Açık Radyo'da 29. Yayın Dönemi Başladı

Açık Radyo'dan
-
Aa
+
a
a
a

 

 

Açık Radyo'da 29. Yayın Dönemi başladı. 27 Nisan 2009 günü başlayan yeni yayın dönemi 25 Ekim 2009'da sona erecek.

 

29 Yayın Dönemi'nde Açık Radyo'da toplam 134 gönüllü programcı tarafından yapılan 183 değişik program yayınlanacak. Bu yeni yayın döneminde geçen yayın döneminden devam eden programların yanısıra 19 yeni program başlıyor. Daha önceki yayın dönemlerinde yayınlanmış ve bir süre ara veren 2 eski programımız da bu yayın döneminde yeniden başlıyor, biz de aramıza katılan 24 yeni programcımız ve aramıza dönen 4 eski programcımıza da "hoşgeldiniz" diyoruz.  

 

Böylece bu dönem itibariyle, Açık Radyo'da başından beri 935 gönüllü programcı tarafından yapılan 822 değişik program yayınlanmış olacak.

       

Açık Radyo'nun bu yeni yayın döneminde yayınlanacak yeni programlar, saat ve programcı değişiklikleri kısaca şöyle:

 

 

Pazartesi

 

10:30 Sportaküs

 

Alp Ulagay ve Şebnem Kürşat'ın birlikte hazırladıkları bir amatör spor programı.

 

Amatör sporun İstanbul'daki ve ülkemizdeki mevcut durumu ve gelişmesi için yapılanlar ve yapılabilecekler bu programın konusunu oluşturuyor.

 

Konular, ilgili hükümet, yerel yönetim, federasyon, spor klübü, üniversite, vakıf, oluşum, bağımsız grup temsilcileri, fikir insanları ve amatör sporcular konuk edilerek işlenecek. Ayrıca program, dinleyicilerin özellikle İstanbul'da katılımcı olabilecekleri amatör spor faaliyetleri hakkında bilgi edinmelerini amaçlıyor.

 

 

 

19:30 Kırık Bir Amerikan Rüyası: Bruce Springsteen 60 Yaşında

(Açık Dergi'de Yeni Köşe)

 

Proramı hazırlayan Mert Emcan, Açık Radyo'da daha önce yayınlanan Garaj Kapısı ve Mint programlarımızın yapımcılarından; geçen dönemde de yine Açık Dergi'de, Michael Jackson'ın 50. doğumgünü nedeniyle bir köşe hazırlayıp sunmuştu.

 

Bu yeni program, Bruce Springsteen hakkında kronolojik bir yaklaşımdan ziyade, Springsteen'in şarkılarında kullandığı "yol, "özgürlük" gibi temalar çevresinde kurgulanan bir program olacak.

 

Salı 

 

10:30 Koku

 

Vedat Ozan'ın hazırladığı Koku, kokudan gelen ve kokuya giden seylerin tartışıldığı bir program.

 

Programda ana hatları ile kokunun tarihi, kokunun psikolojisi, olfactory memory denilen koku hafızasının kişi tercih ve davranışları üzerindeki etkileri, bunun parfüm ve parfüm dışındaki sektörler tarafından satın alma motivasyonu olarak kullanılması,  koku çeşitleri,  doğal esanslar, aroma kimyasalları, doğal-kimyasal parfüm çekişmeleri ve tartışmaları, parfümleri yaratan burunlar, parfüm aileleri, ana akım ve alternatif ("niche") parfüm markaları, bunları portföylerinde barındıran parfüm evleri, coğrafyalara göre parfüm tercih farklılıkları, konu ile ilgili kitap özet ve tanıtımları, parfüm yorumcularından yorum örnekleri, koku üretme ve kokma ile ilgili herşey işleniyor.

 

 

13:05 Fizan Ekspresi: Farsî Dünyanın Müziği

 

M. Bülent Kılıç'ın hazırladığı programda, İran, Afganistan ve Tacikistan coğrafyalarının müzikleri tanıtılıyor. Halen o coğrafyada yaşayan ve eyleyenlerin olduğu kadar, evlerini terkedip sürgünde yaşamak zorunda kalan müzisyenlerinki de...

 

Programın amaçları arasında, bu çerçevede hoş, ilgi çekici, tatlı şarkılar dinletmeye ek olarak, bu şarkıları, bu müzikleri yapanların kimler olduğunu, ne tür tecrübelerden geçtiklerini, ülkelerinde nasıl algılandıklarını ya da ne tür güçlüklere göğüs gerdiklerini anlatmak da var… Bunları yaparken de bütün bu coğrafyanın kültürüne, yönetim biçimine vb. ilişkin küçük bilgiler vermek, küçük göndermeler yapmak niyetini taşıyor.

 

16:30 Son Buzul Erimeden

 

Levent Kurnaz'ın hazırladığı Küresel iklim değişikliğinin bilimsel gerçekleri üzerine bir program.

 

Küresel iklim değişikliği hepimizin âcilen önlem almasını gerektiren bir konu. Bilim insanları iklim değişikliğinin varlığı ve sebepleri konusunda hemfikir olsalar da, çıkar çevrelerinin yarattığı bilgi kirliliği yüzünden  bu bilgiler kamuoyuna efektif olarak aktarılamıyor.

 

Bu programda küresel iklim değişikliği konusundaki bilimsel gerçekler bilim insanlarının gözünden dinleyicilere anlatılıyor. Program, iklim değişikliği üzerine fen ve sosyal bilimler alanında eğitim almış kişilerin soru - cevap tarzındaki sohbetlerinden oluşuyor. Her hafta, iklim bilimi alanındaki gelişmelerden biri ele alınarak, bunun herkes açısından anlaşılır bir biçimde değerlendirmesi yapılıyor.

 

24:00 B-Yüzü

 

Hemi Behmoaras ve Cem Kayıran'dan, modern rock uzantıları.

Program, modern müzik türlerini (post-rock, math rock, indie rock, noise, ambient, electronica, avant-garde, shoegaze, underground hip-hop, folk ve benzeri) dinleyicilerle paylaşma amacıyla oluştu. B Yüzü'nde, yeri geldiğinde, bu  tarzların tanınmış gruplarının, yeri geldiğinde de pek bilinmeyen grupların dinleyicilerle paylaşılması amaçlanıyor. Programda her hafta belli bir tema işleniyor.

 

Ayrıca, bu tarzların ülkemizde de var olan temsilcilerinin (örneğin, DDR, Post Dial, Change of Plans…) programa konuk edilip, yaptıkları müzik hakkında kısa sohbetler ve  kimi zaman canlı performanslarla ya da hazır kayıtlarla desteklenmesi öngörülüyor.

 

 

 

Çarşamba

 

16:30 Sosyal Hareketler Gündemi

 

Atilla Aydemir ve Seçil Türkkan'dan sosyal hareketler ve sivil toplum kuruluşları hakkında bir program.

Programda, günümüzde muhalefeti oluşturması, gündemdekileri eleştirmesi açısından önemli bir yeri olan sosyal hareketlere (grevler, eylemler, kampanyalar, projeler, sosyal forumlar, vs.) ve sivil toplum kuruluşlarına kulak veriliyor.

Ayrım yapılmaksızın her türlü sosyal hareketin tanıtılması, konuşulması ve neler yapıldığının anlatılması amaçlanıyor.

Program, o hafta içinde öne çıkan gelişme ve haberleri vererek başlıyor. Ardından, yine gündeme göre belirlenecek olan STK ya da sosyal hareket mensubu kişiler kuruluşlarını tanıtıp, yaptıkları aktiviteleri anlatıyorlar.

 

19:30 Yaşamın Tüm Çeşitliliği: Doğumundan 200 Yıl Sonra Charles Darwin ve "Türlerin Kökeni"

(Açık Dergi'de Yeni Köşe)

 

Rahmi Öğdül ve İlksen Mavituna, bu programda, yaşadığı tarihsel dönemi dikkate alınarak doğa bilimci Darwin'in yaşamı ve yapıtları gözden geçiriyor; evrim kuramının, yeryüzüne, yaşama, insana dair anlayışlarımızı nasıl kökten değiştirdiği üzerinde duruyor. Programda, Darwin yapıtlarının ideolojik /yanlış yorumları olan sosyal-Darwincilik, ilerleme, sosyo-biyoloji gibi mefhumlar, yine Darwin'in yapıtları ışığında sorgulanıyor.  Yaşamın tüm çeşitliliğine açık bir Darwin programı.

 

Açık Dergi'de bu dönem içinde, ileriki tarihlerde, aynı gün ve saatlerde yer alacak diğer programlar ise şöyle:

 

Açık Şehir 2010

 

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin hazırlıklarını, faaliyetlerini, etkinliklerini inceleyen ve izleyen, projenin mutfağını da yansıtmaya çalışan bir program.

 

Schiller:

Doğumunun 250. yıldönümünde Friedrich Schiller hakkında bir program.

 

Gogol:

Doğumunun 200. yıldönümünde Nikolai Gogol hakkında bir program.