Nükleere İnat Yaşasın Hayat!

Su Hakkı
-
Aa
+
a
a
a

Fukuşima'da 11 Mart 2011 tarihinde yaşanan nükleer kazanın ardından neredeyse 7 sene geçti, ancak radyoaktif kirlenme bütün Pasifik Okyanusu'nda etkili olmaya devam ediyor. Bu hafta Su Hakkı'nda konuğumuz olan, nükleersiz.org'un proje koordinatörü ve Yeşil Gazete yazarı Pınar Demircan nükleer enerjinin gerçek yüzünü Japonya’dan ve dünyadan örnekleriyle anlattı.

Su Hakkı: 20 Şubat 2018
 

Su Hakkı: 20 Şubat 2018

podcast servisi: iTunes / RSS

Fukuşima'da 11 Mart 2011 tarihinde yaşanan nükleer kazanın ardından neredeyse 7 sene geçti. Ancak radyoaktif kirlenme bütün Pasifik Okyanusu'nun kirletmeye devam ediyor. Bu korkunç felaketten 200 bini doğrudan olmak üzere yüz binlerce insan etkilenmiş olmakla birlikte deniz ekosistemi de alt üst olmuş durumda. Balıkçılıkla geçinen kültürlerin yok olması, yer altı sularının kirlenmesi vb. pek çok olumsuz etki daha on yıllar boyunca Japonya'yı etkilemeye devam edecek. Üstelik Fukuşima felaketinin henüz kontrol altına alındığı söylemek bile mümkün değil. Nitekim Kuzey ve Güney Amerika kıtaları kıyılarında kirlenmenin çeşitli etkileri ölçülür boyutlara vardı.

Ancak nükleer enerjinin fazla dile getirilmeyen başka bir boyutu daha var. Nükleer santraller başta soğutma amaçlı olarak su varlıklarını (yer altı, deniz, nehirler ve göller) kullanmaları sonucunda hem radyoaktif hem de termal kirliliğe neden oluyor. Aşırı ısınan su doğaya geri verildiğinde canlıların ölümüne neden oluyor. Yani nükleer santraller herhangi bir kaza olmasa da sularımızı kirletmeye devam ediyor.

Ülkemizde de getirilmek istenen nükleer enerji, doğa ve insan sağlığı üzerinde işte böyle olumsuz etkiler yaratıyor ve gezegendeki tüm yaşam için çok büyük riskler taşıyor. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye'de üç nükleer santral projesi gündemden düşmüyor. Mersin, Sinop ve Kırklareli'nde yapılması düşünülen bu projeler, yakın gelecekte su kıtlığı yaşayacak bir ülke olan Türkiye için ölüm fermanı demektir. Nükleer enerjiye “hayır” demezsek, enerjinin hammaddesi olarak kullanılmak istenen sularımız hızla kirlenecek ve geri dönüşü olmaz bir yola girilecektir. 

Su Hakkı'nda Akgün İlhan'ın konuğu nükleersiz.org proje koordinatörü ve Yeşil Gazete yazarı Pınar Demircan nükleer enerjinin gerçek yüzünü Japonya’dan ve dünyadan örnekleriyle anlatıyor. Demircan’ın anlattığı bu örnek olay durumları Türkiye’yi bekleyen karanlık geleceğin mahiyetine dair önemli ipuçları veriyor. Türkiye’de yeni Fukuşimalar yaşanmasın ve yaşam hakkımız sularımız kirlenmesin diye nükleere inat yaşasın hayat! 

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre
Muraki Kenichi Oyaji No Umi 4:30