Tarihçi Arif Dirlik'i Anarken

-
Aa
+
a
a
a

Bu hafta Açık Bilinç’te, 1 Aralık 2017'de kaybettiğimiz, Türkiye kökenli en önemli tarihçi ve eleştiri kuramcılarından olan Prof. Arif Dirlik'i EK Dergi Genel Yayın Yönetmeni Ali Şimşek’le birlikte andık.

Açık Bilinç: 30 Ocak 2018
 

Açık Bilinç: 30 Ocak 2018

podcast servisi: iTunes / RSS


Arif Dirlik, 1964'te mühendislik eğitimi için geldiği ABD'de fikrini değiştirerek tarih okumaya karar  vermiş, ve o gün bu gündür Türkiye'ye hiç dönmediği halde Türkçe'yi çok iyi kullanan, son yıllarda eserleri Türkçe olarak da yayımlanan bir tarihçi ve eleştiri kuramcısıydı. 1971-2001 yılları arasında Duke Üniversitesi'nde Tarih profesörü olarak çalışan Dirlik, dünyanın pek çok başka üniversitesinde de misafir öğretim üyesi bulunmuş, pek çok makale ve kitap yazmış, uluslararası alanda çok tanınan bir akademisyendi.

Çok sayıda makalesi bulunan Arif Dirlik'in kitaplarından bazılarını sıralayayım:

The Origins of Chinese Communism (1989) 
Revolution and History:Origins of Marxist Historiography in China 1919-1937 (1990) 
Anarchism in the Chinese Revolution (1991) 
After the Revolution: Waking the Global Capitalism (1994)  
The Postcolonial Aura: Third World Criticism in the Age of Global Capitalism(1997)
Postmodernism and China (2000)
Marxism in the Chinese Revolution (2005)
Pedagogies of the Global (2006)
Global Modernity: Modernity in the Age of Global Capitalism (2007)

Arif Dirlik'in Türkçe'ye çevrilmiş 4 kitabı bulunuyor: 

Kriz, Kimlik ve Siyaset (İletişim Yayınları)
Küreselleşmenin Sonu mu? (Ayrıntı Yayınları)
Postkolonyal Aura (Boğaziçi Üniversitesi Yayınları)
Global Modernite ve Sosyalizm (Salyangoz Yayınları)


Arif Dirlik, kitaplarının Türkçe'ye kazandırılmasında çok emeği olan Ali Şimşek'in editörlüğünde, BirGün Gazetesi için Çin üzerine bir yazı dizisi de hazırlamıştı.

Dünyanın en önemli kültürel eleştiri kuramcılarıyla konuşmaların yer aldığı "Dialogues on Cultural Studies" (2002) başlıklı kitaptaki söyleşisinde, Arif Dirlik, Tarih alanında postmodernist yaklaşımlara keskin eleştiriler getirmişti.

Fredric Jameson, Terry Eagleton, Perry Anderson gibi düşünürlerin eserlerinde atıfta bulundukları Arif Dirlik hakkında, Immanuel Wallerstein şöyle diyor:

 

"Arif Dirlik'i okumak, dünyayı daha iyi anlamak ve onu daha iyi bir dünya yapmak isteyenler için elzemdir."


Arif Dirlik'in 2014'te New School for Social Research Üniversitesi'nde verdiği "Küresel Modernitenin Açmazı" başlıklı konuşmasını izlemek için tıklayın: Arif Dirlik Talk - Crisis and Criticism: The Predicament of Global Modernity

Arif Dirlik'in, dünyada din temelli cemaat hareketlerini ve Gülen yapılanmasını küresel bir perspektiften çözümleyerek eleştirdiği konuşmasını izlemek için tıklayın:  (Ayşe Çavdar'ın tanıtımıyla): Arif Dirlik and Ayşe Çavdar at Garage. Religious Enterprise


BirGün Gazetesi'nden Mustafa Erdemol, Arif Dirlik için şöyle yazmış:

"Çok ama çok önemli bir düşünce adamını, muhteşem bir akademisyeni kaybettik. Ölümü ülkesinde bu kadar sessiz karşılanmamalıydı.”

Kaynak: https://www.birgun.net/haber-detay/arif-hoca-icin-194170.html
 

Arif Dirlik'in erken ölümünün hemen ardından, EK Dergi'de yayımlanan iki yazı:

Ali Şimşek; Arif Dirlik'i okumak

Veysel Batmaz; Arif Dirlik öldü! (mü?) 

Son olarak da sevindirici bir haber verelim:

 8 Şubat 2018 Perşembe günü Boğaziçi Üniversitesi'nde, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi işbirliğiyle Arif Dirlik anılacak, akademisyenler eserleri hakkında konuşacak. 



Haftaya, küreselleşme ve kapitalizm temasını sürdüreceğiz. Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi felsefeci Ferda Keskin, neoliberal kapitalizmle yükselen yerel milliyetçi akımların çelişkilerinden söz edecek.