Fark Yaratanlar ve İklim Değişikliğini Kim Çekiyor?

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

Açık Dergi'de Sabancı Vakfı'ndan iki haberimiz var: Fark Yaratanlar 2020 ve İklim Değişikliğini Kim Çekiyor? yarışması. 

deneye hayır eylemleri
deneye hayır derneği

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 11. Sezon Fark Yaratanları tanıtıldı.

2009 yılından bu yana 42 şehirden 190 Fark Yaratana ulaşan, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan kişilerin hikâyelerini görünür kılmak ve topluma ilham vermek için çalışan Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı “Fark Yarat Hayatlar Değişsin” sloganıyla yeni sezona başladı. Youtube üzerinden gerçekleşen yayın ile 5 yeni Fark Yaratanın yaşadıkları çevrede karşılaştıkları sorunları gidermek üzere geliştirdikleri projeler tüm Türkiye ile paylaşıldı.
 
Programın bireyleri fark yaratmaları için teşvik ettiğini ve topluma ilham kaynağı olduğunu belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Fark Yaratanlar, çevresinde bir sorun veya eksiklik görüyor ve elini taşın altına koyarak ‘Ben bunu yaparım’ diyor. Adeta bir terzinin söküğü dikmesi gibi toplumda gördükleri bir sorunu tamir ediyorlar. Çalışmak ve başarılı olmak herkesin ulaşabileceği bir hedef. Ancak başka insanların, hayvanların ve doğanın iyiliği için çalışmak, bir karşılık beklemeden bu yola çıkmak büyük bir irade istiyor.


Bu Sezonun İlham Veren 5 Fark Yaratan Öyküsü

Konuşmamız Gerek: Dezavantajlı bölgelerdeki kadınların menstrual ürünlere erişebilmeleri ve regl konusundaki tabunun yıkılması için çalışmalar yürüten İlayda Eskitaşçıoğlu’nun kurduğu ‘Konuşmamız Gerek’ Platformu, hijyenik ürünlere erişimin bir hak olduğu düşüncesinden yola çıkarak köy okullarındaki genç kızlar, mevsimlik tarım işçisi ve mülteci kadınlarla eğitimler düzenliyor. Konuşmamız Gerek Platformu, kadınların hiçbir kesinti yaşamadan sosyal hayatın ve istihdamın bir parçası olabilmesi adına regl olmanın utanılacak bir şey olmadığının toplumda kabul görmesi ve bu tabunun yıkılması için çalışıyor.
 
Okumak Yolda Olmaktır: ‘Eşekli Kütüphaneci’ olarak bilenen Mustafa Güzelgöz’ün hikayesinden ilham alarak 2019 yılında bir gezici kütüphane oluşturan öğretmen Nusrettin Biçer ve Abdülkadir Korkmaz, ‘Okumak Yolda Olmaktır’ projesiyle Şanlıurfa’nın köylerini ziyaret ederek çocuklarla bir araya geliyor. İkinci el bir minibüsü gezici bir kütüphaneye dönüştürerek Suruç’ta gezilmemiş köy ve ulaşılmamış çocuk bırakmamayı hedefleyen proje; çocukları sadece kitapla değil, kendilerinin tasarladıkları kukla, bilim ve sanat atölyesi gibi etkinliklerle de buluşturuyor. Eğitime eşit erişim herkesin hakkı diyerek yolan çıkan bu iki öğretmen, ‘Okumak Yolda Olmaktır’ projesiyle birçok çocuğa ulaşmaya devam ediyor.
 
The Cartoon Mill: Türkiye’de çizgi film kültürünün gelişmesine katkı sağlamak için yola çıkan Fatih Küçük, 2016 yılında Türkiye’nin ilk bağımsız çizgi film okulu olan The Cartoon Mill’i kurarak çizgi film tarihi, karakter tasarlama ve çizgi film üretme gibi konularda atölyeler düzenleniyor. Sadece animasyon eğitimine değil, yörenin ekonomik gelişimine de katkıda bulunan Fatih Küçük, sanatsever bir neslin yetişmesine katkıda bulunuyor ve çocukları sanatla buluşturmaya devam ediyor.
 
Uçurtmanın Peşinde: Mardin’de doğan ve çocukluğundan beri uçurtmalara hayran olan Zahit Mungan, “Uçurtmanın Peşinde” projesi ile çocukların hem hayal gücünün hem de motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlayan uçurtma atölyeleri düzenliyor. Verdiği eğitimlerle çocukların geleneksel oyunlara olan ilgilerinin artmasını, ekran başında geçirdikleri zamanın azalmasını hedefleyen Zahit Mungan, 2016 yılından beri düzenlenen Mardin Uçurtma Festivali ile de şehrin tanıtımına katkıda bulunuyor. 
 
Deneye Hayır Derneği: Üniversite yıllarından beri hayvan hakları konusunda çalışmalarını sürdüren Yağmur Özgür Güven’in 2019 yılından beri kendisinin de kurucuları arasında yer aldığı Deneye Hayır Derneği, hayvan deneylerinin etik standartlara uygun şekilde yapılması ve bilimsel çalışmalarla geliştirilen alternatif yöntemlerin yaygınlaşmasıyla hayvan deneylerinin son bulması için çalışmalar yürütüyor. Dernek, hayvanların esaret altında tutulmadığı, işkence görmediği ve onları öldürmekten ziyade yaşatmanın yollarının arandığı daha iyi bir dünya için çalışıyor.


Değişen İklimler Değişen Hayat

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara sanat aracılığıyla dikkat çekmek amacıyla 2016 yılından bu yana düzenlediği Kısa Film Yarışması’nın 2020 yılı başvuruları da başladı. “İklim Değişikliğini Kim Çekiyor?” sloganı ile beşincisi gerçekleştirilecek Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın teması “Değişen İklimler, Değişen Hayatlar” olarak belirlendi. Bu yıl Kısa Film Yarışması’na başvurular 20 Kasım tarihine kadar yapılabiliyor.

İnsan müdahalesi ile gerçekleşen iklim değişikliğinin medeniyetleri büyük bir bilinmezliğe sürüklediğine dikkat çeken Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan bu seneki yarışmanın konusunu belirlerken taşıdıkları kaygı ve çerçeveyi şöyle ifade etmiş: “Günlük hayatlarımızda birey olarak bu sorundan etkilenmediğimizi düşünüp sorunu görmezden gelmek yerine iklim değişikliği ve bununla birlikte değişen hayatlarımız konusunda bilinçlenmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle bu yıl Kısa Film Yarışmamızın temasını ‘Değişen İklimler, Değişen Hayatlar’ olarak belirledik. Sinemacıları, iklim değişikliğinin nedenlerini, hayatımızdaki etkilerini ve bu konuda yapılması gerekenleri beyaz perdeye taşımaya davet ediyoruz. Sanatın dönüştürücü gücü ve yönetmenlerin yaratıcı bakış açısı ile toplumda iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz”.