Bereketli Bir Ekim Mevsimi

-
Aa
+
a
a
a

Sevgili Dostlar,

 

Ekim ayı, Açık Radyo açısından gerçekten bereketli bir “ekim” mevsimi halinde geçti. Dolayısıyla, her zamanki gibi bir “deneme-girizgâh” sunmak yerine, Açık Radyo ile ilgili olup bitenler hakkında size bir dizi “haber geçelim” istedik:

 

On Translation: Açık Radyo  Muntadas:Dünyanın önde gelen sanatçılarından Antoni Muntadas, Ekim başında Açık Gazete’de konuğumuz oldu. Muntadas’ın 2010 Avrupa Kültür Başkenti’nin “İstanbul’da Yaşıyor ve Çalışıyor” projesi kapsamında, Açık Radyo’dan yola çıkarak İstanbul’un mitlerinin ve klişelerinin nasıl üretilip tüketildiği üzerine yaptığı “On Translation: Açık Radyo” isimli filminin dünya prömiyeri 7 Ekim’de İstanbul Modern’de yapıldı. Sanatçının projeye nasıl baktığı, projenin “peyzajına” neden Açık Radyo’yu yerleştirdiği, alternatif ve bağımsız bir girişim olarak Açık Radyo’nun felsefesi, ahlaki ve estetik değerlerini ele alışı hakkında lûtfen bkz:

 

10/10/10 Eylemi – Chomsky, Falk: Dünyanın önde gelen düşünür, hukukçu ve aktivistlerinden Richard Falk, Ekim’in ilk haftasında Açık Gazete’de konuğumuzdu. Profesör Falk ile küresel iklim değişikliği algısının 70’li yıllardan itibaren geçirdiği değişimden, küresel iklim değişikliğine karşı koymanın en başta politik bir tavır olduğundan, iklim krizinin neden olduğu, ülkeler, toplumlar ve sınıflar arası uçurumlardan, ‘tüketicilik algısı’- iklim krizi bağlantısından ve iklim değişikliği ile mücadelede biz vatandaşlara düşen rolden sözettik. Bkz.:Öte yandan,350.org tarafından tüm dünyada 188 ülkede yapılan 7 bini aşkın10/10/10 iklim eyleminden biri de İstanbul’daydı. Galatasaray’dan başlayıp Taksim’e kadar süren müzikli, şenlikli yürüyüşe üç binin üzerinde kişi katıldı. Açık Radyo’nun da günlerce katılım çağrısı yaptığı eylemin ana mesajı “iklimi değil, sistemi değiştir” idi. Eyleme dünyanın önde gelen düşünür ve aktivistlerinden Noam Chomsky ve Richard Falk da katıldılar. Chomsky ve Falk’un iklim değişikliğinin önüne geçmek için tabandan kitle hareketi yaratılması zorunluluğuna ilişkin mesajları için bkz.:

 

Yeni Yayın Dönemi: Açık Radyo’da 32. Yayın Dönemi başladı. 25 Ekim  2010 günü başlayan yeni yayın dönemi 24 Nisan 2011’de sona erecek. Yeni dönemde toplam 200 programcı, 134 değişik program yapıyor. Böylece bu dönem itibariyle, Açık Radyo’da 15 yıllık sürecin başından beri 984 gönüllü programcı tarafından yapılan 870 değişik program yayınlanmış olacak. Açık Radyo’nun bu yeni yayın döneminde yayınlanacak yeni programlar, saat ve programcı değişiklikleri için bkz.:

 

“Soundshift”: Uluslararası bir proje kapsamında radyolararası bir buluşma gerçekleştirdik. Bağımsız yapısı ve çok sesli yayınıyla Açık Radyo’yla benzer özellikler, bir başka deyişle benzer “endişeler” taşıyan Marsilya radyosu Radio Grenouille (Radyo Kurbağa), “Soundshift: Marsilya / İstanbul Gidiş – Dönüş”  projesiyle İstanbul'a geldi. Radio Grenouille ve Açık Radyo programcılarının çalışmalarıyla gerçekleşen proje, sosyal ve kültürel açıdan benzerlikler taşıyan iki liman şehrini bir nevi dokunarak sorgulamayı amaçlıyor. Marsilyalı ve İstanbullu ses sanatçılarının katılımıyla iki benzer//farklı şehir ortak bir ses platformunda buluştu. bkz.: 

Açık Kitap – Yazı Kalır – Özel Edisyon: 15 yıllık Açık Radyo macerası bir kitaba dönüştü. Ressam Mehmet Güleryüz kitabın sınırlı sayıdaki özel baskılarını ayrı ayrı ve tek tek resimledi. Büyük bir ansiklopedik sözlük formatında, maddelerden oluşan Açık Kitap, Açık Radyo’nun yazılı ve sesli arşivinin taranması, radyonun programcı ve dostlarının yazdığı makalelerin derlenmesiyle bir araya geldi. 750 Sayfalık kitapla yaklaşık 180 yazar-çizer-sanatçıdan 550’ye yakın madde yer alıyor. Kültür, sanat, spor, siyaset, tarih, bilim, çevre, gündelik yaşam gibi pek çok konuda yazının yer aldığı kitap Açık Radyo’nun kapsama alanları ve “hassasiyet noktaları”nı ilk kez bir araya getiriyor. Açık Radyo’nun kadim dostlarından ve destekçilerinden ressam Mehmet Güleryüz, 3,000 adet basılan Açık Kitap’ın özel kanvas kapaklı ilk 150 adedini ayrı ayrı, tek tek ve rengârenk resimledi. Bu özel edisyonlar ay sonunda satışa çıkarıldı.

Mehmet Güleryüz’ün Açık Kitap desenlerinden örnekleri görmek için bkz.: Ayrıca, Enis Batur’un kaleminden “Mehmet Güleryüz Dokunduğunda” yazısını okumak için bkz.: Ömer Madra’nın gözüyle bu çok özel kapak desenlerini okumak için bkz.:

 

Açık Kitap’ın “Normal” Edisyonu: Bu kitap ise, ayın sonunda (29 Kasım 2010) Santral İstanbul’da Açık Radyo’nun 15. Yıldönümü dolayısıyla gerçekleştireceği geniş çaplı bir etkinlik çerçevesi içinde satışa sunulacak. Böylece, hatırı sayılır genişlikte bir kitle olan Açık Radyo dinleyici, destekçi ve dostlarına şimdi bir de “Açık Radyo okurları”nı katmış ve büsbütün yaygınlaşmış bir topluluk olacağımız umudundayız.

 

***

 

Açık Radyo’nun Ekim Ayı konu ve konuklarından bazıları:

Açık Dergi: Şehir Tiyatrosu’nun oyunu “Surname 2010”u oyunun proje tasarımını ve mask uygulamalarını hazırlayan Candan Seda Balaban, Şehir Tiyatrosu’nun yeni sezonunu genel sanat yönetmeni Ayşe Nil Şamlıoğlu, “Filmekimi”ni festival direktör yardımcısı Kerem Ayhan, Mario Vargas Llosa’nın Nobel’ini gazeteci / yazar Cengiz Çandar, “Seramik Heykeller” sergisini Ayfer Karamani, “Kaplankadilak-pis bi adamdı ama ellerini iyi yıkardı” sergisini Güçlü Öztekin, “İstanbul Express”i proje koordinatörü Esra Demirkıran,  “İdans”ı Gurur Ertem, Şakir Eczacıbaşı’nın “Çağrışımlar, Tanıklıklar, Dostluklar” kitabını Remzi Yayınevi yayın koordinatörü Öner Ciravoğlu, “Gitarcafe”nin yeni sezonunu Sumru Ağıryürüyen, “3. İstanbul Sempozyumu”nu sempozyum küratörü Yrd. Doç. Dr. İpek Yada Akpınar, son romanı “Yeşil Peri Gecesi”ni Ayfer Tunç, “Saint-Joseph Lisesi Doğa Bilimleri Merkezi”ni merkezin tasarımcılarından Yaprak Bener Chapdelaine, İz dergisini derginin koordinatörü Hasan Şenyüksel, “Kent Oyuncuları” ve “Orhan Veli”yi Kadriye Kenter, Müşfik Kenter ve Defne Halman, kazandığı “2010 Milliyet Haldun Taner Öykü Ödülü”nü Yekta Kopan, “Phonem by Miller”ı İKSV’den Harun İzer, “Leda Atomica” konserini Naomi O Sullivan, Marie Demon ve Murat Ferhat Yegül, Monokl’un özel sayısı “Levinas”ı ve “Jean-Luc Nancy”i Monokl’dan Volkan Çelebi, “Frankfurt Kitap Fuarı”nı fuara katılan yazar Aslı Tohumcu, “Çocukluktan Merkeze” sergisini akademisyen / yazar Ferhat Kentel, “İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali”ni festival koordinatörü Nermin Mollaoğlu ve Açık Radyo’nun yeni yayın dönemini yayın koordinatörü Mahir Ilgaz anlattı. Bu arada Açık Dergi adına dansçı Talin Büyükkürkçiyan İdans kapsamında sahneye çıkan “Sarah Vanhee” ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Açık Dergi’nin “Açık Şehir İstanbul 2010” köşesinde: Köşe kapsamında “İstanbul’da Yaşıyor ve Çalışıyor” sergisiyle ilgili İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı görsel sanatlar yönetmenliğinden Güneş Nasuhbeyoğlu ve Burçak Konukmen, “Cuma Güncel Sanat Ütopyaları” ile ilgili Esra Aysun, “Soundshift” ile ilgili Marsilyalı Radio Grenouille ekibinden Xavier Thomas, Nelly Flecher, Julie de Meyer, Fleurent Pochon ve Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği’nden Ayşegül Hakyemez, aynı projeyle ilgili Deniz Koloğlu, “İstanbul Yaş Grupları Satranç Şampiyonası” ile ilgili önceki yıllarda derece alan Dilay Sapmaz ve babası Ufuk Sapmaz, “Hat: Bir Medeniyet Çizgisi” belgesiyle ilgili filmin yönetmeni Gökhan Ateştürk, Sarıyer konulu fotoğraf yarışmasıyla ilgili Sarıplatform’dan Necati Yıldırım ve fotoğraf yarışması komite başkanı Tülay Çellek,  “İstanbul Uluslararası Ud Festivali” ile ilgili udi Necati Çelik ve tanburi Celalettin Çelik, “Bulunmuş Nesneler Müzesi” ile ilgili ajansın görsel sanatlar yönetmenliğinden Burçak Konukman, projede yer alan Kanadalı sanatçı Sameer Farooq ve Fransız sanatçı Mirjam Linschooten konuklarımız oldu. Açık Dergi’de “Ölümünün 15. Yılında Bilge Karasu”: Köşe kapsamında Cüneyt Türel ve Enis Batur’u ağırladık. 

 

Toplumsal Dönüşümde Sosyal Girişimcilik: Bilgi Üniversitesi Genç Sosyal Girişimciler Ödülleri Proje Müdürü Serdar Apaydın konuğumuz oldu.

 

Orman ve Civarındaki Faydalı İşler: Kuzey Doğa Derneği Başkanı ve Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ile dernek faaliyetlerini, Kars ve Iğdır'daki kuş halkalama calışmalarını konuştuk. Mimar Zehra Tonbul ve İç mimar Didem Bedük Tuncel ile Mimarlıkta Ekolojik Açılımlar ve Saman Ev konusunda konuştuk. 

 

Evrenin Suyuna Giden Tasarım: İTÜ'den Prof. Özlem Er ve Enerji mimarı Çelik Erengezgin konuğumuz oldu.

 

Bilgi Çağının Hukuku: Avukat Vedat Gürer’le internet yasaklarını konuştuk.

 

Sinefil: Altın Portakallı Çoğunluk filminin yönetmeni Seren Yüce ve başrol oyuncularından Settar Tanrıöğen konuğumuz oldu.

 

Ama: Muhabir Fatih Pınar ile Kentsel Dönüşüm projeleri kapsamında, kentsel yıkım alanlarında kendisinin tanıklıklarını konuştuk.

 

***

 

Sevgili Dostlar,

 

Ekim ayı aşağı yukarı böyle geçti; gelecek ay “erken hasat”tan bahsedebilmek umuduyla, hoşça kalın.