İşte yaratıcılık ve yenilikçilik – VIII

-
Aa
+
a
a
a

Yaratıcı Kişilikler: Girişimciler ve Üst Düzey Yöneticiler

 

Girişimciliğin en yalın tarifi, hiçbir şeyden birşey yaratmak süreci olarak yapılabilir. Girişimcilik aklın ve konseptin değerlendirilmesi ve fiziki maddenin kalıplanması ile insan bilgisinin ekonomik sentezi olarak görülebilir. Başarı için umut ve belirsiz sonucun gerilimi gibi unsurları ile ayrıca son derece heyecanlandırıcı olduğu da açıktır.

 

Girişimci Ruhu

 

Fiziksel engelleri saymazsanız tüm insanlar eşit yaratılmışlardır ancak sadece bir bölümü geleceği yaratır. Girişimi başlatabilmek için yaratıcılık ve yeniliğe açık olmak gerektiği son derece açık bir olgudur. Peki yaratıcılığı başlatan ve yeniliği ateşleyen şey nedir? Girişimcinin bizzat kendisidir bu tetikleyici. Bir teşvik mekanizması girişimin başlaması için şarttır. Unutulmaması ve karıştırılmaması gereken olgu ise araştırma ile yeniliğin aynı olmadığı olgusudur. Araştırmayı talep üzerine başlatabilirsiniz ancak yenilik kendi içinden başlamalıdır. Araştırmaya başlayıp sonunda bilinenin altında yatan şeyleri saptayabilirsiniz ancak yenilik olmayanı bulma sanatıdır. Yeniliğe ise ancak yaratıcı ruhun hissetmesi ile varabilirsiniz. İşte o ruh girişimci ruhudur.

 

İnsanlar garip yaratıklardır. Birine “sen bu işin sahibisin” deyin ve hukuki evraklara imzasını koyun, derhal daha fazla çalışmaya, zorluklara daha çok katlanmaya, daha çok stresli yaşamaya ve daha az para kazanmaya razı olacaktır. Peki neden? Sadece uzun vadede daha büyük gelir elde etmek düşlerinden mi? Kesinlikle sorunun bir bölümünün yanıtı budur. Ancak sadece bir bölümünün. Esas cevap ise insanın doğasında olan kendi kendisinin patronu olmak sevdasıdır. Girişimci fikir ile yanmalı, başarı ile kendinden geçmeli, işinin ihtirası ile kendini harcamalıdır. Başka türlüsü maymun iştahlılıktır. Tüm kalbi ile işe kendini verme, inzivaya çekilircesine adanmışlık, yoğun enerji, büyük azim girişimcilik yemeğinin ana malzemeleridir. Bunlardan bir veya birkaç tanesinin az olması sonunda yemeğin lezzetinin de az olmasına neden olacaktır. Kendi işinize sahip olmaya en çok benzeyen şey, sürekli isteyen bir metrese sahip olmaktır.

 

Girişimci Kişiliği

 

Girişimcinin zafere ulaşması için maalesef bir hazır yemek tarifi henüz keşfedilememiştir. Tüm çabaların ve fedakârlıkların sonucunda başarısızlık ile karşılaşılma ihtimali de başarı elde etmekten çok daha yüksektir.  Yeni bir işe başlamak yaşam etkileyici bir karardır. Böyle bir kararı alabilen girişimcinin karakterini incelediğimizde karşımıza en kurnaz olmayanların daha başarılı olduğunu çıkartmaktadır. Ayrıca bu insanlar en başarılı talebeler de değildirler. Çoğunlukla daha önceki işlerinde uzun süre dayanamamış hatta bir bölümünden de kovulmuşlardır. Beraber çalıştıklarına ya da çalıştırdıklarına değil, işveren veya diğer girişimcilere inanırlar; çoğu zaman çok izlenilen sporların izleyicisi değil, doğrudan katılımcısıdırlar. Hemen her yaşta girişimci ruhu ateşlenebilirse de genelde 30’ların erken bölümünde karar verdikleri görülmektedir. Genelde çok büyük ya da çok küçük firmaların çalışanlarından değil, orta büyüklükte firmaların çalışanlarından çıkmaktadır girişimci ruhlular.

 

Metodist Üniversitesinden John Welsh girişimcilerde şu 11 ortak özelliği saptamış;

 

  1)   Sağlıklı olmaları

  2)   Kontrolü ve yönetimi elde tutmaları

  3)   Kendilerine güvenmeleri

  4)   Hiç bitmeyen aciliyet duyguları

  5)   Bütünü görebilecek anlayışa sahip olmaları

  6)   Gerçekçi olmaları

  7)   Üstün kavrama yetenekleri

  8)   Statü peşinde olmamaları

  9)   İnsani ilişkilerde objektif olmaları

10)   Yeterli duygusal kararlılıkta olmaları

11)   Riske değil ama meydan okumaya düşkünlükleri