Açık Radyo 25. yıl etkinlikleri: "Bunu Radyoda Anlatsana No1" SALT Galata'da

Açık Radyo Bülteni
-
Aa
+
a
a
a

Açık Radyo'nun 25. yıl etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek "Bunu Radyoda Anlatsana" sohbetlerinin ilki yarın (1 Şubat 2020) gerçekleşecek.

Afiş tasarım: Bora Başkan

SALT Galata ev sahipliğinde düzenlenecek etkinliklerin birinci sohbetinde "Koku" programının yaratıcısı Vedat Ozan'la "Sanat Uzun, İlham Sonsuz" programlarının yapımcıları Şenol Ayla ve Timuçin Oral fikir ve birikimlerini radyofonik ortama nasıl taşıdıklarının hikâyesini dinleyicileriyle paylaşacak.

1 Şubat Cumartesi saat 16.00'da SALT Galata'daki sohbet, Açık Radyo ekibinin moderasyonunda gerçekleşecek.

"Çıkış noktası, Açık Radyo'nun çok eski bir alışkanlığına dayanıyor: Konusunda uzman veya sadece meraklı insanları suç ortağı yapmak ve onları birer radyo programcısı olmaya teşvik etme alışkanlığı. Zamanla bu suça teşvik, kendiliğinden bir hal alarak birçok dinleyicisini de programcılığa yöneltti. Ve bu bir "gelenek" halini aldı. Bugün tamamı gönüllü programcılar tarafından yapılmış ve yapılmakta olan toplam 1142 programımız var – ve bunun dünyada bir başka örneği olduğundan da emin değiliz doğrusu.

İşte, 25. yayın yılımızda bu birikimi gözler önüne serip, ifade olanaklarını zorlayan ve sorgulayan programlarımızdan kimilerini radyo dışında bir platformda da meraklı insanlarla buluşturmak fikri bizi heyecanlandırdı. Umudumuz, bugüne dek sunduğumuz içeriğin günümüzle temas içinde yeni bir anlama kavuşmasıyla Açık Radyo'nun dinleyicisiyle birlikte yaşayan ve konuşan bir arşive dönüşmesi.

Panelde, koku ve estetiğin radyoda nasıl ifadesini bulduğu "meselesi" üzerine düşünmeye; mecranın sunduğu olanak ve sınırları da birlikte anlamaya çalışacağız. "Etik - estetik bütünselliği", bizce can alıcı önem taşıyan bir "mesele" olmaya devam ediyor çünkü. Bugünlerde, belki her zamankinden de fazla."

"Koku"

Hazırlayan ve Sunan: Vedat Ozan, Açık Radyo, 2009-2012

"Koku" programında üç yıl boyunca, beş temel duyudan biri olan koku duyumuzun, insan hayatı içindeki yeri ve toplumsal yansımaları ele alınmıştı. Sadece koku alma mekanizmaları ve bunların diğer duyularla etkileşimi değil, kokunun sosyal, ekonomik ve kültürel hayata etkileri de işlenmişti.

Vedat Ozan kimdir?

Parfümör ve koku uzmanı. 1959'da dünyaya geldi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Lisansüstü Programı'nda "Koku ve Duyuların Kültürel Tarihi" adlı dersin eğitmeni. Duyular, duyular arası geçişkenlikler, koku ve tat duyuları ve bunların kültürel izdüşümleri ile ilgilenen, bu bağlamda muhtelif kurumsal eğitim programları yürütüyor. Radyo programlarından literatüre dönüşen "Kokular Kitabı", "Kokular Kitabı - Parfümler", "Kokular Kitabı - Kültürler" ve "Kokular Kitabı - Lezzetler" isimli dört kitabı mevcuttur.

"Sanat Uzun, İlham Sonsuz"

Hazırlayan ve Sunanlar: Şenol Ayla & Timuçin Oral, Açık Radyo, 2016-2018

Shakespeare'den Frida Kahlo'ya, Tezer Özlü'den Art Brut'e kadar programcıların bizzat ilgisini çekmiş ve dinleyicilerin de ilgisini çekeceğini umdukları başlıklarla; "insan neden sanat yapar", "sanat biz izleyenlere neler hissettirir", "sanatçının yaratı sürecindeki psikolojisi ve psikopatolojisi ile sanatçıların eserlerine yansıyan ruh halleri nasıldır" gibi "estetik" alana dahil edilebilecek sorular irdelendi. Dünyayı neden asıl sanat kurtarabilir sorusu da sık sık soruldu.

Şenol Ayla kimdir?

Aile hekimliği uzmanı. On yıl klinik hekimlik yaptı. Şimdi sağlık iletişimi alanında çalışıyor. Açık Radyo'da "Sanat Uzun İlham Sonsuz" programından önce Serol Teber ile birlikte "Didik Didik Freud" programını (2004) hazırlayıp sunmuşlardı. Açık Radyo'da halen Pazar günleri "I can Rock and I can Roll" programını hazırlıyor ve sunuyor.

Timuçin Oral kimdir?

Psikiyatrist. Uzun yıllar Bakırköy Ruh ve Sinir Hastanesinde çalışarak oradan emekli oldu, ardından çeşitli üniversitelerde dersler verdi. Şimdi serbest çalışıyor. "Sanat Uzun, İlham Sonsuz" programından önce Açık Radyo'da Engin Geçtan ile birlikte "Dünya Hali" (2000-2001) programını hazırlayıp sunmuşlardı.