Açık Radyo'da 30. Yayın Dönemi Başladı

Açık Radyo'dan
-
Aa
+
a
a
a

Açık Radyo’da 30. Yayın Dönemi başladı. 26 Ekim 2009 günü başlayan yeni yayın dönemi 25 Nisan 2010’da sona erecek.

 

30. Yayın Dönemi’nde Açık Radyo’da toplam 147 gönüllü programcı tarafından yapılan 203 değişik program yayınlanacak. Bu yeni yayın döneminde geçen yayın döneminden devam eden programların yanısıra 23 yeni program başlıyor. Daha önceki yayın dönemlerinde yayınlanmış ve bir süre ara veren 9 eski programımız da bu yayın döneminde yeniden başlıyor, biz de aramıza katılan 19 yeni programcımız ve aramıza dönen 23 eski programcımıza da “hoşgeldiniz” diyoruz.

 

Böylece bu dönem itibariyle, Açık Radyo’da başından beri 954 gönüllü programcı tarafından yapılan 845 değişik program yayınlanmış olacak.

 

Açık Radyo’nun bu yeni yayın döneminde yayınlanacak yeni programlar, saat ve programcı değişiklikleri kısaca şöyle:

 

Hafta İçi Her Gün

 

18:05 Gezegenin Günlüğü

 

Uygar Özesmi’nin çevre, ekoloji ve küresel ısınma ile ilgili haberlerin başlıklarını verdiği bu program, 14 Eylül’den beri Açık Dergi içinde yayındaydı. Bu dönem hafta içi her gün saat 18:05’te yayına giriyor.

 

Pazartesi

 

10:30 Göbek Taşı

 

Ahmet İğdirligil tarafından hazırlanan bir hamam ve yıkanma kültürü programı. 

 

 

Programda, kökleri Roma Devri öncesine dayanan, yüzyıllar boyunca farklı coğrafyalarda, farklı inanç ortamlarında varlığını sürdürerek “hamam” adıyla özetlediğimiz, günümüze kadar gelmiş olan yıkanma kültürünü, programa davet edilen konuklar ile sohbet ortamında, dünü, bugünü, var ise geleceği konuşuluyor. Kısaca; kültürler, kıtalar, inançlar ötesi bir konu olan hamam ve yıkanma kültürü, farklı boyutları ile ele alınarak inceleniyor ve tanıtılıyor.

 

 

15:35 Bilgi Çağının Hukuku

(2 haftada bir Yolgeçen ile dönüşümlü olarak yayınlanacak)

 

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı değişim ve ilerleme, hepimizin yaşamını ve ilişkilerini etkileyip değiştirmekte. Açık Radyo bu konuya “Internet ve Hukuk” programı ile mercek tutmaya başlamıştı. Program, iki yıl önce daha geniş kapsamlı olan “Bilgi Çağının Hukuku”na dönüştü. 8 yıldır Avniye Tansuğ tarafından hazırlanıp sunulan bu program, bu yayın döneminde Yaman Akdeniz’in de katılımıyla devam ediyor.

 

Bu yayın döneminde internette sansür, çeşitli web sitelerine verilen erişim engelleme kararları, fikri haklar ve korsan yayınlar, gizli dinleme ve mahremiyet, kişisel verilerin korunması, çocuk pornografisi, çocukların zararlı internet içeriklerinden korunması, Web 2.0 tabanlı sosyal topluluklarla ilgili hukuki problemler ve bilgi edinme hakkı gibi çok sayıda kamu ve özel hukuk konuları mercek altına yatırılıyor.

 

18:30 Açık Şehir İstanbul – 2010

(Açık Dergi köşesi)

 

Açık Şehir İstanbul – 2010 köşesi geçtiğimiz Eylül ayında başladı. 30. yayın dönemi boyunca 1 Ocak 2010’a kadar her Pazartesi ve Perşembe, 1 Ocak 2010’ dan 1 Ocak 2011’e kadar ise Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri yayınlanacak. İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti yolculuğunda geçirdiği etaplar, projeler ve etkinlikler konuşuluyor

 

 

19:30 Doğumunun 200. ve Ölümünün 160. Yıldönümünde Edgar Allan Poe

(Açık Dergi köşesi, Kasım 2009 boyunca)

 

Amerikalı yazar, şair, editör ve edebiyat eleştirmeni Edgar Allan Poe’yu doğumunun 200. ve ölümünün 160. yıldönümünde, Halil Turhanlı anlatıyor.

 

19:30 Schiller 250 Yaşında

(Açık Dergi köşesi, Aralık 2009 boyunca)

  

Doğumunun 250. yılında, Alman, şair, felsefeci, tarihçi, ve oyun yazarı Johann Christoph Friedrich von Schiller konuşuluyor.

 

Salı

 

10:10 Pacifica Radio 60 Yaşında

 

1949’da Berkeley California’da KPFA stüdyolarından yayına başlayan Pacifica Radio, Amerikanın en eski kamusal radyo ağı. Bu ağda, yüzün üstünde üye radyo yanında, bağımsız yönetilen, gayri-ticari, dinleyicileri tarafından desteklenen, liberal ve ilerici duruşları olan beş radyo istasyonu bulunuyor. Ağın Democracy Now! adlı haber, tahlil ve yorum programı 700’den fazla radyo, televizyon, uydu ve kablo televizyon istasyonuna içerik sağlıyor.

 

Jak Kohen’in hazırladığı bu programda, Kasım ve Aralık 2009 boyunca, Pacifica’nın tarihçesi ve bağımsız radyo istasyonları, yayın örnekleriyle, inceleniyor.

 

18:30 15’te 1 Açık Radyo

(Açık Dergi köşesi, 2 haftada bir)

 

2 haftada bir Salı günleri Açık Radyo’nun 15. yılı münasebetiyle, arşivimizden seçmeler yayınlanıyor.

 

19:30 Çıtır Çıtır Felsefe

(Açık Dergi köşesi, İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Tiyatrosu ve Eğitim Birimi ile)

 

Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan (Brigitte Labbé ve Michel Puech’ün) Çıtır Çıtır Felsefe dizisi, yaşamı, dünyanın işleyişini anlamaya çalışan çocuklara yardımcı olacak temel sorularla kurgulanmış toplam 15 kitaptan oluşuyor. Açık Radyo, Düşe Kalka programının yapımcıları (Raife Polat, Aslı İçözü, Seçil Yersel, Sema Aslan) ve Şehir Tiyatroları Çocuk Tiyatrosu Birimi ortak yapımı olan bu programda her hafta, diziden bir kitabın bir bölümü çocuklar tarafından okunuyor ve tartışılıyor.

 

 

23:00 Fora

 

Halen TRT Radyo 3’de “Caz Fotoğrafları” adlı bir program yapmakta olan Levent Öget, Açık Radyo’da Fora adında caz, blues, rock, elektronik ve dünya müziklerinden oluşan eklektik ve kategorize edilemeyecek bir program hazırlayıp sunuyor.

 

Çarşamba

 

14:30 Agnus Dei / Tanrının Kuzusu

 

Ümit Şahin’in hazırlayıp sunduğu “Barok'tan Çağdaş Döneme Klasik Müzikte Nâsıralı İsa” alt başlıklı Agnus Dei / Tanrının Kuzusu adlı program, bu dönem Pazar günü saat 21:00 yerine Çarşamba günleri 14:30’da yayınlanıyor

 

16:30 Toplumsal Dönüşümde Sosyal Girişimcilik

(2 haftada bir  Sosyal Hareketler Gündemi programı ile dönüşümlü olarak)

 

 

Hülya Denizalp, 8 yıldır yaptığı “Gönüllülük ve Sosyal Sorumluluk” programına geçen dönem ara vermişti. Bu dönem daha kalabalık bir kadroyla (Hülya Denizalp, Hatice Caner ve Kevser Yavuz) bu yeni programa başlıyor.

Programda işlenen konular:

        Sosyal Girişimcilik neden önemlidir?

        Sosyal Girişimcilik Tarihi

        Dünya’da ve Türkiye ‘de Sosyal Girişimcilik adına yapılanlar

        Sosyal Girişimcilerin tanıtımı

        Sosyal Girişimcilik non formel eğitimleri

        Sosyal Girişimcilik ile ilgili kitapların tanıtılması

        Sosyal Girişimcilik eğitimi veren Amerika, Avrupa ve Asya ülkelerinden haberler

        Gençlerin sosyal girişimcilikle ilgili çalışmaları

 

19:30 Kuranderde Kalanlar

(Açık Dergi köşesi)

 

Programa bir dönem ara veren Altıdan Sonra Tiyatro ekibi, her Çarşamba 19:30’da, yine Açık Derginin sayfaları arasında, tiyatro dünyasının sorunlarını konuklarıyla tartışıyor.

 

Perşembe

 

11:30 Sanat Kafası

(2 haftada bir Tuhafiye Dükkânı ile dönüşümlü olarak)

 

Beş dönem öncesine kadar Beleşçinin Rehberi programını yapan bu ekip (Esme Madra, Ece Ekşi ve Tuğçe Altuğ) "Kuramdan bağımsız turfanda fikirler" alt başlığını taşıyan yeni bir programla tekrar Açık Radyo’da.

 

Yapımcılar bu programda, kendilerine yakın buldukları bir oyunun, bir  filmin, bir romanın, bir dans gösterisinin ya da bir müzik albümünün kendilerinde uyandırdığı hisleri, kuşaklarına ifade ettiklerini, zaman zaman bir konukla beraber tartışıyorlar. Sadece bilgi vermek amacı gütmeyen, iddiasız bir şekilde, bütün bunların kendi kuşaklarının “kafa”sından  nasıl göründüğünü anlatan bir program.

 

Her programın 5 dakikası, Beleşçinin Rehberi’ne ayrılıyor. Programda çalınan müzikleri, eski Açık Radyo çalışanı ve programcısı Volkan Balkan seçiyor.

 

11:30 Tuhafiye Dükkânı

(2 haftada bir  Sanat Kafası ile dönüşümlü olarak)

 

Mustafa Şenocak ve Cem Yankı Şenocak tarafından hazırlanan tuhaflıklar üzerine bir program.

 

“Şehre Giden Yol” programının yapımcısı Mustafa Şenocak, tuhaf bir program hayal etmiş: Sıra dışı, değişik, acayip, ilginç, anormal, gizemli olayların ve kişilerin öyküleri.

Kanıtlı, belgeli, bazıları bilimsel açıklamalar da taşıyan, söylenti ve efsanelerin ötesinde, örnekler, durumlar:

 

Lazarus sendromu, kendiliğinden tutuşan insanlar, Rasputin'in zor ölümü, dünyanın en kısa savaşı, 3. Dünya Savaşı’nın eşiği, Japonların savaş-bilimsel (!) deneyleri, en özelinden Guinness rekorları, vs

Belki bazıları ürpertecek, bazıları düşündürecek, sıklıkla gülümsetmesi umulan öyküler...

 

13:00 Şehre Giden Yol

 

Mustafa Şenocak hazırlayıp sunduğu bu İstanbul programı, bir dönem aradan sonra Perşembe günleri 13:00’te.

 

 

14:00 Oltama Takılanlar

(2 haftada 1 Doğum Günü ile dönüşümlü olarak)

 

Engin Akın’la Akdeniz’de bir yemek turu.

 

1996 ile 2003 arasında aralıklı olarak “Tad Muhabbetleri” programını yapan Engin Akın, bu yeni programla, Napolili Müzisyen Eugenio Bennato’nun müzikleri eşliğinde, Akdeniz’de bir yemek turuna çıkıyor.  Bu turun içinde sadece lezzet olmayıp, uygun düşen durumlarda tarihsel, yerel ve kültürel bilgiler var.   

 

Oltama Takılanlar, Akdeniz’in çok eski tarihî dönemlerine kadar uzanan ticaret ağı içinde, Akdeniz ülkelerinin mutfağından çeşitli oltalara takılıp ordan oraya taşınan lezzetlere Bennato’nun müzikleri eşliğinde yer verip bu tarihsel ağı ve bağı vurgulayan bir program.   

 

16:30 Orman ve Civarındaki Faydalı İşler

(2 haftada bir Evrenin Suyuna Giden Tasarım ile dönüşümlü)

 

2 dönem aradan sonra tekrar yayına giren bu çevre programının, Zeki Yemez, Itır Erhart ve Besim Sertok’tan oluşan programcı kadrosuna, bu dönem Hakan Eğilmez de katıldı.

 

17:00 Dünyanın Cazı

 

Hafta arası her gün 17:00’deki Dünyanın Cazı programına bu dönem Levent Öget de katıldı. Levent, Perşembe günleri çalıyor.

 

20:00 Kayıtsız Kalabilir misiniz?

(2 haftada bir Kayda değer ile dönüşümlü olarak)

 

Adnan Arduman ve Reha Arcan’ın hazırlayıp sundukları bu müzik programı 3 dönem aradan sonra 15 günde bir Perşembe günleri yayınlanıyor.

 

20:00 Kayda Değer

(2 haftada bir“Kayıtsız Kalabilir misiniz?” ile dönüşümlü olarak)

 

 

Kemal Oksal!ın hazırladığı, canlı performans odaklı, her programda profesyonel bir müzisyenin/müzik grubunun konuk edildiği, uygun hallerde programcının da bu kayıtlara tuba ve basıyla katılabileceği bir program.  Amatör müzisyenlerin de kayıtlarının çalınmasına olanak sağlayan, gelen konukların bu kayıtlar üzerine yorumlarına başvurulan aktif bir müzik programı.

 

Cuma

 

12:00 Mikrodalga

 

Begüm Kozak’tan bir Eklektik Müzik programı.

 

Bir sanatçıyı çok seversiniz ama, iş bazen tüm albümünü baştan sona dinlemeye gelince her şarkıya dayanamadığınız da olur. Bazen müzik tarzlarında da aynı durum olabiliyor.

Programcı, bu mantıktan yola çıkarak, içeriğinde aynı anda hem caz, hem rock, hem reggae, hem de elektronik müzik ve bunun gibi daha pek çok farklı tarzın bir araya geldiği bir program yapıyor.

 

13:00 Önce Sağlık

 

Her kış dönemi mikrofonlarımıza dönerek tıp ve sağlık gündemini aktaran bu programda, bu dönem Hasan Meriç ve Selim Badur’la beraber yeni bir programcı var: Betigül Öngen.

 

19:00 Bu Köşe Kitap Köşesi

(Açık Dergi köşesi)

 

Ceyhan Usanmaz’ın hazırlayıp sunduğu ve yeni çıkan kitapları tanıtan bu program, Ceyhan’ın askerlik arasından sonra yine Açık Dergi’de.

 

19:15 Çalıp Çalamadıklarımız

(Açık Dergi köşesi)

 

Açık Dergi ekibi, hafta içindeki programlarında çalıp da çok sevdikleri ve sevip de çalamadıkları şarkılardan bir demet sunuyor.

 

 

20:00 BlackOut

 

Geçen dönem Cumartesi geceleri 20:00’de yayınlanan ve Gürkan Vayis’in hazırladığı BlackOut programı bu dönem Cuma geceleri 22:00’de yayınlanıyor.

 

 

Cumartesi

 

10:00 Düşe Kalka

 

Raife Polat, Aslı İçözü, Seçil Yersel ve Sema Aslan’dan, kentte çocuk, çocukta kent temalı bir program. Düşe Kalka programı bir dönem aradan sonra tekrar Açık Radyo’da

 

14:00 Dünyanın Müziği

(2 haftada bir Music of The World ile dönüşümlü olarak)

 

Tansu Aksu, Açık Radyo’nun yayına başladığı ilk gün olan 13 Kasım 1995’te “Dünyanın Müziği” adlı bir programa başlamıştı. 1998’de Amerika’ya yerleşti ve 11 yıl önce programı bıraktı. 15 yaşımıza basmaya gün sayarken Tansu Aksu Türkiye’ye dönmedi ama, evinde yaptığı kayıtları göndererek Açık Radyo’ya döndü. İçerik dünya müziği tabiî.

 

14:00 Music of The World

(2 haftada bir Dünyanın Müziği ile dönüşümlü olarak)

 

Dostumuz Kutay Kugay’ın, bu yıl 60. doğum gününü  kutlayan KPFA radyosunda yaptığı programları bu dönem Açık Radyo’da da yayınlıyoruz. Kutay, İngilizce sunduğu bu programda, çağdaş dünya müziğine klasik ve akustik folk odaklı bakıyor.

 

15:00 Bir Paraguay Masalı - Hija De La Luna - Ayın Kızı

 

Güven Güneş’ten Paraguay müzikleri.

 

Paraguay'ın uluslararası anlamda beğeni kazanmış olan topluluklarının tanıtılacağı bu program dizisinde öncelikle tanınmış Latin kompozitörlerinin eserlerine yer veriliyor.

 

Programın iskeleti bu bestecilerden Luis Alberto Del Parana tarafından kurulan ve 1974 yılından 2002 yılına kadar sürdürülen Los Paraguayos toplulukları üzerine kuruluyor. Programda diğer Paraguay topluluklarına da yer veriliyor. Bunların arasında: Los Barboza, Los Indios, Felix De Ypacarai, vb. da bulunuyor.

 

17:00 Connections

  

60'larda ve 70'lerde pop.

 

Tim Hallam’ın hazırladığı bu program, Avrupa ve Amerika’da, 1960’lar ve 1970’lerde öne çıkan şarkıcı ve gruplara odaklanıyor. O dönemlerde müzisyenler arasında birçok bağlantı vardı. Bu bağlantılar grup üyeleri, yapımcılar, stüdyolar, enstrümantasyon, albüm kapak tasarımı vs. bağlamında olabiliyordu. Her program bu tip bir bağlantı noktasıyla başlayıp iz takip ediyor. Böylece, bu grup veya müzisyenler hakkında az bilinen ilginç bilgiler de aktarılabiliyor.

 

20:00 Soul Sendikası

 

Geçen dönemlerde Dirk ve Ansel taradından hazırlanıp sunulan ve Cumartesi geceleri 02:00’deki Soul Sendikası programı bu dönem saat 20:00’de yayınlanıyor.

 

22:00 World Groove Radio

 

Geçen dönemlerde Dubfield ve Daigle tarafından hazırlanıp sunulan ve Cumartesi geceleri 01:00’deki World Groove Radio  programı bu dönem saat 22:00’de yayınlanıyor.

 

01:00 Tempo

 

Rafaella Spinazze  ile Elektronika.

 

Program, genelde çağdaş elektronik dans müziğine odaklı olsa da, minimal elektro’dan İngiliz trans müziğine kadar farklı örnekler de çalınıyor. Ayrıca, elektronika tarzının ilk örnekleri ve bunların ilginç remixlerine yer veriliyor.

 

02:00 Metamorfoz

 

Geçen dönem Pazar geceleri 02:00’de yayınlanan Metamorfoz programı bu dönem Cumartesi geceleri 02:00’ye geçti. Ayrıca Çağrı Akyurt artık yalnız değil; yanında Ezgi Genç de olacak.

 

03:00 Boombox

 

DJ Style-ist... Program, eski Açık Radyo çalışanı ve programcısı olan Metehan Çorumluoğlu’nun hazırladığı, funk, soul, afrobeat, boogie, disco, newwave, nowave, indiedance, nudisco, reggae ve türevlerinin eski ve yeni örneklerinin çalındığı eklektik bir kolaj.

 

 

Pazar

 

10:00 Zaman Bana Dedi ki

 

Müge Yıldız’dan folk ekseninde bir program.

 

Folk, indie folk, deneysel folk, punk folk gibi folkun hep içinde olduğu farklı müzik türlerinin yeni ve eski örneklerinin çalındığı, Pazar sabahlarına uyacağına inandığımız bir program.

 

21:00 Kare As

 

Robert Schild’den George Gershwin, Cole Porter, Irving Berlin ve Kurt Weill'ın dünyaları üzerine bir program.

 

Porter/Gershwin/Weill ve Berlin’in müziklerinden örnekler, karşılaştırmalar ve yaşam öykülerinden anekdotları içeren bir program dizisi... Bu içeriğe, dağarcığı biraz çeşitlendirmek (ve azıcık da “çağdaşlaştırmak”) üzere Joker olarak besteci Burt Bacharach’dan da bir parça da dahil edilebiliyor.

 

23:00 Rock On Rock

 

Ömer Şahin ve Cemil Topuzlu’nun hazırlayıp sundukları Rock On Rock programı Pazar geceleri 01:00’den saat 23:00’e geçti.

 

 

01:00 Klang

 

Seda Niğbolu’nun hazırlayıp sundukları Klang programı Pazar geceleri 23:00’den saat 01:00’e geçti.

 

02:00 Uçan Şarkılar

 

Erkin Doğrucu’dan bir Rock ve Blues Rock programı.

 

Programda, 60'ların Psychedelic Rock, Folk, Blues temaları üzerine kurulu bir program. The Doors, Tim Buckley, Van Morrison, Janis Joplin, Beatles, Cream, Jefferson Airplane, Bob Dylan gibi müzisyen ve gruplara yer veriliyor.