Sıcaklığın mevsim normallerinin üstünde olduğu Rusya'da ayılar ve kirpiler kış uykusuna yatamadı

-
Aa
+
a
a
a

İki aydır iklim krizi nedeniyle mevsim normallerinin üstünde sıcaklıklar yaşayan Rusya’da hayvanlar ve bitkiler de bu durumdan etkilendi.

Fotoğraf: Yeşil Gazete

İki aydır iklim krizi nedeniyle mevsim normallerinin üstünde sıcaklıklar yaşayan Rusya’da hayvanlar ve bitkiler de bu durumdan etkilendi. Sıcaklık seviyeleriyle hala sonbaharda olduğunu düşünen ayılar ve kirpiler kış uykusuna yatamadı. Tavşanlar sonbaharda beyaza dönerek, neredeyse iki ay boyunca avcılar ve yırtıcılar için kolay hedef oldu. Kuşlar göç mevsimi geldiğinin farkına varmazken, hanımeli ise bu yıl içerisinde üçüncü kez çiçek açıyor. Russia Beyon’da yer alan habere göre Rusya Devlet Üniversitesi’nden Prof. Yevgeniy Yeskov, “İlk karlar gelene kadar, tavşanlar avcılar için kolay bir avdı ancak birçoğunun öldüğünü doğrulayan herhangi bir verimiz yok. Sonuçta hayvanlar insanlar gibi: kendilerini sıcak tutmak için ne kadar az enerji harcarlarsa, o kadar cesur ve neşeli olurlar” dedi. 

Fosil yakıt kaynaklı hava kirliliğinin ekonomik kaybı günlük 8 milyar dolar

Greenpeace’in yayımladığı “Zehirli Hava: Fosil Yakıtların Bedeli” adlı rapora göre fosil yakıt kaynaklı hava kirliliğinin bir günde yarattığı küresel ekonomik kayıp 8 milyar dolara ulaştı.  Bu, küresel gayri safi hasılanın yüzde 3,3’ne, yıllık 2,9 trilyon dolarlık kayıp anlamına geliyor. Raporda Çin, yıllık 900 milyar dolarla birinci, ABD 600 milyar dolarla ikinci, Hindistan ise yıllık 150 milyar dolar ekonomik kayıpla üçüncü sırada.  Türkiye’nin hava kirliliği nedeniyle yılda kaybettiği miktar ise ortalama 21 milyar dolar. Kömür, benzin, gaz gibi yakıtları kullanmak ayrıca, tüm dünyada bir yılda 4,5 milyon prematüre ölüme yol açıyor. Greenpeace’e göre sera gazı emisyonlarının engellenmemesi durumunda dünya, 2050’ye kadar 2 santigrat derece ısınmış olacak. Oxford Economics’in verilerine göre böyle bir durumda küresel gayri safi hasıla yüzde 2,5 ile yüzde 7,5 azalabilir.  Raporda ayrıca, dünya nüfusunun yüzde 91’inin yaşadığı bölgelerde, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği hava kirliliği seviyesinin aşıldığı bilgisi yer aldı. 

Su ve Vicdan Nöbeti Kirazlı'daydı

Her cumartesi maden şantiyesi ziyaretlerini sürdüren Su ve Vicdan Nöbeti bu Cumartesi de Kirazlı altın madeni şantiyesi önünde bir araya geldi. Burada bir basın açıklaması okuyan eylemciler, Orman Bölge Müdürlüğü’ne seslendi. Açıklamada Kirazlı’da yapılması istenen altın madenine karşı çadırlı nöbet sürdüren eylemcilerin konakladığı binadan çıkartılmak istenmesine ve maden için yapılacak yol güzergahında kalan köylülerin meralarının boşaltılması için zorlanmasına tepki gösterildi. Çanakkale’deki maden projelerine tepki olarak başlatılan el ele eylemleri ise yedinci haftasına geldi. İskele Meydanı’nda buluşan eylemciler insan zinciri oluşturdu. Eylemciler “Kazdağları’nın geleceği için el ele tutuştuk” dedi.

300 gölün yüzoe 60'ı kurudu

Su Politikaları Derneği‘nin hazırladığı “Doğal Göller ve Sulak Alanlardaki Su Yönetimi Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporda, 300’e yakın irili ufaklı gölün yüzde 60’ının kuruduğunu açıkladı. Dernek tarafından hazırlanan raporda kirlilik nedeniyle neredeyse tüm göl alanlarının doğal dokusunun kaybettiği belirtilirken, birçok gölde ise kritik seviyede kuraklık görüldüğü belirtildi. Türkiye’deki iklim krizi ve kirlilik nedeniyle olumsuz etkilere maruz kalan doğal göl ve sulak alanların sayısının her gün arttığına vurgu yapılan raporda, “Göllerdeki nitelik ve nicel olarak koşulların bozulması, ağırlıkla iklim değişimine bağlı olarak meteorolojik. Diğer bir ifade ile sıcaklığın buna bağlı olarak da buharlaşmanın artması, yağışın düşmesi ile göllerin hidrolojik dengesi giderek bozulmakta” denildi.

"Türkiye'nin Kuşları" çıktı

pozy.org’dan bir haber: Türkiye'nin Anonim Kuşları Topluluğunca, ülkede kuş sevgisinin aşılanması ve doğa tutkunlarına kaynak oluşturulması amacıyla "Türkiye'nin Kuşları" isimli kitap hazırlandı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve TRAKUS üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, yaptığı açıklamada, Türkiye'de kuşlarla ilgili kitap eksikliğini gidermek amacıyla iki yıl önce çalışma başlattıklarını belirtti. Bu kapsamda içerisinde Türkiye'deki 485 kuş türünün fotoğraflarının ve bilgilerinin yer aldığı 400 sayfadan oluşan kitap hazırladıklarını ifade etti. Karataş, kitabın haziranda doğa tutkunlarıyla buluşacağını vurgulayarak, kitabı kendi çektikleri fotoğraflar ve edindikleri bilgilerle hazırladıklarını, kalabalık bir ekiple çalıştıklarını aktardı. Türkiye'de 485, dünya genelinde ise 10 bin 500-11 bin kuş türünün bulunduğunu belirtti. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz "Hazırladığımız kitap bilgi açısından çok doyurucu, insanların çabuk algılayabileceği ve başka türlerle kıyaslama yapabileceği içeriklere sahip. Kitapta hangi türün hangi zamanda nerede görülebileceği ile ilgili haritalar, fotoğrafları, yaşı ve cinsiyeti mevcut. Çok kapsamlı bir çalışma. Üzerinde hakikatten çok hassas bir şekilde çalışıldı. Çok özgün bir kitap oldu. Dolu dolu, 7'den 77'ye herkese hitap ediyor" diye konuştu.