2009'a Dair

-
Aa
+
a
a
a

Ocak

 

Dinlemek için:

 

İndirmek İçin: mp3, 9 Mb.

 

Ayın sözü: "Vahşi, insanlık dışı ve suç; ABD hükümeti bağımsızlık sürecindeki bazı ülkeleri işgal etmek için İsrail gibi bir ülkeyi kullanmaya devam edemez." Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını değerlendiriyor.

 

2008 yılı biterken dünya 2009’a biraz ayak sürüyerek de olsa girdi. Takılmış bir plak gibi kendini tekrar ediyordu herşey. Yeni yıla Ortadoğu’da en az 40 yıldan beri görülmüş en büyük bir trajedinin,  dünyada 70 yıldır görülmemiş boyutta bir ekonomik krizin,  gezegenin atmosferinde en az bin yıldır görülmüş en sıcak iklim koşullarının ve ülkede Cumhuriyet tarihinin en ağır suçlarına ilişkin davalarından birinin ağır gerilimi ve toplumda yarattığı yarılma ile girdik. Bütün ay boyunca her yere bu “ağır hava” hakim oluyordu, ama bir yandan da geleceğe daha iyi bir dünya bırakma mücadelesi sürdürürülmeye çalışılıyordu tabiatıyla...

 

Gözler daha fazla değişikliğe odaklanmıştı. George W. Bush giderken ardında “daha özgür bir dünya" ve "daha güçlü uluslararası ittifaklar" bıraktığını söyleyerek yerini Barack Obama’ya bıraktı. Bush başkanlığının son gününde, geldiği gibi uğurlandı Beyaz Saray'dan: savaş karşıtı gösterilerle.

 

 

İsrail Gazze’ye karadan girip, kenti abluka altına aldı. Gazze’de artık elektrik, su, gaz yoktu. Misket bombaları dünyanın en yoğun nüfuslu noktasına yağmaya başladı. İsrail “Savunma” Kuvvetleri gıda ve yakıt depolarını, BM’ye ait okulları, hatta hastaneleri dahi bombalıyordu. Hükümet, Hamas’ın seçimleri kazandığı Gazze’de Hamas üyelerinin sivillerin arasında saklandığını, sivil kayıpların da bu sebeple yaşandığını savunacak kadar pervasızdı. BM binalarının uluslararası anlaşmalarla kullanımı yasaklanmış fosfor bombalarıyla bombalandığı sırada BM Genel Sekreteri de İsrail’de başbakanla görüşecek kadar pervasızdı. Bush gitmiş, âdabı yadigâr kalmıştı. Üç hafta süren saldırılar sonucu en az 1400 Filistinli sivil öldü. Saldırılar sonucu hastaneleri bile işlemez hale gelen Gazze’de 5 bin’den fazla yaralı geride bırakıldı.

 

 

 

Türkiye’de TRT Şeş resmen yayına başladı. Türkiye Cumhuriyeti başbakanının  Kürtçe konuşarak açtığı televizyonla birlikte Türkiye’nin resmi politikası da yatak değiştiriyordu. Bir kısım Alevi cemaatinin ve Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen iftarı da TRT’de canlı yayında gördük. O günlerde Türkiye, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği görevine resmen başladı.

 

Gündemin bir diğer ağır maddesiyse dalga dalga genişleyen Ergenekon davasıydı. Memleketin her yerinden bomba poşetleri çıkıyor, poşetlerden kâh uçaksavar, kâh el bombası çıkıyordu. Bombaların nerden geldiği belli olmadığı gibi,TSK eksik silahı olmadığını söylüyor, mühimmatın üzerinde parmak izi bulunamıyordu.

 

Bu dalgada gözaltına alınanlar arasında ekonomi profesörü Yalçın Küçük, Özel Harekât Daire eski başkanı İbrahim Şahin ve eski YÖK başkanı Kemal Gürüz, Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek ile birlikte, emekli generaller de bulunuyordu. Aramalar, dinlemeler, albay Mustafa Dönmez'in Sapanca’daki yazlığında, Ermeni mezarlığında, özel harekât arazilerinde bulunan mühimmat ve cephanelikler, krokiler derken Tuncay Güney’in, 2001 yılında emniyette verdiği ayrıntılı ifadenin de ortaya çıkmasıyla, Ankara’da toplantı trafiği yoğun, açıklama seyrekti. Bir filmde olduğu gibi koca bir ağın parçalarını ilmek ilmek tanıyorduk.

 

Firari zanlılar arasında emekli istihbaratçı tuğgenerallerin üzerlerinde çok sayıda sahte kimlikle hastanede yakalandığı bu yeni Türkiye’de “değerler” tüm keskinliğiyle tartışılıyordu.

 

Derken, yılın unutulmazlarından Davos ekonomik forumu başladı. ''Gazze” oturumunda Başbakan Erdoğan’la  İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında yaşanan gerginlik, Başbakan’ın Davos toplantılarına “daha da” katılmayacağını açıklayarak salondan ayrılmasıyla daha da büyüdü..

 

Cumhurbaşkanı Gül’e o günlerde 2B yasasını onaylayıp, memleketin ücrada kalmış üç beş yeşil alanını da gözden çıkarttıran kâr hırsı ilk kurbanını Ocak ayında verdi. İzlanda ülke olarak iflasa girerken küresel mali kriz her yeri hızla sardı. Türkiye İş Kurumu, ülkede işsizlik başvurularının yüzde 473 oranında arttığını açıkladı.

 

Peru ve Bolivya sınırında, 5 bin metreden fazla yüksekliğe sahip Quilca buzulu tamamen eriyip gitti, Zigana’da çığ,10 dağcıyı yuttu...

Şubat; Mart; Nisan; Mayıs; Haziran; Temmuz; Ağustos; Eylül; Ekim; Kasım; Aralık