Hülya Demircan Denizalp

-
Aa
+
a
a
a
17 Haziran 2004
Çocuklar en çok unutulan gruplar bütün siyasilerce. Bireysel olarak ya da aile içinde değil ama toplumsal olarak çocukları unutuyoruz. Çünkü onlar okullara, evlere kapatılmış durumdalar.
06 Nisan 2004
Nasıl bir dünya istiyoruz, nasıl bir Türkiye istiyoruz, nasıl bir toplum istiyoruz, benim toplum ve Türkiye tahayyülüme renk kattığını düşündüğüm, onun oluşmasında bir taş bir nüve olduğunu düşündüğüm şeylerin hayatta kalabilmesi için, benim de bir şey yapmam gerektiğini hissettiğim için...
19 Şubat 2004
Suça itilmiş çocukların ıslahevlerinde gönüllü eğitmenlerce sosyal becerilerle donatılması, suçu doğuran nedenlerden uzaklaştırılması ve sosyal hayatın yeniden bir parçası olabilmelerini hedef alan Çocuk Hakları Merkezi, genel koordinatörleri Osman Şibik'in ağzından...
13 Şubat 2004
"Düşler Atölyesinde çeşitli bilmediğimiz şeyleri, bilmediğimiz malzemeleri kullanıyoruz. İstediğimiz malzemeyi kullanabiliyoruz". TEGV Düşler Atölyesi'nde iletişim, yaratıcılık, hoşgörü temelli bir eğitim programının uygulanışı, 11 yaşındaki Hilal ve gönüllü Derya'nın ağzından aktarılıyor.
27 Ocak 2004
Global değişim programlarıyla yurtdışında staj imkanı örgütleyen uluslararası öğrenci kuruluşu AIESEC'in Türkiye Dış İlişkiler gönüllüsü Mustafa Bulgan, Türkiye'nin 50. üyelik yıldönümü dolayısıyla planladıklarını anlatıyor, şirketlere katılım ve destek için çağrıda bulunuyor.
21 Ocak 2004
Clovis Borges ("Tepki göstermeyen, gerçeklere ulaşmaya çalışmayan ve sorunları çözmeye uğraşmayan bir toplumduk. Ama şimdi Brezilya'da bunlar oluyor.") ve Bill Kelly ("Uluslararası alanda STK sayısının 6 binden 26 bine çıktığını gördük.
15 Ocak 2004
ABD'de düşük gelirli insanlara konut sağlanması ve ayrıca Ashoka için çalışan Bill Kelly ve Brezilya'da çevre alanında faaliyet gösteren "Dünya Yaşam Araştırma ve Çevre Eğitim Topluluğu"nun kurucularından Clovis Borges, STK'lar hakkında... (İngilizce – Türkçe altyazılı)
01 Aralık 2003
Yeşil Adımlar Çevre Eğitim Derneğinden Leyla Derya Çelikel ve Gülru Hotinli, Adalar'daki çöp projesinin başarısız olmasının nedenleri, ilköğretimde hayata geçen çalışmaları, gönüllüleri motive etmenin zorlukları yanı sıra, derneklere getirilen yeni beyan zorunluluğuna (4 Aralık son gün!) dikkat çeki
20 Kasım 2003
"Türkiye'de yaşanan sıkıntıların, sosyal sıkıntıların hemen hepsi dünyanın her yerinde var. Daha beteri var, daha azı var. Oranlar farklı ama var, o yüzden şu 'bunu Türkiye'den başka hiçbir yerde göremezsiniz' kompleksten kurtulalım..." Hülya Demircan bu kez konuk koltuğunda.
16 Kasım 2003
"Parıltı" derneğinden Hale Bacakoğlu ile Sacit Serim, görmeyen ve az gören çocuklarla çok küçük yaşta bilinçli biçimde ilgilenilmesi ve görenlerden yalıtılmamaları gerektiğine, ailelerin yönlendirilmemesi durumunda çocukların zihinsel gelişiminin de aksadığına, ve ihtiyaçlarına dikkat çekiyorlar.
10 Kasım 2003
"0-6 yaş grubunda veya 18 yaş grubunda Türkiye'de hizmet veren bir kurum yok. Yani bu çocuklar hiç eğitim almadıysa 18 yaşına kadar okuma, yazma dahi bilmiyorlar.
03 Kasım 2003
Sosyal sorumluluğun önkoşulu olarak bireysel gelişimde olması gerekenleri anlatan, rehberlik ve psikolojik danışmanlık uzmanı Fadime Yaslan, "Sorumluluk kazabilmesi için çocukların, öncelikle seçim yapma özgürlükleri olmalı. Bireysel sorumluluk, öncelikle kendini tanımaktır!" diyor.
15 Ekim 2003
"O çocuklar her gelen kişi ile ilişki kuruyorlar. Kendilerinden bir şeyler veriyorlar, inanmak istiyorlar, güvenmek istiyorlar. Gönüllülerin o çocukları bir iki kez gelip bırakmaya kimsenin hakkı yok..." Mehpare Çalak, Aziz Nesin Vakfı'nı, ihtiyaçlarını, yaptıklarını anlatıyor.
10 Ekim 2003
Bilgi Üniversitesi'nde kurulan STK Eğitim ve Araştırma Merkezi'nin direktörü Nurhan Yentürk, STK'lere sundukları ücretsiz hukuki danışmanlık gibi hizmetleri, kısmi ya da tamamı burslu sertifika programının içeriğini ve kimlerin katılabileceğini anlatıyor.
03 Ekim 2003
Birey olarak kendimi bilgilendiriyor muyum, bilgi toplumuna katkı sağlıyor muyum, üretken olabiliyor muyum? Kendimi koruyamıyor ve bilgilendirmiyorsam, bilgimi dışarı yansıtmıyorsam, o zaman toplumun eğitimli bir insandan beklediği faydayı sağlayamıyorum demektir...
26 Eylül 2003
2867 öğrenciye toplam 6 bin parça giysi armağan ettik. Böylece çocuğumuzun ovanın kışında su alan ayakkabısı yerine su almayan botu, sırtına giyebileceği kabanı olabiliyor. Ama geride daha 10 bin çocuğumuz var... Prof. Ayşe Yüksel Van'da öğrencilere yönelik çabalarını anlatıyor.
17 Eylül 2003
"İlçe merkezindeki çocuklarımız belki liseyi bitirebiliyorlardı ama, ondan ötesini düşünemiyorlar, göremiyorlardı..." Prof. Ayşe Yüksel, ÇYDD çatısı altında gerçekleşen "Bizim İdil"i, Anadolu kırsal kesimindeki üniversiteye motivasyon çalışmalarını, Türkiye'nin Çağdaş Kızları projesini anlatıyor.
29 Ağustos 2003
"Sosyal sorumluluk kampanyasının alanıyla şirketinizin amacının alanının bir yerde örtüştürülmesi, yapacağınız milyon dolarlık reklam kampanyalarının çok önüne geçebilir..." Marjinal Reklam'ın Genel Müdürü Asuman Bayrak ile STK, sponsorluk ve halkla ilişkiler üzerine.
20 Ağustos 2003
"Hedefimiz TBMM'de, yerel yönetimlerde, atamayla gelinen bütün organlarda ve aynı zamanda özel sektörde bütün karar alma organlarında en az % 30 kadın temsiline ulaşmak..." Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği Genel Başkanı Ayşe Bilge Dicleli anlatıyor.
08 Ağustos 2003
Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Betil. Yetişkinlerin de desteğiyle, gençlerin öncülüğünde bir vakıf olmayı başardık ve bunun devamı da illerde, yerelde, her gencin kendi içinde örgütlenerek yapılanması ve kendine uygun projeleri üretmesi...
29 Temmuz 2003
"Yanlış avcılık önemli ölçüde kontrol altına alınmış, önerdiğimiz modeldeki 'kış balıkçılığı' başlamış ve balıkçılık yapan kişinin cebine giren para 7-8 kat artmış durumda..." Neredeyse nesli tüketilen endemik İnci Kefalinin ve Vanlıların geçim kaynağının kurtarılması bir sivil girişim başarısı.
25 Temmuz 2003
XIII. STK Sempozyumu'nun konusu, "sivil toplum" ve "STK" kavramlarının içselleştirilmesinde karşılaşılan farklılıklardan yola çıkılarak, "Düşünen Sivil Toplum: Felsefi Yaklaşımlar, Açılımlar"dı. (Sonuç bildirgesi ve sempozyum öncesi yapılan kısa bir söyleşi.)
09 Temmuz 2003
"When you are dealing not with the level of the government and you are dealing with people, I have noticed that people have a great capacity to understand and be empathetic towards each other and it is this empathetic ethics that is at the heart..." Konuğumuz yine Susan Davis (simültane özet çevirim
02 Temmuz 2003
"Bangladeş'te Muhammed Yunus'un yaptıkları, zenginlerin ellerinin altında olan her şeye yoksulların da ulaşabilmesi için..." Gönüllülük ve Sosyal Sorumluluk programımızın konukları bu kez 25 yıllık sivil toplum deneyimi olan, ASHOKA'dan Susan Davis ve gönüllü deşifrecilerimizden Eda Cerrahoğlu.
25 Haziran 2003
Eğitim alanında model olabilecek, farklı kültürel anlayışları aktarabilecek ve farkındalıkları yaşatabilecek bir -"kentli"- gönüllü ancak, çocukla birlikte olmalıdır. Bir tür romantizmle çocuğa yaklaşıp, onun duygularını iğdiş edebilecek bir gönüllü tipolojisini düşünmek bile istemiyorum...
18 Haziran 2003
"Yurtdışından inanılmaz fonlar geliyor. Ama İstanbul'da Boğaz'dan itibaren Marmara'yı kapatan kocaman bir ağ gerilmiş.
11 Haziran 2003
Sivil toplum hareketinin Batı'da ve Anadolu'daki bin yıllık köklerini anlatan Sunay Demircan (AB Komisyonu'nun Sivil Toplum Destek Ekibi Koordinatörü), devletin yasayla kurduğu siyah plaka taşıyacak kadar resmi kuruluşların STK sayılmasını ve, Türkiyeli insanın örgütlenme ve katılımının süreksizliği
04 Haziran 2003
"Neredeyse toplumu bir arada tutan böyle bir enerjileri, güçleri, hayat birikimleri ve deneyimleri var. Onu ortaya çıkarmaktı amacımız..." Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'ndan Şengül Akçar gönüllülüğü ("Ertesi gün gelmiyor"), kurumsal işbirliğini ve el emeği ürünlerinin satış kanallarını anlattı.
01 Mayıs 2003
Bireysel silahlanmaya karşı çalışmalarıyla tanınan Umut Vakfı'ndan Sibel Savacı, vakfın amaçlarını, sosyal (ve birey olarak) sorumluluğu, Çocukları Oyuncak Silahlardan Arındırma projesini ve bu kapsamda düzenlenen Selamiçeşme Özgürlük Parkı şenliğini anlatıyor.
03 Mart 2003
Akın Yılmaz'la sohbet; sosyal sorumluluk ("Sosyal ile bireyi ayırmamak lazım"), gelişmişlik düzeyi ("Olup bitenleri değiştirme irademi ne kadar bir katkı ve etki gücüyle ifade edebiliyorum?"), dünyadaki sıkıntılar ("Temeli bilgi eksikliği") ve tabii STK'lar ("Hedef küçültülmeli") hakkında...