G8 Zirvesinden Notlar – 1

-
Aa
+
a
a
a

Başak ERTÜR

 

“Sekizler Çetesi” Evian’da

 

G8 zirvesi 1-3 Haziran 2003 tarihlerinde Fransa’nın Evian şehrinde gerçekleşecek. G8 ülkeleri Fransa, Kanada, Japonya, Almanya, Britanya, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın yanı sıra, bu yılki zirveye İsviçre ve organizatörlerin daveti üzerine on iki 'gözlemci' ülke de katılacak, bunlar;

- "Yükselişteki ekonomiler:" Fas, Suudi Arabistan, Meksika, Brezilya, Malezya, Hindistan, Çin- Afrika’nın Kalkınması için Yeni Ortaklık (NEPAD) ülkeleri: Mısır, Cezayir, Nijerya, Güney Afrika, Senegal

Evian’daki zirve dört tema etrafında düzenleniyor:- Afrika’nın kalkınması ve su sorunu- Hükümetlerin yanı sıra diğer ekonomik aktörlerin, özellikle de şirketlerin, finansal, toplumsal, çevresel ve etik alanlarda üstlenmeleri gereken sorumluluklar- "Güvenlik:" terörizme ve kitle imha silahlarının çoğalmasına karşı savaş- "Demokrasi:" sivil toplumla ve diğer devletlerle diyalog

 

1975 yılında Fransa’nın çağrısıyla altı ülkenin liderleri arasında kısa vadeli ekonomik siyasalarda ortaklaşmak hedefiyle düzenlenen zirve, o zamandan bu yana her yıl tekrarlanıyor. Zaman içersinde asli katılımcı ülke sayısı sekize yükseldi ve zirvelerin kapsamı sürdürülebilir kalkınma, küresel sağlık gibi konuları da içerecek şekilde genişletildi. Bu yıl zirveye danışmanlar, destek ekipleri, gazeteciler, teknik elemanlar, çevirmenler ve 21 ülkenin bakanları dahil on bin kişinin katılması bekleniyor. 

 

Öte yandan, özellikle 20-22 Temmuz 2001 tarihlerinde Cenova’da gerçekleşen zirveden bu yana G8 zirvelerinin meşruiyeti, onlara paralel düzenlenen 'alternatif zirveler' ya da G8 karşıtı eylemlerce sorgulanmakta. 2001’de Cenova’da, İtalya’nın dört köşesinden ve yoğunluklu olarak Avrupa ülkelerinden zirveyi protesto etmek için gelen yaklaşık 200 bin kişi bize bunu gösterdi. 

Alternatif zirvenin hedefi G8 zirvesinde küresel toplumun geleceğine ilişkin alınan kararların demokratik kararlar olmadığına işaret etmek ve G8’e demokratik bir alternatif sunmak, yani dünya genelindeki fakirliğe, eşitsizliğe, eşiğinde olduğumuz çevre kıyametine karşı köklerden gelen bir çözüm üretmek. 

 

"Zenginleri" ordu koruyor

 

G8’in 2001’deki zirvesinde Cenova limanı kırmızı hatla yasak bölge ilan edilmiş, gözyaşartıcı bombaları, hortumları ve coplarıyla 20 bin polis ve asker görevlendirilmişti. Cenova’daki alternatif birliktelik aktivistlerce "Avrupa Direniş Yazı" addedilen 2001 yazının doruk noktasıydı - yaz boyunca Barcelona, Bonn, Göteborg, Salzburg’da aktivistler neoliberal ekonomik küreselleşmeye karşı eylemler düzenlemiş, küresel demokrasi için toplumsal model ve eylemler yaratmaya çalışmıştı. 16-22 Haziran tarihleri arasında Cenova’ya alternatif zirveyi oluşturmak için gelen aktivistlere Cenova Sosyal Forumu ev sahipliği yaptı. G8 karşıtı gösteriler sırasında 331 aktivist yaralandı, 200 aktivist Cenova Sosyal Forumu’ndaki doktorlarca tedavi edildi, 280 kişi hapse girdi ve kimileri bir ay boyunca çıkamadı, 100 kişi İtalya’dan sınır dışı edildi ve beş yıl boyunca ülkeye girmekten men edildi. Carlo Guiliani bir polis memuru tarafından öldürüldü. 22 Temmuz günü sabahın erken saatlerinde Cenova Sosyal Forumu’nun ofisi polis tarafından basıldı, dövülerek uyanan uluslararası aktivistler gözaltına alındı, bürodaki cihazlar ve malzemeler tahrip edildi. Bu arada Cenova’daki alternatif zirveyle dayanışma sergilemek ve polis şiddetine karşı bir ses yükseltmek için Amsterdam, Atina, Barselona, Bolonya, Boston, Brüksel, Buenos Aires, Helsinki, İstanbul, Londra, Los Angeles, Melbourne, Miami, Milan ve Toronto dahil dünyanın pek çok şehrinde paralel eylemler düzenlendi.    

 

Bu bağlamda düşünüldüğünde, G8 2002 zirvesinin Kananakis’te, yani Kanada’nın dağlarında ücra bir köşede düzenlenmesinin, dünyamızın liderlerinin buluşmak için dağlara çıkmalarının tesadüfi olmadığı düşünülebilir. Evian’daki alternatif zirveyi kuracak aktivistlere göre bu yıl G8 zirvesi için Evian’ın seçilmesinin sebebi, liderlerin Avrupa’nın ortasında engellenmeksizin zirve düzenleyebileceklerini kanıtlama ihtiyacı. Oysa Evian da stratejik bir seçim olarak görülebilir: küçük ve ulaşımı zor bir kent. Etrafı Alplerle çevrili şehrin kuzeyinde Cenevre (Leman) Gölü bulunuyor. 

 

Evian zirveden bir hafta öncesinden itibaren kırmızı hatla çevrelendi, şehir sakinleri, zirve katılımcıları ile ordu ve polis görevlileri dışında şehre giriş yasaklandı. Kırmızı hattın güvenliği için 18 bin polis, jandarma, çevik kuvvet ve asker konuşlandırıldı; bol miktarda dikenli tel, zırhlı araç, uçaksavar, helikopter, gölde görev yapacak kurbağa-adamlar ve devriye gemisi devreye sokuldu. Göl üzerinde yolculuk ve taşıma yasaklandı. Gölün İsviçre tarafında ise yaklaşık 10 bin asker Lozan’ın güvenliği için konuşlandırıldı ve 1300 dükkan barındıran şehir merkezi kapatıldı. Evian’ın içersinde yetkililer tüm şehir sakinlerine toplam 12 bin numaralı kokart dağıttı. Evian sakinleri 28 Mayıs’tan 3 Haziran’a kadar kokartlarını yanlarında bulundurmalı ya da şehirden atılmayı göze almalılar.

 

"Asıl gündemi sır"

 

Evian’ın kırmızı hat içine alınmasıyla Evian’da G8’in 'illegal' olduğunu ilan etmek için buluşacak aktivistlerin alternatif zirvesi Fransa’nın köyü Annemasse’ye ve gölün İsviçre kıyısındaki Cenevre ile Lozan’a taşındı. Alternatif zirve toplantıları asıl olarak Cuma ve Cumartesi günleri düzenlenecek. 1 Haziran Pazar günü için, yani G8 zirvesinin açılış günü için sabahın erken saatlerinde Fransa’dan başlayıp İsviçre’ye geçerek bütün gün sürecek ve blokajlarla sona erecek bir yürüyüş planlanıyor. G8 zirvesine karşı eylemleri düzenleyen aktivistler "madem biz Evian’a giremiyoruz, onları da sokmayalım" diyerek, 10 bin zirve katılımcısının kalacağı Cenevre ve Lozan şehirlerinde blokaj eylemleri planlıyorlar.  

 

Evian’daki G8 zirvesini protesto için dolaşıma giren pek çok çağrıdan bir örnek vermek gerekirse: 

"Sekizler Çetesi'ne (nam-ı diğer G8) Direniş Günleri

 

G8 adıyla bilinen uluslararası Terör Çetesi, Evian şehrinde buluşacak. Çetenin kimi liderlerinin şimdiden sorumlu oldukları insanlığa karşı işlenen akıl almaz suçlar arasında Kolombiya’da her yıl birkaç bin kişinin ve Irak’ta yüzbinlerce çocuğun ölümü, Çeçenistan’da sürmekte olan soykırım, Afganistan’ın rastgele bombalanması ve nükleer kirlenmeye tabi tutulması da yer alıyor. Toplantılarının asıl gündemi elbette bir sır; ama yasadışı silah, petrol, uyuşturucu, vs ticareti üzerindeki denetimlerini sürdürmeleri için şart olan, bundan sonraki katliam ve şiddet edimlerinin gündemlerinde yer alacağı kesin.

 

Bu nedenle bölgenin tüm sakinlerini şüpheli yabancıların faaliyetlerine karşı tetikte olmaya, faaliyetlerini ve bulundukları yeri derhal Çete-Karşıtı Koordinasyon’a bildirmeye çağrıyoruz.  Böylece Çete’yi hareketsiz ve etkisiz hale getirebiliriz. Çete’nin büyüklüğünü dikkate alarak tüm Avrupa’nın duyarlı vatandaşlarının desteğini bekliyoruz.

 

Dikkat! Tedbirli olun! Çete silahlı ve acımasızdır!

 http://www.nadir.org/nadir/initiativ/agp/free/evian/