İlham Perisi ve Yaratıcılık

Sanat Uzun, İlham Sonsuz
-
Aa
+
a
a
a

Sanat Uzun İlham Sonsuz'un bu bölümünde konumuz yaratıcılıktı. Yaratıcılık nedir, her insan yaratıcı olabilir mi, yaratıcı olmak için gerekli ortak özellikler var mıdır, yaratıcılık zeka ile ilişkili midir, bilinçli ve bilinçdışı süreçlerle nasıl bir ilişki içindedir, ilham perisi var mıdır gibi sorulara cevap aradık. Bu sorulara cevap olabilecek bazı büyük çalışmalardan bahsettik. 

http://www.pablopicasso.org/
Yaratıcılık meselesi!
 

Yaratıcılık meselesi!

podcast servisi: iTunes / RSS

Yaratıcılık elbette yalnızca sadece ilhamdan ibaret değil, çalışmak şart.

Picasso'nun başyapıtı diyebileceğimiz ve İspanya İç savaşı'nı konu alan Guernica'nın eskizlerinden bazıları:

Sanat Uzun İlham Sonsuz'un bu bölümünde yaratıcılık ile ilgili sorduğumuz sorulara cevap arayan bazı önemli çalışmaları ele alsık. Bunlardan biri Stanford Üniversitesi'nden psikolog Lewis Terman’ın çalışmasıydı.*

Terman, yüksek zekaya sahip çocuklar ileriki yaşamlarında nasıl olacaklar sorusunun cevabını olağanüstü uzunluktaki bir çalışmayla araştırmıştı: Terman’ın 1921’de başladığı gözlemsel çalışma 1959’daki ölümünden sonra da devam etti. Terman, 1910’lu yıllarda doğan 1500 kadar çocuğu 10’lu yaşlarında izlemeye başladı. ‘Termite’lar/Terman’ın çocukları adı verilen bu çocukların IQ düzeyleri, eğitimdeki başarıları, kişilikleri, boş zamanlarında yapmayı sevdikleri şeyler, fiziksel ve duygusal gelişimleri, okul başarıları, mesleki başarıları, evlilik durumları, duygusal ve fiziksel sağlıkları 70 yıldan fazla süreyle izlendi. Programda bu çalışmanın sonuçlarından bahsettik.

* Terman'ın çalışmasına şuradan erişebilirsiniz: Genetic Studies Of Genius Volume I Mental And Physical Traits Of A Thousand Gifted Children

Programda ABD’li psikiyatrist, şizofreni çalışmalarıyla ünlü, yaratıcılık üzerine de epey kafa yormuş bilim insanı Nancy Andreasen’in yaratıcı insanları incelediği Iowa çalışmalarından ve halen sürdürmekte olduğu yaratıcılıktaki nöral (sinirsel) süreçlerle ilgili araştırmalarından da konuştuk.

Nancy Andreasen'in bu konudaki bir konuşmasını dinlemek için tıklayın.

 

Bu programda şu parçaları dnledik:

1.     Mozart – Requiem’den Lacrimosa (1791, Academy of St. Martin in the Fields, şef Sir Neville Marriner)

2.     Don McLean – Vincent (American Pie albümünden, 1971)

3.     Amy Winehouse – Back to Black (aynı adlı albümden, 2006)

4.     No Blues – Black Cadillac (Ya Dunya albümünden, 2007)