Haftanın Sergisi : İstanbul İki Yeni Sanat Müzesine Kavuşuyor

-
Aa
+
a
a
a

Bu hafta, özgün baskı ustası Süleyman Saim Tekcan'ın girişimiyle kurulan, İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi açıldı. Haftaya da İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın girişimiyle İstanbul Modern Sanat Müzesi açılıyor. Bunlar çok güzel haberler.

 

Bu hafta İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi açıldı. Ülkemizdeki ilk Grafik Sanatlar girişimi, bir özel girişim. Süleyman Saim Tekcan, Çamlıca'da 30 yılın üzerinde bir süredir özgün baskı atölyesinde çalışmalarını sürdürdü. Daha sonra bu atölyenin adı Artes Özgün Baskı Atölyesi adını almıştı ve hâlâ faaliyet gösteren bir atölye. Bu atölyede arzu eden sanatçılar, özgün baskı teknikleri ile, sanat eserlerini çoğaltırlar. Burada sanatsal baskı teknikleri de çok fazla değildir, litografi, taş baskı diye bildiğimiz gravür, ahşap baskı ya da ipek baskı diye bilinen serigrafi teknikleri ile bu atölyede yapılan çalışmalardan bir koleksiyon oluşturulmuş. Bu koleksiyon 1000'in üzerinde eseri kapsıyor. Buna ilaveten 200'ün üzerinde sanatçı bağışı ya da satınalma yoluyla toplam 1200'ü aşkın bir özgün baskı koleksiyonuna sahip olmuş. Bu eserler "İmoga" adı ile –İngilizce açılımından kaynaklanıyor; "İstanbul Museum of Grafik Arts" - kurulan bir müzede sergileniyor. Bu, ülkemizin kültür alanında çok önemli bir girişim, bunu kutlamak lazım.

 

Haftaya da son Bienal'in yapıldığı Antrepo Binası'nda İstanbul Modern Sanat Müzesi açılıyor. Bu müze İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın şemsiyesi altında olacak. 11 Aralık'ta açılacak.

 

Bir başka proje daha var; İstanbul Bilgi Üniversitesi, Haliç'in en sonundaki Silahtarağa elektrik santralını müzeye dönüştürme girişiminde. Henüz proje aşamasında, mimari projelerini bitirdiler, herhalde en erken 1-1,5 yıllık bir perspektifte görmek lazım. Dolayısıyla birkaç yıl sonra  İstanbul çok önemli birkaç müzeye sahip olacak. Bugüne kadar eksikliğini şiddetle hissettiğimiz bir alandı. Böyle büyük bir nüfusa sahip bir kent olup da, müzesi olmayan bir kentti, dünyada tek örnekti.

 

Belki de bu müzeler başka müzelerin açılmasını da tetikleyebilir, öyle arzuluyoruz. Dolayısıyla hak ettiği müze sayısına önümüzdeki 5 yıl içinde kavuşur. Hepimizin takdir edebileceği gibi, kültürün devamlılığı açısından, nesilden nesile aktarılabilmesi için müzeler çok önemli bir işlev görüyorlar. Plastik sanatlar alanında da maalesef böyle bir eksiklik vardı, bir kesinti vardı bizim geçmişimizle aramızda. 50 yıl önce bu ülkede neler yapıldığını çocuklarımız bilmiyor olacaklardı. Şimdi en azından bu alanda, geçmişle ilgili değerlendirme yapabileceğimiz ortamlar hazırlanıyor.

 

Bu hafta galerilerde neler var? Bu hafta 3 açılış var; Bir tanesi bu İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi, ikicisi de Beyoğlu'nda Karşı Sanat Galerisi'nde Denizhan Özer'in "Pasaport" adlı sergisi; bu serginin küratörü Levent Çalıkoğlu. Galata'da da Galeri Binyıl'da 'Yanyana' adlı sergi açılıyor.

 

Garanti Sanat Galerisi'nde İngiltere'de yaşayan Irak asıllı ünlü mimar Zaha Halid'in eserleri sergileniyor. Akbank Kültür Sanat Merkezi'nde 'İşaretler Şehrini Okumak' adlı sergi 11 Aralık'ta son bulacak. Yapı Kredi'deki "İş ve İstihsal" sergisi 8 Ocak'a kadar sürüyor. Borusan Sanat Galerisi'ndeki Rebecca Horn sergisi sürüyor.

 

Milli Reasürans'ta Can Göknil'in sergisi 31 Aralık'a kadar sürüyor. Galeri Nev'de Murat Morova'nın "Ah Minel Aşk-ı Memnu" adlı sergisi de ay sonuna kadar açık.

 

Ortaköy Sanat Galerisi'nde, Süleyman Saim Tekcan'ın "Atlar ve Hatlar" adlı sergisi 16 Aralık'a kadar izlenebilir.