Gezegenin Geleceği: 4 Eylül 2019

-
Aa
+
a
a
a

Brezilya hükümetinin Amazon ormanlarında kasıtlı yangın çıkarılmasını yasaklamasını takip eden iki gün içerisinde yaklaşık 4 bin yeni yangının başladığı açıklandı.

Fotoğraf: Independent Türkçe
Gezegenin Geleceği: 4 Eylül 2019
 

Gezegenin Geleceği: 4 Eylül 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

İsviçre hükümeti iklim değişikliği ile mücadele alanındaki hedefini yükseltti. Ülke yönetimi tarafından yapılan açıklamada Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından yayınlanan son rapordaki bilimsel tespitlerin sonrasında yapılan görüşmede Federal Konseyin 2050 yılı için net sıfır karbon emisyonu hedefi belirlediği bildirildi. İsviçre 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması kapsamında karbon emisyonlarını 2030’da 1990 yılı seviyesinin %50, 2050 yılında ise %70-85 aralığına indirme hedefi belirlemişti, bu hedefi %100’e çıkardı. Açıklamada İsviçre’deki sıcaklıkların küresel ortalamadan iki kat hızlı arttığı bildiridi. Ayrıca zaten mevcut yenilenebilir enerji teknolojiler ile ülkenin ulaşım, binalar ve sanayi alanındaki emisyonlarının 2050 yılında %95 oranında azaltılabileceği bildirildi. 

 

Birgün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre, Aydın’ın Efeler İlçesi Yılmazköy Mahallesi Kanalyolu mevkiisi üzerinde Jeotermal Elektrik Santrali kurmak için çalışma yapan jeotermal firması, usulsüz çalışmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde şirketin sıcak su kuyularında tekrar boru hattı çalışmasına köylüler engel oldu. Yaşanan gelişmelerin ardından gelen Efeler Belediyesi ekipleri, İmar ve Şehircilik Müdürlüğünden kazı izni alınmadığını tespit etti. Belediye ekipleri, bölge girişindeki yolları iş makineleriyle kapattı. Ayrıca Efeler Belediyesi’nin tutanak tuttuğu öğrenildi. Hukuksuz bir şekilde köylülerin zeytin tarlalarının içinde JES kurmak isteyen şirkete karşı köylüler, açtıkları davaları kazanmalarına rağmen şirket çalışma yapmaya devam ediyor. Zeytinliklerde JES yapamayacağını anlayan şirket bu sefer de Yılmazköy'de bulduğu jeotermal suyu borularla komşu İmamköy'de bulunan JES tesislerine götürmek için çalışmalarına devam etti. Efeler Belediyesi tarafından lisansı iptal edilen şirket, DSİ ile protokol imzalayarak çalışmalarına devam etti. Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay, kentin tam merkezinde bazı kuyuların çalıştığını ve bunun üzerine sayısız kuyu açılarak Jeotermal Elektrik Santrali kurulmaya çalışıldığına işaret ederek şunları söyledi: “Yılmazköy bu alanlarımızdan birisi. Günlerdir buraya gelip boru döşeme çalışması yapmak istiyorlar. Halkımız da direniyor. Yılmazköy halkı başta olmak üzere Aydın Çevre Platformu ve bizler bu yatırımların halkı zehirleyeceğini biliyoruz ve yapılmaması için mücadelemiz sürüyor. Efeler’de yaşayan nüfusun yoğunluğuna karşın, jeotermal yatırımı Valilik binasının tam arkasında olmak üzere insanların yoğun yaşadığı alanlarda gerçekleşecek. Hepimiz tek bir şey istiyoruz, o da temiz bir çevre.” Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili, köy halkının mücadelesini sürdürdüğünü ifade ederek, “2014 yılında acele kamulaştırma yapmışlar. Bununla ilgili açılan davaların hepsini kaybettiler. Ancak yasa dışı uygulamalarına devam ediyorlar. Santral mühürlenmiş, lisanları iptal edilmiş buna rağmen var olan kuyuların yasa dışı bir şekilde kanal kenarından, vatandaşın tarlasından geçirmeye çalışıyorlar. Buna rağmen şirket, Devlet Su İşleri’nden aldıkları yasal olmayan izinlerle, halkın kullandığı su kanallarını kullanmaya çalışıyorlar. Köylünün mücadelesi devam ediyor. Cuma günü halkın dirayeti ile çalışmaları durduruldu. Bugün de tekrar geldiler ama geldikleri gibi gittiler. Bu yasal olmayan davranışa karşı, toprağını koruyor köylü. Biz de elimizden ne geliyorsa destek veriyoruz” diye konuştu.

Independent’ten Colin Drury’in haberine göre, Brezilya hükümetinin Amazon ormanlarında kasıtlı yangın çıkarılmasını yasaklamasını takip eden iki gün içerisinde yaklaşık 4 bin yeni yangının başladığı açıklandı. Ağaçların yakılmasına dair 60 günlük yasak ilanını takip eden 48 saat içinde ülkenin Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsü 3 bin 859 yangın kaydetti. Bu alevlerden iki bin kadarı Amazon yağmur ormanlarında başladı. Rakamlar, dünya genelinde paniğe neden olan ve Fransa'da geçen günlerde yapılan G7 zirvesinin gündemine oturan çevresel krizin son darbesiyle aynı zamanda çıktı. Brezilya'da ocakla ağustos arasında 72 binden fazla yangın başladığı tespit edildi: Bu 2013'den beri tutulan kayıtlarda şimdiye kadar görülen en yüksek oran ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 daha fazla. "Dünyanın ciğerleri" olarak adlandırılan Amazon’un kaderi, iklim değişikliği uzmanlarının gözünde gezegenin geleceği için kilit öneme sahip. Amazon ormanları, küresel ısınmayı yavaşlatan hayati bir karbon deposu. Yıkımı, kasıtlı ya da değil, doğanın atmosferden karbon emme yeteneğini azaltıyor. Ormansızlaştırmayı izleme ağı Mapbiomas'ın yöneticisi Tasso Azevedo, mevzuatta yangınlara dair odağın, alan açmak isteyen kalkınmacıların ağaçları yasal olarak kesmeye devam edeceği ve ardından yasaklama süresi sona erdikten sonra onları yakacağı anlamına geldiğini söyledi. O Globo gazetesinde kaleme aldığı yazısında Azevedo, yangın kullanımına getirilen yasağın kasımda kurak sezon sona erene kadar uzatılması çağrısında bulundu. Azevedo “Yaşadıklarımız gerçek bir kriz ve derhal durdurulmazsa mevcut yangınlardan çok daha büyüklerinin görülebileceği bir trajediye dönüşebilir” demişti.