Türkiye, 'İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde yine en kötüler grubunda

-
Aa
+
a
a
a

Ulusal bir politikaya sahip olmaması ve uluslararası politikalara dahil olmaması nedeniyle sondan üçüncü olan Türkiye, gelişmekte olan Fas ve dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Hindistan’ın çok gerisinde kaldı. 

İspanya’nın Madrid kentinde süren COP25’te Germanwatch, Uluslararası İklim Ağı ile New Climate Institute’ün birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı. Türkiye bu yıl da kötüler grubunda, 48. sırada yer aldı. Endeks, salımların yüzde 90’ından sorumlu 57 ülkenin ve AB’nin iklim değişikliği ile ilgili son performanslarını değerlendiriyor. İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk üç sıranın boş bırakıldığı listede, yenilenebilir enerji, kişi başı salımlar ve iklim politikalarındaki kaydettiği ilerleme nedeniyle İsveç bu sene de dördüncü olurken, Danimarka beşinci sıraya yükseldi. Türkiye ise Suudi Arabistan, ABD, Rusya, İran, Avustralya, Kazakistan gibi fosil yakıt üreticilerinin bulunduğu ve kötü iklim politikalarına sahip ülkeler arasında yer aldı. ABD endeks tarihinde Suudi Arabistan’ın da gerisinde kalarak en sonda kendine yer buldu. Bu sene değerlendirmedeki 57 ülkenin 31’i emisyonlarını azalttı. Türkiye özellikle son yıllarda lisanssız projelerin yarattığı yatırım ortamı ile yenilenebilir enerji artışında dördüncü sırada yer alırken bu artış çok sayıda fosil yakıt santralı ile birleşince yenilenebilir enerjinin payı kısmında ülke 24. sıraya düşüyor. HES’ler dahil 2030 yılı yenilenebilir hedefinde ise 43. sıraya kadar geriliyor. Türkiye, kişi başına düşen emisyonlarda görece olumlu bir sırada bulunuyor: 14. sıra. Ancak politikaların ortaya koyduğu trendler açısında çok kötü bir noktada. Artan kömür, petrol, asfalt ve beton politikaları yüzünden emisyon trendlerinde 59. sıraya düşüyor. Türkiye daha önce iletmiş olduğu niyet beyanında 1990’da 218 milyon ton olan salımları 2030 yılı için 929 milyon tona çıkartmayı hedef olarak vermişti. Daha sonra bu hedeflerini geliştirmeyen ve astronomik bir artıştan vazgeçmeyen Türkiye, ulusal bir politikaya sahip olmaması ve uluslararası politikalara dahil olmaması nedeniyle sondan üçüncü oldu. Türkiye, gelişmekte olan Fas ve dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Hindistan’ın çok gerisinde kaldı. Fas ve Hindistan “iyi” notu alırken Türkiye “çok kötü” notu aldı. 

Kanada'ya çocuk hakları ihlali mektubu

Greta Thunberg, 14 genç aktivistle beraber Norveç Başbakanı Erna Solberg ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya ülkelerinin Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettikleri gerekçesiyle çağrıda bulunan bir mektup kaleme aldı. Mektupta, Norveç’in ve Kanada’nın çocuklara karşı gerekli sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği notu dikkat çekti. Uluslararası arenada iklim değişikliğine karşı en etkin mücadeleyi verdiği bilinen Norveç’in, kendi iklim hedeflerini tutturamadığı vurgulanan mektupta ülkenin günde 660 bin varil kapasitesine sahip yeni petrol sahası keşfine de atıfta bulunuldu. 

Bakan Kurum iklim kriziyle mücadelede atılan adımları anlattı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İspanya’nın ev sahipliği yaptığı BM İklim Değişikliği 25. Taraflar Konferansı’nda Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı tarafından düzenlenen “Kent Yoksullarının İklim Direncinin Artırılması: En Kırılgan Kesimleri Hedefleyen Yeni İşbirliği Yaklaşımı” konulu panelde konuşma yaptı. Türkiye’nin iklim kriziyle mücadele için iç sorunlara rağmen çaba harcadığını belirten Kurum, iklim kriziyle mücadelede atılan adımları anlattı. Kurum, 2012 ‘de başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğiyle bugüne kadar 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü, 5 milyon vatandaşın güvenli, sağlam konutlarda oturmasını sağladıklarını anlattı. Kurum, iklim krizine karşı yapılan çalışmalara örnek olarak Karadeniz iklim planını, 30 belediye tarafından yapılan iklim eylem planlarını gösterdi;  ayrıca, geçtiğimiz ay 11 milyon ağaç dikilerek Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girdiklerini hatırlattı. Şehirlerdeki yeşil alanın yüzde 9’dan 17’ye arttırıldığını söyleyen Kurum, 22 şehirde ekolojik koridorlar açıldığını söyledi. Panelde anlatılan çalışmalar arasında “2023 Sıfır Atık” projesi, üniversiteler ile yapılan çalışmalar, altyapıya ağırlık veren ve Kenya ile birlikte yürütülen İklim Eylem Zirvesi yer aldı. 

TMMOB: Termik santraller zehir saçıyor

TMMOB, Elektrik Mühendisleri Odası, Samsun Şubesi, termik santrallere filtre takılmasıyla ilgili son günlerde yaşanan tartışmalar nedeniyle bir açıklama yayımladı. Açıklamada filtreli de olsa termik santrallerin zehir saçtığına dikkat çekti. Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tarhan’ın yaptığı açıklamada, termik santraller ile en kirli, eski ve en pahalı enerji üretimi yapıldığı vurgulanarak, kapatılmaları halinde Türkiye’nin karanlıkta kalmayacağı kaydedildi. Tarhan, ‘’Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok zengin kaynaklara sahip. Bu kaynakların etkin ve yoğun biçimde kullanımı ile hem ekonomik hem de çevresel odaklı çok ciddi ve yaygın sorunlarımızın üstesinden gelinebilir. Ayrıca, elektrik enerjisinde talep artışı, özellikle sanayide enerji verimliliğinin sağlanması ve şebekede sistem kayıplarını önleyici yatırımların yapılmasıyla minimum düzeylerde tutulabilir. Bu nedenlerle; kömür yakıtlı tüm santrallerin dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi kapatılması ve yapılması planlanan yenilerinin de inşa edilmemesi gerekmekte“ dedi. 

Programı bir etkinlik haberi ile kapatalım. 29 Aralık Pazar günü 4. Gıda ve Kooperatifler Çalıştayı, Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Etkinlikte gıda ve kooperatifler hakkında konuşulacağı gibi bir çok atölye de gerçekleşecek. Etkinlik herkese açık ve ücretsiz.