Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör ataması: Prof. Reşit Canbeyli ile söyleşi

-
Aa
+
a
a
a

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, öğretim üyeleri ve mezunları, yeni rektör atamasına niçin tepkili? Bu atamanın arka planı; ne yapılmak isteniyor? Akademik özerklik niye önemli? Prof. Reşit Canbeyli ile konuştuk.

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör ataması
 

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör ataması

podcast servisi: iTunes / RSS

Yaklaşık 5 yıl önce, Prof. Reşit Canbeyli ve Prof. Gençay Gürsoy ile ülkemizde üniversitelerin durumunu ve akademik özgürlüklerin maruz kaldığı siyasi baskıların tarihçesini, bir Açık Bilinç programında ele almıştık.

— / —

Bu programda ise Canbeyli, konuyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de en mağdur grup; en hoyratça savrulan grup 25 yaşa kadar olan Türkiye vatandaşlarıdır. Ana okulunda başlar, ilk okulda bu kesinlikle devam eder. Nasıl liseye girilecek? Sınavalar değişir, üniversiteye nasıl girilecek? Kurallar 2-3 yılda bir değişir. Üniversite bitene kadar bu böyle devam eder. Bu durum gençler üzerinde büyük baskıya neden oluyor. 15 yıl önce öğrenciler arsında yaptığımız araştırmada depresyon çizelgesinde ortalama 9 puanken, 10’un altında olduğu için depresif değillerdi, 5 yıl önceki çalışmada ortalama 13,5’la öğrencilerimiz artık depresif çıktı. Yeni kuşak baskı altında. Bunu söylemek hakkımız ve görevimiz. Bunun topluma maddi ve manevi büyük bir bedeli olacaktır.

Bir ülkeye yapılabilecek iki büyük ihanet vardır. Birincisi doğruyu bilen, doğruyu bulmak için çalışan, arayan insanın susturulması; İkincisi ise doğruyu bilen insanın, bildiği halde susmasıdır. Üniversiteler nasıl susar? Eninde sonunda akıl ve vicdan kazanacak.”

— / —

Boğaziçi Üniversitesi'ne, üniversitenin geleneklerine aykırı bir biçimde, seçilmiş değil dışarıdan atanmış bir rektörün yerleştirilmiş olması, ne anlama geliyor?

Böyle bir dayatmaya karşı koymak, niye yalnız bugün değil yarın için de önemli?

"Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri rektör atanan Melih Bulu’ya neden itiraz ediyorlar; talepleri neler?" T24 haber sitesi video-söyleşisi

— / —

"Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protesto yürüyüşüne polisin müdahalesi ve 36 öğrencinin gözaltına alınması: a. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının b. Kötü muamele yasağının c. Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlalini oluşturuyor."

Rıza Türmen'in hukuki değerlendirmesi: Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör ataması

— / —

"Birer kamu kurumu olan üniversitelerin olmazsa olmaz demokratik ve özgürlükçü değerlerinin çiğnenmesi toplumun demokratik haklarının da çiğnenmesidir."

Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar Girişimi’nin bildirisi:

— / —

"Üniversitemizin ilkeleri, düşünce özgürlüğü ve seçim iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. "

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin bildirisi:

— / —

Son olarak, "Boğaziçi Üniversitesi'nin yeni rektörü demokratik seçimle göreve gelsin!" talebini imzalamak isteyenler için, change.org Türkiye kampanyası:Sign the Petition

— / —

Gelecek hafta, akademik özgürlükler, üniversitelerin durumu ve YÖK hakkında konuşmaya, Erasmus Üniversitesi'nden Prof. İlker Birbil ile devam edeceğiz.