Şubat'tan Ekim'e Devrimin Yılı

-
Aa
+
a
a
a

Üçüncü programımızda Şubat Devrimi'nden Ekim Devrimi'ne giden sürecin önemli köşe taşları üzerinde durduk. Şubat Devrimi'nin ortaya çıkardığı toplumsal ve siyasal durumun temel niteliklerini konuştuktan sonra sırasıyla Nisan Krizi, Temmuz Günleri, Ağustos sonunda gerçekleşen Kornilov Darbesi ve sonrasında da Ekim Devrimi'nin ne şekilde gerçekleştiğini zaman darlığı sebebiyle hızlıca ve kabaca özetledik. 

100. Yılında Ekim Devrimi: 22 Kasım 2017
 

100. Yılında Ekim Devrimi: 22 Kasım 2017

podcast servisi: iTunes / RSS

Nisan ayında Geçici Hükümet'in dış işleri bakanı ve Kadetler yani liberallerin önemli liderlerinde Miliukov'un istifasına yol açacak krizden ve Lenin'in Petrograd'ın Finlandiya Garı'na gelişi ve Rus Devrimi'ne olan etkisi üzerinde durduk. Kitlelerin siyasal sürece müdahalesi ve özellikle Barış talebinin nasıl toplumsal olaylara yol açtığı ve sokaktaki gösterileri radikalleştirdiğinden bahsettik ve bu bağlamda Temmuz Günleri denen hadiselerin ne şekilde gerçekleştiğini özetledik. Böylece üçüncü programımızda 1917 Ekim Devrimi'ne kadar gelmiş olduk. Daha sonraki programlarda bu sürecin farklı veçheleri üzerinde duracağız ve belli konuları daha ayrıntılı olarak irdelemeye çalışacağız.

Üçüncü programı Fransız marşı Marseillaise'in Rusça versiyonu ile bitirdik. "İşçi Marseillaise"i olarak da anılan marşın sözleri Pyotr lavrov'a ait. İlk defa 1875'te basılmış. Sözleri Fransızca versiyondan farklı olarak sosyalist içerikli. 1905 devriminde popüler oluyor ancak 1917 Şubat Devrimi sonrasında adeta resmi marş haline geliyor. Ekim'den sonra da bir dönem Enternasyonalle birlikte kullanılıyor.