Gezegenin Geleceği: 28 Ekim 2019

-
Aa
+
a
a
a

Greenpeace Akdeniz, “Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklasın” projesi kapsamında deniz canlılarındaki plastik kirliliğine dikkat çekmek için Marmara, Ege ve Akdeniz’den toplanan, barbun, istavrit, kefal, mırmır, tekir ve kırmızı karides türlerinin mide ve sindirim sistemleri inceledi. 

Fotoğraf: Greenpeace
Gezegenin Geleceği: 28 Ekim 2019
 

Gezegenin Geleceği: 28 Ekim 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

İçinde bulunduğumuz iklim ve biyoçeşitlilik krizlerinden kurtulmak için adil bir ekonomiye geçilmesi gerektiğini savunan Türetim Ekonomisi Derneği, Kazdağı ve Edremit çevresini öncelikli alan olarak seçip, bölgede ekolojik ve sosyal açılardan adil üretim yapan, doğaya ve insana dost üreticilere yönelik bir proje başlattı. Proje kapsamında bölgeden en az 30 adet üreticiyle birlikte çalışılarak onların ihtiyaçlarına yönelik atölye ve etkinlikler düzenlenmesi hedefleniyor. Projede ayrıca, bölgede kimyasallardan korunan tarım alanlarının tespit edilerek çoğaltılması da hedefler arasında yer alıyor. Türetim Ekonomisi Derneği, projenin ana hedefi olarak, Kazdağı ve Edremit Körfezi bölgesinde tarımsal biyolojik çeşitliliği destekleyen, ekolojik ve sosyal açıdan adil, doğaya ve insana dost üretim yapan 30 üretici ile türeticilerin işbirliğini sağlamak olarak belirtiyor. Bu çalışma ile Türkiye’deki türetici gruplar ile üreticiler arasında, yörenin tarımsal biyolojik çeşitliliğinin korunması amacıyla ekonomik-sosyal ve kültürel dayanışmaya dayalı bir modelin oluşturulması ve yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda bölge üreticilerinin içinde yer alacağı bir online çarşı oluşturulması ve her bir üreticinin tanıtıcı videoları çekilerek üretim süreçleri ve beyanları yazılı olarak kayıt altına alınması da proje kapsamında yer alıyor. Yine bu çerçevede, bir yıl içerisinde bölgede en az iki toplantı, bir şenlik düzenlenerek yöre halkının projeyi sahiplenmesi için çalışılması hedefleniyor. Proje vasıtasıyla ulaşılacak üreticilerden koşulları uygun olanlar belirlendikten sonra, Türkiye’nin farklı bölgelerinden, farklı sektörlerde 80’in üzerinde adil üreticiyi bünyesinde barındıran, 12 bin 500’den fazla kayıtlı türetici üyesi olan Good4Trust.org ekosistemine dâhil edilecekler. Bu projeye özel olarak Good4Trust.org üzerinde hazırlanacak Kuzey Ege Çarşı’sı vasıtasıyla ürünler doğrudan tüm Türkiye’ye ulaşması sağlanacak. Türetim Ekonomisi Derneği çağrısında “Eğer siz de bu bölgede yaşıyor, kimyasal zehirler kullanmadan doğayı ve geleceğimizi düşünerek üretim yapıyor ya da böyle üreticileri tanıyorsanız proje ekibiyle derneğin web sayfası turetimekonomisi.org üzerinden doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Her türlü sorunuzu [email protected] adresine iletebilirsiniz” diyor.

Greenpeace Akdeniz, “Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklasın” projesi kapsamında deniz canlılarındaki plastik kirliliğine dikkat çekmek için Marmara, Ege ve Akdeniz’den toplanan, barbun, istavrit, kefal, mırmır, tekir ve kırmızı karides türlerinin mide ve sindirim sistemleri inceledi. Bunun yanında, çoğunluğu Ege ve Marmara Denizi’nden tedarik edilmiş midyelerden üretilen midye dolmaların içerisindeki mikroplastik miktarları da incelendi.  “Türkiye’deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği” rapor kapsamında 243 adet balık, 32 adet karides ve 317 adet midye dolma analiz edildi. İncelenen balıkların yüzde 44’ünde, kırmızı karidesin yüzde 18’inde ve midye dolmaların yüzde 91’inde mikroplastik bulundu. Greenpeace Akdeniz Plastik Proje Sorumlusu Nihan Temiz Ataş şöyle konuştu: “Türkiye’deki deniz canlılarındaki plastik kirliliği araştırması, plastik kirliliğin deniz canlıları ve insan sağlığı için ne derece endişe verici olduğunu ortaya koyuyor. Daha da vahimi, bu mikroplastiklerin çoğunluğunun tek kullanımlık plastiklerin üretiminde kullanılan polimer tipteki plastikler olması. Bu sorunun tek bir çözümü var, tüketim kültürümüzü değiştirmek. Plastiği yok edemiyoruz, kullanıp uzağa atmanın bir çözüm olmadığı ve artık plastiğin tabaklarımızda olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız. Atılacak ilk adım, alternatifi olan ve AB’de de yasaklanan tek kullanımlık ürünlerin Türkiye’de de yasaklanması olmalı. Üç tarafı plastikle değil denizlerle çevrili bir Türkiye için bunu yapmalıyız” dendi Greenpeace açıklamasında.

Hindistan, güneş enerjisinin bir zamanlar imkansız olarak görülen fiyatlara gerilemesiyle birlikte yaklaşık 14 GW’lık kömür yakıtlı elektrik santralı inşa etme planlarını iptal etti. Analist Tim Buckley, Hindistan’da en kirli fosil yakıttan uzaklaşmanın ve güneşe doğru geçişin küresel enerji piyasaları üzerinde “derin” etkileri olacağını söyledi. Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü-IEEFA internet sitesinde yer alan makalesine göre, bu ay şimdiye kadar 13,7 GW’lık planlanan kömür enerjisi projesi iptal edildi. İptal edilen projeler değişimin hızının kesin bir göstergesi olarak yorumlanıyor. IEEFA Enerji Finansmanı Araştırma Direktörü Buckley, analistlerin bu fiyatın çok düşük olduğunu ve tekrarlanamayacağını söylediklerini aktardı. Ancak 16 ay sonra, 500 MW’lık bir güneş enerjisi tesisi için yapılan bir açık artırma, 2,44 rupi ile sonuçlandı. Buckley, “Güneş Hindistan’da ilk defa kömürden daha ucuz ve bunun küresel enerji piyasalarını dönüştürmek için yarattığı etkiler derin” dedi. Analist, Hindistan hükümeti tarafından, güneş enerjisinin düşen maliyeti ile birlikte enerji verimliliğini artırmak adına alınacak önlemlerin mevcut ve planlanan kömür santralları üzerinde büyük bir etkisi olacağını ifade etti.

PTT tarafından Türkiye’nin huzurlu, sakin ve yaşanılabilir yerleşim yerlerinden olan Seferihisar, Göynük, Taraklı, Eğirdir ve Gerze görsellerine yer verilerek hazırlanan 5 değerli “Sakin Şehirler” konulu sürekli posta pulları ve ilk gün zarfı 25 Ekim 2019 tarihinde tedavüle sunuldu.