Sakarya halkı şehirlerine kimya ihtisas organize sanayi bölgesi istemiyor

-
Aa
+
a
a
a

“Yeşilin ve Mavinin Hayat bulduğu Kocaali ilçemize Kimya OSB kurulmasını istemiyoruz”

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 10 Ocak 2020
 

Gezegenin Geleceği: 10 Ocak 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Kocaali Sivil Toplum Platformu’nun başlattığı kampanya, Sakarya iline bağlı Kocaali ilçesinde yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgesi’ne karşı başlatıldı. “Yeşilin ve Mavinin Hayat bulduğu Kocaali İlçemize Kimya OSB kurulmasını istemiyoruz” diyen kampanya, Change.org/KocaaliOSB adresinde yer alıyor. Kampanya metninde şu ifadelere yer veriliyor: “Kocaaliler ve doğa tutkunları olarak ilçede yapılmak istenen Kimya İhtisas organize sanayi bölgesine karşıyız. Söz konusu Kimya organize sanayi bölgesi girişimi, tarım alanlarını ve İstanbul halkının sağlıklı su ihtiyacını karşılama gayesiyle kurulmuş Melen Barajı’nın bulunduğu su havzalarını ve tüm canlıları hedef almakta. Kocaali Sivil Toplum Platformu organizasyonunun düzenlemiş olduğu bu imza kampanyasına, İnsana ve bir bütün olarak doğaya saygılı herkesin desteklemesini talep ediyoruz.” Bu kampanyayı desteklemek için Change.org/KocaaliOSB adresini ziyaret edebilisiniz. 

"Market fişleri isteğe bağlı olsun"

Hülya Aydın’ın başlattığı kampanya, market fişlerinin kaldırılmasını ya da isteğe bağlı olarak basılmasını talep ediyor. Nedeni, market fişlerinin neden olduğu kağıt israfı ve doğaya verilen zarar. Change.org/MarketFisleri adresindeki kampanyada Hülya Aydın, şu soruları soruyor: “Kaç kere alışveriş sonrası aldığınız fişlere baktınız ? Peki kaç kere bu fişlere bakmadan onları çöpe attınız? Bu fişlerin içindeki mürekkebin doğaya karıştığını ve tahmin edemeyeceğiniz miktarda kağıt israfına neden olduğunu düşündünüz mü?” Kampanyada ayrıca Fransa’nın  2018’in Kasım ayında aldığı karara göre 2020’de fişleri kaldırarak ayda ortalama 848 metre kağıt tasarrufu yapmayı hedeflediğinden söz ediliyor. Kampanyada bu fişlerin insan sağlığını da olumsuz etkilediğinden de bahsediliyor ve şu bilgilere yer veriliyor: “Damacana ve biberonla gündeme gelen ve hormon bozucu olarak bilinen Bisfenol A (BPA) bu fişlerde de bulunuyor! BPA çocuklara; erken ergenlik,obezite,öğrenme güçlüğü, hiperaktivite gibi pek çok zarar vermekte. Erişkinlerde ise kısırlık,erken menopoz,astım,böbrek yetmezliğine neden olmakta! -2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre kasa fişlerinde ince bir şerit olarak kullanılan BPA sağlığı oldukça etkiliyor. Aynı zamanda BPA’nın en çok kadınları etkilediğini belirten uzmanlar özellikle hamilelerin tehdit altında olduğunu söylüyor” Bu kampanyaya imza vermek isterseniz Change.org/MarketFisleri adresini ziyaret edebilirsiniz. 

"Güllük Körfezi'ndeki liman büyütülmesin"

Sıradaki kampanya, Güllük Körfezi’ndeki yükleme limanının büyütülmesi planına karşı çıkıyor. Milas’ın Güllük Mahallesi’nde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan Güllük Limanı Revizyonu projesinin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, geçtiğimiz hafta komisyonca yeterli bulunarak kabul edilmişti. Change.org/GullukKorfezi adresinde yer alan kampanyada Nihan Çınar, CED raporunda yanıltıcı bilgiler olduğunu ifade ediyor ve eleştirilerini listeliyor. Oldukça uzun olan bu listedeki değerlendirmelerden bir kısmı şu şekilde: “-Rapordan ve rapordaki proje çizimlerinden de anlaşılacağı gibi, bu bir “liman revizyon” projesi değil, yeni bir liman projesi. -Görsel haritada liman uzunluğu gerçek boyutlarında gösterilmedi. Çünkü, gerçek boyutlarında gösterilmesi durumunda; limanın Dalyan’ın ağzını nasıl kapattığı görülecek ve harita Dalyan’ın varlığını da içermek durumunda kalacak ve gerçek açığa çıkacak.- Raporda sanki dalyan yokmuş gibi, Sarıçay’ın doğrudan körfeze döküldüğü gibi gerçek olmayan bir harita kullanıldı. Oysa ki Dalyan’ın ağzı 1-2km.lik bir suyla ve bataklıkla kaplı. Mevcut liman zaten Dalyan’a 80m yakınken, yeni liman daha da yakın planlandı ve böylelikle bu durum gizlenmeye çalışılıyor. -Raporda limanın şehre uzaklığı, Güllük merkez baz alınarak verilmiş ve sivil halka zarar vermeyeceği savunulmuştur. Oysa, limana 100 bile olmayan uzaklıkta 850 konutluk Orjan Sitesi bulunmakta. Şimdiki durumda bile kanserojen maden tozları ve gürültüden büyük rahatsızlık duyulmakta. - Raporda denize dolgu yapılmayacağı belirtilmekte, ama rapordaki haritadan limanın hemen arkasındaki büyük bir alanın traşlanacağı anlaşılmakta. Burası zeytinliklerin olduğu bir dağ. Bu durum projede ne yazık ki gizlenmekte.” Kampanyanın talepleri de Nihan Çınar tarafından 3 maddede ifade ediliyor: “1. ÇED Raporu birbiriyle çelişkili bilgiler içermekte ve gizlenen gerçeklerle doludur ve iptal edilmeli. 2. Bilirkişi Raporu içerik ve vardığı sonuç açısından kabul edilemez nitelikte ve akademik etiğe aykırı. Bilirkişi ÇED firmasının tuttuğu elemanlardan değil, yeniden ve içinde mutlaka çevre mühendislerinin ve su ürünleri akademisyenlerinin bulunduğu bağımsız bir heyet tarafından oluşturulmalı ve üstelik bizzat bölge incelenerek rapor hazırlanmalı. 3. Varolan limanın yeri bile yanlışken ve çevreye ve insan sağlığına bu kadar zarar vermişken, bu proje tam bir yıkım projesi olacak. Limanların yapılmasına kimse karşı değil; ancak maden taşıma amaçlı bir limanın çevreye ve insana minimum zarar vereceği bir yere taşınması en uygunu olacak. Bu proje iptal edilmeli.” Eğer bu kampanyaya imza vererek destek olmak isterseniz Change.org/GullukKorfezi adresini ziyaret edebilirsiniz.