Gezegenin Geleceği: 4 Aralık 2019

-
Aa
+
a
a
a

Her yıl yaz mevsiminde Karadeniz'in özellikle de Artvin Şavşat ormanlarına daha iyi beslenmek ve kış uykusu öncesinde enerji depolamak için giden boz ayıların, yuvaları Sarıkamış ormanlarına döndüğü tespit edildi.

Fotoğraf: TRT Haber
Gezegenin Geleceği: 4 Aralık 2019
 

Gezegenin Geleceği: 4 Aralık 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Her yıl yaz mevsiminde Karadeniz'in özellikle de Artvin Şavşat ormanlarına daha iyi beslenmek ve kış uykusu öncesinde enerji depolamak için giden boz ayıların, yuvaları Sarıkamış ormanlarına döndüğü tespit edildi. Göç yolunda gidiş ve dönüş olmak üzere yaklaşık 250 kilometrelik zorlu yolu kateden boz ayılar, Sarıkamış ormanlarındaki yuvalarında uyumak için kışı bekleyecek. KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın tek göç eden boz ayılarının Sarıkamış'ta bulunduğunu söyledi.

 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun birinci, Türkiye'nin 13'üncü Ramsar alanı olan ve bir süre önce kuruyan Kuyucuk Gölü, Kars Valiliği'nin öncülüğünde yürütülen projeyle yeniden suyla buluşacak. Afrika-Avrasya göç yolunda bulunması dolayısıyla birçok kuş türüne ev sahipliği yaparken çevresel etkenler nedeniyle kuruyan Kuyucuk Gölü'nün yeniden "Kuş Cenneti" olması için sondaj çalışması yapıldı. Kars Valiliği öncülüğünde yürütülen proje kapsamında, ilk etapta göle, bin 100 metre uzaklıktaki, Ramsar alanı dışında kalan bölgeden sondajla çıkarılan su getirilecek. Projenin ikinci kısmında ise ana su kaynaklarının göl aynasına ulaşması sağlanacak. Vali Türker Öksüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuyucuk'un eski haline kavuşması için kurumların desteğiyle proje hazırlandığını söyledi. KuzeyDoğa Derneği yıllardır Kuyucuk gölünün korunması için mücadele ediyor.

 

BM İklim Değişikliği Konferansı – COP 25’te Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) çok önemli bir duyuru yaptı. Dünya Meteoroloji Örgütü her yıl düzenli olarak yayımladığı State of The Climate – İklim Durumu 2019 raporunu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre 2019 yılı, tarihteki en sıcak ikinci yada üçüncü yıl olarak kayda geçecek. Atmosferik karbondioksit konsantrasyonları 2018’de 407,8 ppm’e çıkarak rekor kırdı ve 2019 yılında da artmaya devam etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, COP25 açılışında yaptığı konuşmada "Gerçekten kafasını kuma gömen, gezegen yanarken vızıldayan bir nesil olarak mı hatırlanmak istiyoruz?" ifadelerini kullandı. "Kararlılık ve kalıcı çözümler" yoluna girmesi gerektiğini vurgulayan Guterres, bunun için de "fosil enerjilerin en düşük seviyede kalması ve 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşılması" gereğine işaret etti. Guterres konuşmasında özellikle kömür vurgusu yaptı, ve kömüre bağımlılığın en kısa sürede sona ermesi gerektiğini ifade etti. Gençlerin, şehirlerin, iş dünyasının dönüşüme başladığını ve 1,5 derece hedefi için önemli çabalar gösterdiğini ifade eden Guterres eksik olanın siyasi irade olduğunu söyledi.  Zirve’de konuşma yapan Nancy Pelosi, Amerikan Kongresi’nin, Trump’ın Paris Anlaşması’na karşı tavrına rağmen, anlaşmanın hedeflerine bağlı olduğunu ve kongre olarak küresel ısınmayı durdurmak için harekete geçeceklerini ifade etti. Pelosi “Biz Hala Buradayız, Biz Birleşik Devletler olarak hala buradayız” dedi. 

 

Hatay’ın Burnaz Sahiline yapılması planlanan termik santrale karşı açılan davada Hatay 1. İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği Avukatı Ümit Arif Özsoy, Burnaz Mevki’ne yapılması planlanan termik santrali de içeren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar planı değişikliklerini hukuka aykırı olduğunu belirterek iptali için dava açtı. Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre, Hatay 1. İdare Mahkemesi, yapılması planlanan termik santrale ilişkin önemli tespit ve uyarılara yer verdi: Bu uyarılar : ‘’Dava konusu proje için hazırlanan dava konusu planlamanın hazırlanma sürecinin usulüne uygun gerçekleştirilmediği, alanda büyük bir sulak alan mevcut olduğu halde planlama yapılırken dikkate alınmadığı, planlamanın yapılacağı alanda Burnaz Kumulları’nın bulunduğu, bu kumulların ülkemize özgü endemik 6 bitki türüne ev sahipliği yaptığı, bu bitki türlerinin de türleri tehlike sınıfları içinde yer alan bitki türlerinden oluştuğu, alanda yapılan bilimsel çalışmalar ile varlığı tespit edilen ve nesli tehlike alında bulunan İskenderun Kertenkelesi’nin yaşadığı, türün Anadolu coğrafyasında yaşam alanın Burnaz Sahili ile sınırlı olduğunun belirlendiği, planlama ile alan uygulanacak proje ile zaten yaşam alanı kıstılı olan anılan türün tamamen yok olmasına neden olabileceği’’ belirtildi. Ayrıca: ‘’Planlamanın yapıldığı alan ile projeden etkilenecek alanın büyük kısmının mutlak korunması gereken tarım arazisi niteliğinde olduğu, ruhsat sahasına 3 km mesafe içerisinde zeytinlik alanların bulunduğu ve işletilmesi planlanan dava konusu planlama ile kurulacak kömür santralinin zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmayacak şekilde faaliyette bulunmanın hayatın olağan akışına aykırı olduğu, planlama ile yapılması planlanan projenin yukarıda anılan 3573 sayılı kanun uyarınca zeytinlik sahalarına 3 km’den daha kısa mesafede kurulması mümkün olmayan tesislerden biri olduğu görüldüğü” belirtildi. Hatay 1. İdare Mahkemesi açıkladığı gerekçelerle yapılması planlanan termik santrale ilişkin onaylanan imar planlarının iptaline karar verdi.