Trabzon'da halk düzenli olarak hava kirliliği ölçümü talep ediyor

-
Aa
+
a
a
a

 Hasan Osman Bakır tarafından  Change.org/TrabzonHavakirliligi adresinde başlatılan kampanya, Trabzon'da düzenli olarak hava kirliliği ölçümleri yapılmasını talep ediyor. 

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 20 Mart 2020
 

Gezegenin Geleceği: 20 Mart 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Temiz Hava Hakkını talep eden bir  kampanya Trabzon’dan, Hasan Osman Bakır tarafından başlatılmış. Change.org/TrabzonHavakirliligi adresindeki kampanya, Trabzon'da düzenli olarak hava kirliliği ölçümleri yapılmasını talep ediyor. Kampanya metninde şu bilgilere yer veriliyor: “Hava kirliliği ile kanser arasındaki ilişkiyi araştıran Kanadalı araştırmacılar, hava kirliliğinin fazla olduğu bölgelerdeki genç kadınların, hava kirliliğinin az olduğu bölgelerde yaşayanlara oranla yüzde 30 daha fazla risk altında olduğu sonucuna vardı. Başta her türlü fosil yakıt, yani kömür başta olmak üzere odun, petrol ürünlerinin yanmasına bağlı havaya karışan büyük bir kısmı partikül şeklinde bir kısmı ise likit veya kimyasal yapıda olan kirleticiler geliyor.” Yetkililerden talepler ise şu şekilde ifade ediliyor: Trabzon'da riskli yerler ve saatler belirlensin ve vatandaşlar düzenli olarak uyarılsın. Belediye ve kamu kurumları havayı kirleten kişi ve kurumlara denetleme yapsın. Doğalgazın yaygınlaştırlılması için Büyükşehir Belediyesi aksiyon planı belirlesin. Bu kampanyaya imza atmak için Change.org/TrabzonHavaKirliliği adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Tema Zonguldak İl Temsilciliği’nin başlattığı, kömürlü termik santrallerin çevre mevzuatına uymasını talep eden kampanya 2019 yılında başarıyla sonuçlanmıştı. Bu kampanyaya, Temiz Hava Hakkı Platformu’nun da aralarında olduğu pek çok çevre kuruluşu destek vermişti. Change.org/TemizHavaHaktir adresineki kampanyayı yürüten kurumlar, bu kampanyaya imza veren 107 bin kişiyi, temiz havanın önemi konusunda bilgilendirmeye devam ediyor. Gönderdikleri son güncellemede, Temiz Hava Hakkı Platformu uzmanlarının, temiz hava ve korona virüs ilişkisiyle ilgili bilgilendirmelerine yer verildi. Verilen bilgilere göre kirli hava solumak solunum sisteminin savunma mekanizmalarını bozarak bireylerin, korona virüsü gibi zararlı mikroorganizmalardan daha fazla etkilenmesine neden olduğuna oluyor. Bireyler ve hükümetlerin aldığı koruyucu önlemler içerisinde ilk başta akla gelmese de yetkililer tarafından virüsle mücadele için hava kirliliğini azaltacak önlemlerin ihmal edilmemesi çağrısı yapılıyor. Temiz Hava Hakkı Platformu üyelerinden Halk Sağlığı Uzmanları Derneği temsilcisi Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan hava kirliliğinin sadece ölümlere ve kanser gibi hastalıklara neden olmadığını, aynı zamanda solunum sistemi enfeksiyonları üzerinde de etkili olduğunu vurguluyor ve şöyle diyor: “Kirli hava solumak, korona virüsü de dahil olmak üzere solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıkların etkisinin artmasına neden olan çok önemli bir faktör. Hava kirliliği hem kronik hastalıklara neden oluyor hem de var olan kronik hastalıkları alevlendirerek virüsün daha ölümcül seyretmesine neden olabiliyor. Ayrıca, kirli hava solumak bireylerde solunum sisteminin savunma mekanizmasını bozarak, virüsün vücuda alınmasını ve yerleşmesini de kolaylaştırıyor. Bu nedenle virüsün bireylerde yol açacağı hasarı azaltabilmek için; hava kirliliğinin azaltılmasını sağlayacak önlemlerin ihmal edilmemesi gerekir” Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Buket Atlı “Temiz Hava Hakkı Platformu olarak yaptığımız Kara Rapor çalışması, 2017 yılında hava kirliliğini Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği seviyelere indirebilseydik; Türkiye genelinde trafik kazalarının 7 katı kada ölümün engellenebileceğini gösterdi. Şimdi, hava kirliliğinin korona virüsünün etkisini artırarak daha fazla can almasını engelleyebiliriz. Alınabilecek önlemlerin başında, hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği PM10 limitlerinin üzerinde olan illerde Valilik koordinasyonunda kirliliği azaltacak acil önlemler geliyor. Bununla birlikte,uluslararası uygulamalarla uyumlu sınır değerlerin acilen kabul edilmesi ve her ilde ölçüm yapılmaya başlanması gerekiyor. Ayrıca hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği PM10 limitlerinin üzerinde olan illerde de, Valilik koordinasyonunda kirliliği azaltacak acil önlemler alınmalı.” Bu bilgilerin tamamına, Change.org/TemizHavaHaktir adresindeki kampanyanın en altında bulunan güncellemeler bölümünden ulaşabilirsiniz. 

Temiz havanın sağlığımız üzerinde bu kadar olumsuz etkisi varken, temiz hava hakkı için başlatılmış kampanyalarla devam ediyoruz. Aliağa Çevre Platformu’nun başlattığı, hava kirliliği verilerinin açıklanmasını talep eden kampanya devam ediyor. Change.org/AliagaHavaKirliligi adresindeki kampanyaya 30 bine yakın kişi imza attı. Kampanyada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy’de kurulan hava ölçüm istasyonlarının verilerinin, Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nın bilgilerinin paylaşıldığı siteye yüklenmediği ifade ediliyor ve bu bilgilerin açıklanması talep ediliyor. Aliağa Çevre Platformu, “Ağır sanayi tesislerinin en yoğun olduğu, iki rafineri, bir petrokimya tesisi, yüzlerce demir çelik tesisi, gübre fabrikası, termik santral, doğalgaz santralleri, sayısız haddehane, gemi söküm tesislerinin bulunduğu Aliağa’da, termik santral ve sanayi bölgesi yakınında hava ölçüm istasyonu kurulmasına rağmen sonuçlarının açıklanmaması, değerlerin sınırın çok üzerinde olduğu için açıklanmadığı şüphesini doğuruyor. İstasyonun kurulduğu yerlerden biri olan Aliağa’da, kanserden ölüm sıklığının diğer yerleşim bölgelerine göre 4 kat daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, bilgilerin gizlenmesine ilişkin şüphelerin haklı çıkma olasılığı artıyor.” diyor. Bu kampanyaya destek vermek isterseniz Change.org/AliagaHavakirliligi adresini ziyaret edebilirsiniz.