Gezegenin Geleceği: 8 Ekim 2019

-
Aa
+
a
a
a

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Kelebekler Vadisi, Konya'nın Karatay ilçesindeki Obruk Gölü, Osmaniye'nin Sumbas ilçesindeki Şarlak Şelalesi doğal sit alanının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.

Fotoğraf: AA Haber
Gezegenin Geleceği: 8 Ekim 2019
 

Gezegenin Geleceği: 8 Ekim 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Hayvan hakları savunucusu 12 örgüt, yaptıkları ortak açıklamada, hayvanlara yönelik şiddet, zulüm ve esaret koşulları yüzünden 4 Ekim Dünya Hayvanlar Günü’nü kutlamadıklarını ve yasta olduklarını açıkladı. TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun kuruluşuna ve çalışmalarına verdikleri önemin altını çizen hak örgütleri, bugüne dek Türkiye’de gündeme gelmeyen birçok hayvan hakları ihlâlinin parlamentoda tartışıldığına, ancak bazı konulardaki hak ihlâllerinin önemsenmediğine dikkat çekti. Örgütler, çok yakında raporunu tamamlayarak TBMM Genel Kurulu’na sunacak olan TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’na hayvanlardan taraf olmaları ve topluma da hayvan haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu: “Toplumumuzu hayvanlara âdil davranmaya ve hayvan haklarına saygı göstermeye, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nu da hayvanların haklarını teslim etmeye çağırıyoruz” dendi.

 

Marmara Belediyeler Birliği tarafından ilki bu yıl düzenlenen Marmara Uluslararası Kent Forumu yani MARUF İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. MARUF, kamu sektörü, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler ve ilgili diğer paydaşlar arasında bilgi, deneyim ve olanak paylaşımına zemin oluşturmayı ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, kentsel hizmetler ve kent yönetimi konusunda farklı yaklaşımları bir arada değerlendirmeyi hedefliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nde Profesör olan Yurdanur Ünal,  “Şehirlerde, iklim değişikliği ile ilgili sorunlara çözüm arayacak çalışmalar yaparken, daha kolektif çalışmalara ihtiyaç var. Örneğin; şehir planlamacıları, meteoroloji mühendisleri, inşaat mühendisleri ve çevre bilimciler hep beraber çalışmalı ki bu probleme çözüm bulabilsinler.” dedi. Ayrıca Ünal,“ Çeşitli şehir ölçeği modelleri kurgulanarak, zarar azaltma stratejileri geliştirmemiz gerekiyor. Su altı toplama havzalarının betonarme yapılarla kaplandığı yerlerde oluşacak alt yapı sorunlarını çözmek için biçimsiz yapıları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Ve en önemlisi hava kirliliği ile mücadele etmemiz gerekiyor. Çünkü hem sağlık açısından hem de sera gazı emisyonunun azaltılması bakımından bu durum çok önemli” diye ekledi. BM Kalkınma Programından Erdem Ergin ise oturumda gençlerin iklim değişikliği ile mücadele konusunda aldığı pozisyona dikkat çekti. Ergin, “Gençlerin iklim için önceliklerine bakın ve alacağınız kararlarda bu öncelikleri gözetin. Yeni gelen kuşağın beklentilerini dikkate alın” dedi. Ergin aynı zamanda, 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta’nın başlattığı iklim hareketine ve akabinde 20 Eylül’de yaptığı çağrıyla dünyanın birçok yerinde gerçekleşen küresel iklim grevlerinin önemli olduğunu belirtti. Bu yıl 2700 iklim olayı olduğunu belirten Ergin, yaşanan bu olayların yerel yönetimleri “sürdürülebilir kentler” konusunda çalışmaya ittiğini ifade etti. 

Sıfır Atık’ Projesi için pilot bölge seçilen Kızılcahamam Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte, Emine Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, %100 elektrikli Yeni Nesil Atık Toplama Aracını inceleyerek yetkililerden bilgi aldılar. Kullanıcı deneyimi esas alınarak tasarlanan ve üretilen yüzde 100 elektrikli aracın ürün ailesi, fosil yakıtların giderek terk edildiği günümüzde sürdürülebilir bir gelecek için iyi bir alternatif hizmet aracı olarak öne çıkıyor. Park ve bahçeler, fabrikalar, kampüsler ve şehir hastaneleri gibi alanlarda karbon ayak izinin azaltılmasına katkıda bulunan Yeni Nesil Hizmet Aracı, çevre dostu teknolojisi ile sürdürülebilir bir yaşam için işletmelerin Sıfır Atık hedeflerine destek oluyor.

 

Hollanda‘nın başkenti Amsterdam‘da Belediye, 2030 yılına kadar araç yakıtlarının neden olduğu hava kirliliğini önleme planları çerçevesinde, “daha fazla yaşam alanı ve daha temiz bir çevre için” bir dizi yeni düzenleme hazırladı. Kentteki trafik yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle, şehir merkezine araç girişinin azaltılmasına dönük yeni önlemler alındı. “Araçsız şehir” hedefleri doğrultusunda, toplu taşıma ve bisikletli ulaşım özendirilecek. Toplu taşıma yatırımlarına ağırlık verilirken, deneme amaçlı gece metrosu seferleri de başlatılacak. Önlemler kapsamında toplu taşımada ücretsiz veya daha ucuz aktarma olanağı sağlanacak. Şehir içinde yaya ve bisiklet dostu tasarımlar hayata geçirilecek. Tren istasyonlarında olduğu gibi, metro istasyonlarına da bisiklet kiralama noktaları kurulacak. Kent merkezinde daha az otopark izni verilecek ve yaklaşık 10 bin araçlık otopark alanı kapatılacak. Şehir dışındaki, “Park et, devam et” alanlarının sayısı arttırılacak. Bu sayede, Amsterdam’a özel aracıyla gelenler, şehir dışındaki otoparklara araçlarını park edip kente toplu taşıma ile ulaşmaya teşvik edilecek.

Resmi Gazete'de yer alan habere göre, Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Kelebekler Vadisi, Konya'nın Karatay ilçesindeki Obruk Gölü, Osmaniye'nin Sumbas ilçesindeki Şarlak Şelalesi doğal sit alanının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi. Öte yandan bu alanlar yapı yasağı getirilerek mutlak korunması gereken yerler oluyor.