini tanıtmak istiyorum. Çok yakın zamana kadar Açık Radyo’nun iki web sitesi vardı. Biri genel olarak programlara ve programcılara ağırlık veren www.acikradyo.com.tr , diğeri ise Radyo’ya çeşitli konularda görüşlerini bildiren yazarların, çizerlerin, hatta yurt içi ve dışından seçilmiş isimlerin, yazılarının, karikatürlerinin yer aldığı ve yıllık bir aidat ödemeyi gerektiren www.aciksite.com idi. Açık Radyo, geçenlerde aldığı çok yerinde bir kararla bu iki siteyi birleştirdi ve doğal olarak ortaya oldukça kapsamlı bir ana site çıktı.

 

Siteye girip de güvenliği geçer geçmez, sol köşedeki sütunda, ziyaretçilere Açık Radyo Dünyası’nı  açan sekiz link bulunuyor.

 

İlk link, “meseleyi” dünyahali, memleket hali, insanlık hali, ekonomi, bilim teknik, spor olarak alt başlıklara ayıran ve sonunda konuları bir de yabancı dilde ele alan “Mesele Nedir?” butonu. Bunlar daha evvel Açık Site’ye katkıda bulunmuş olan yazarların yazıları...okunma kolaylığı sağlaması açısından yukarda belirttiğim kategorilere ayrılmışlar. Yazıların kaynağı çoğunlukla yerli, ama The Guardian, New York Times, BBC gibi tanınmış yabancı kaynakların yanısıra Znet ve Common Dreams gibi sanal haber merkezlerinden de yazılar yer alıyor.

 

İkinci kapsamlı link “Hayat Damarları”. Bu da sizi Radyo’nun kitap, müzik  -adından da belli olduğu üzere, burası  herhalde siz Jazz Dergisi Okurları’nı en ilgilendirebilecek durak-, plastik sanatlar, sahne ve gösteri sanatları, görsel sanatlar  ve tasarım dünyalarına götürüyor. Buraları da genellikle daha evvel Açık Site’de yer alan yazarların yazılarıyla donatılmış.

 

Üçüncü ve son ana link ise “Hakkımızda”. Altındaki ilk iki linkitıklar tıklamaz kendinizi Radyo’nun “manifesto”sunu veya  bugüne kadarki “serüven”ini okurken bulacaksınız. Üçüncü alt buton ise bence bu sitenin en önemli butonu. Çünkü Açık Radyo’yu Açık Radyo yapan “programlar” ının özeti ve “programcılar” ının özgeçmişi yer alıyor burada. Sonraki alt buton ise sizi, “Mesele Nedir?”  de yeralan yazıların “yazarlar” ının alfabetik dizilimine gönderiyor. Burda yazarlara tıkladığınızda, onların sitede yer alan tüm yazıları beliriyor. “Ekip”  alt butonu, sizin Radyo çalışanlarıyla iletişim kurmanızı sağlayan bir link. “Açık Bülten”, bir evvelki ay Radyo’da gerçekleştirilen faaliyetlerin bir özeti. “Basında Açık Radyo” ve “Merak Ettikleriniz”  ise zaten kendinden açıklamalı başlıklar. “Hakkımızda”  ana butonunu “Editörden” ve “Dinleyiciden”  linkleri takip ediyor. İlkinde editörün seçtiği konu başlıkları yer alırken, ikincisi benim bu sitede en ilginç bulduğum sayfalardan birine götürüyor sizi, dinleyici mektuplarına. Açık Radyo Dinleyicisi denilen bu fanatik kitle kimdir, ne yapıyor diye merak ediyorsanız durmayın burda 60 sayfaya dağıtılmış e-postaları teker teker okuyun.

Bir sonraki link “Arşiv”  ise tüm yazıları bu sefer kategorilerine göre sıralamış, yani bir bakıma “Mesele Nedir?” in daha derli toplu bir tekrarı.

“Linkler”  butonu sonuncu sırada ama değer olarak bence çok yukarılarda yer alıyor. Önerilen yerli veya yabancı linklere girip biraz araştırma yaptığınız takdirde, sizi temin ederim şu dünyada haberdar olmadığınız tek bir şey kalmaz.

Butonlar burda bitiyor ama konular bitmiyor elbette. Son olarak Açık Radyo sıkı takipçisi olduğu üç dosyayı değerlendirmenize sunuyor: “AB”, “Felluce”  ve “Küresel Isınma”.

Özetle, Açık Radyo’nun sitesi, her çeşit meraklı beynin beslenebileceği kapsamlı bir site ve Açık Radyo’nun alternatif, muhalif duruşunun sanal bir uzantısı.

 

Seda Binbaşgil
[email protected]

www.esintiler.org