'İklim krizi' Meclis gündemine gelemiyor

Açık Gazete
-
Aa
+
a
a
a

İklim değişikliğinin nedenlerinin, sonuçlarının ve doğacak zararların önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin araştırılması amacıyla CHP’nin verdiği önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
 

Fotoğraf: Ömer Ürer\Evrensel

1979'dan günümüze kadar yapılan ölçüm kayıtlarına göre Arktik Okyanusu’nun yakınlarında bir rekor daha kırıldı.

Kanada Meteroloji Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, dünyanın en kuzeyindeki yerleşim birimi Alert bölgesinde geçtiğimiz hafta sonu yapılan ölçümlerde hava sıcaklığının 21 dereceye ulaştığı öğrenildi. Temmuz ayı ortalamalarının 5 derece civarı olduğu bölgede yaşanan bu durumun olağandışı olduğu söyleniyor.

Kuraklıkla ve milyonlarca insanı etkileyen susuzlukla boğuşan Hindistan’ın Chennai bölgesinde kriz devam ederken, ülkenin kuzeyinde 1 milyondan fazla insan, sel ve toprak kaymasından ötürü evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Fransa’nın güneyindeki Argeles-sur-Mer bölgesinde çıkan orman yangını nedeniyle 2500 kampçı apar topar çadırlarını toparlamak zorunda kaldı. Hırvatistan’ın batısında bulunan Pag Adası’ndaki hiphop festivaline giden 10 bin kişi ise çıkan orman yangını nedeniyle partiyi bitirmek zorunda kaldı.

Çıkan bu yangınların sebebi konusunda soru işaretlerini ise Earth’s Future adlı dergide yayımlanan bir çalışma ortadan kaldırır gibi.

Geçtiğimiz sene 766 bin 439 hektarlık alanda etkili olan, 3.5 milyar dolar hasara neden olup, 100’ün üzerinde insanın ve sayısı asla bilinemeyecek olan canlının hayatına mal olan orman yangınlarına ev sahipliği yapmış olan Kaliforniya eyaletinde yapılan araştırma sonuçlarına göre, iklim krizinin yaşanmakta olan orman yangını felaketlerini yüzde 500 kat daha büyük hale getirdiği ortaya çıktı.

Türkiye’deki orman yangınları resmi kurumlar tarafından dikkat, ihmalsizlik ve kasıt gibi sebeplerle gerekçelendirilmeye devam ediliyor.

DHA’nın Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) verilerinden derlediği habere göre, Türkiye’de 2009-2018 yılları arasında 23 bin 878 yangınında 58 bin 333 hektar ormanlık alan yandı.

2009'dan bugüne kadar yaklaşık 83 bin 557 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen ormanlık alanın yanma gerekçesi ise, iklim krizi hariç, dikkatsizlik, ihmal ve kasıt gibi durumlarla gerekçelendiriliyor.

Fakat Kaliforniya’daki iklim krizi ve orman yangınları arasındaki doğrudan bağlantıya benzer bir vurgu da Türkiye’de İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay tarafından bianet’e dile getirildi.

Tolunay, Evrim Kepenek’e verdiği mülakatta bu bağlantıyı şu şekilde açıklıyordu;

“Gelecekte de orman yangınlarının artışını bekliyoruz. İklim krizi özelinde gelecekte çok daha büyük çok daha şiddetli orman yangınları yaşanması kaçınılmaz. Gelecekte iklimin değişme yönü, sıcaklıkların 100 yıl sonunda 4-5 dereceler kadar artabileceği görülüyor. Önümüzdeki 20 yıllık bir sürede 2040'lı yıllarda bu artışlar 3 dereceleri bulabilir. Aynı zamanda yağışlarda da yüzde 20'ler ile 40'lar kadar azalma bekliyoruz.”

Biçer Karaca: Atlas ve arkadaşları bize sesleniyor

Fotoğraf: Bianet

Dünya genelinde iklim aktivistlerinin yoğun lobi faaliyetleri sonucunda karar alıcılar iklim acil durumu ilan etmeye devam ediyor.

En son Arjantinli iklim aktivistlerinin yoğun çalışmalarının sonucunda Arjantin senatosunda iklim acil durumu ilan edildi. Arjantin acil durum ilan eden ilk güney ülkesi oldu.

Türkiye’de ise iklim krizi meclis gündemine gelmeye başladı.

Cumhuriyet’in haberine göre, CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca TBMM Genel Kurulu’nda CHP’nin İklim Krizi ve etkileri ile ilgili araştırma komisyonu kurulması teklifi üzerine konuştu.

Biçer Karaca, iklim krizinin bir doğa olayından fazlası olduğuna dikkat çekerek mevcut durumu meclis kürsününde şu ifadelerle dile getirdi:

“İklim krizi, çiftçimizin krizi demektir. Göç demektir. Vatandaşlarımızın ucuz gıdaya hatta gıdaya ulaşamama krizi demektir… Ülkemizde de çocuklarımız iklim krizinin farkında. Bizleri uyarmak için eylemler yapmaya ve bize seslerini duyurmaya çalışıyorlar. 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu diyor ki: ‘Beğenseniz de beğenmeseniz de değişim başladı. Büyüklerin kirlettiği dünyayı biz çocuklar temizleyeceğiz ve tüm tehlike ortadayken adım atmayan politikacılara karşı da iş bize düştü.’

“Değerli milletvekilleri, Atlas ve arkadaşları bize sesleniyor; politikacılardan, biz milletvekillerinden artık umutlarını kestiklerini ifade ediyorlar. O zaman, 82 milyon vatandaşımızın geleceğini tehdit eden iklim krizi hakkında biz de bir şeyler yapmak, tedbir almak ve bir mücadele vermek zorundayız.”

İklim değişikliğinin nedenlerinin, sonuçlarının ve doğacak zararların önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin araştırılması amacıyla CHP’nin verdiği önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Biçer’in bu ifadeleri üzerine görüşünü aldığımız Atlas Sarrafoğlu, politikacılardan umutlarını kesmediklerini sadece bir an önce harekete geçmelerini beklediklerini söyledi.