Gezegenin Geleceği: 22 Ağustos 2019

-
Aa
+
a
a
a

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre Brezilya’da tarım ilacı kullanımı 1990 yılından 2016 yılına kadar geçen sürede yüzde 770 arttı.

Fotoğraf: Yeşil Gazete
Gezegenin Geleceği: 22 Ağustos 2019
 

Gezegenin Geleceği: 22 Ağustos 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Isparta İdare Mahkemesi, Salda Gölü'nde Millet Bahçesi projesinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davayı yetki yönünden reddetti. Ayrıca dava dosyasının Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine ait Sosyal Donatıları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi ihalesi hakkında Yeşilova sakinleri tarafından Ağustos ayının başında dava açıldı. Isparta İdare Mahkemesi, 31 Temmuz'da yapılan ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istenen davayı yetki yönünden reddetti. Ayrıca dava dosyasının Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. İdari yargının görevli olduğu konularda yetkili olmayan mahkemeye açılan davanın yetki yönünden reddedilerek dava dosyasının yetkili mahkemeye gönderileceği hatırlatılan kararda, şu ifadelere yer verildi: "Bakılan davada uyuşmazlığın, 2577 sayılı Yasanın 34'üncü maddesinde belirtilen imar, kamulaştırma, yıkım, işgal, tahsis, ruhsat ve iskan gibi taşınmaz mallarla ilgili mevzuatın uygulanmasından veya bunlara bağlı her türlü haklara ilişkin olmadığı, yapılacak olan ihaleye ilişkin olduğu tartışmasız. Bu nedenle iş bu davanın görüm ve çözümünde 2577 sayılı Kanun'un 32/1 maddesi uyarınca ihale onay işlemini tesis eden TOKİ Başkanlığı'nın bulunduğu yer idare mahkemesi olan Ankara İdare Mahkemesi'nin yetkili olduğu sonucuna varılmış. 2577 sayılı Kanunun 15/1-a maddesi uyarınca davanın yetki yönünden reddine, bu karara karşı temyiz/istinaf yolu kapalı olduğundan dava dosyasının bekletilmeksizin yetkili Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir." 

 

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı  tarafından hazırlanan “Türkiye Denizlerini Keşfedelim” sergisi, 23 Ağustos’a kadar ziyaretçilerle buluşacak. Sergiye New York Birleşmiş Milletler Binası ev sahipliği yapacak. Denizlerdeki plastiğe dikkat çekmek amacıyla başlatılan “Denizi Şansa Bırakma” kampanyası kapsamında “Türkiye Denizlerini Keşfedelim” sergisi, Türkiye’nin dört denizini temsil eden 34 resimden oluşuyor. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciği’nin himayesindeki sergi aynı zamanda hükümetler arası “Açık Denizlerin Korunması ve Yönetimi Konferansı”na da denk getirilerek daha çok delegenin sergiyi gezmesi ve Türkiye denizleri hakkında bilgi alması amaçlanıyor. TÜDAV durmadan aktif bir şekilde çalışıyor.

Türkiye’de İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan ve iki yıldır faaliyette olan yeni rüzgâr türbini kanadı üretim tesisinde, 500’üncü rüzgâr türbini kanadı üretildi. Türkiye, Avrupa ve Asya da dâhil olmak üzere dünya genelinde artış gösteren rüzgâr enerjisi talebine yanıt vermesi amacıyla üretilen 500 adet kanadın, toplamda yaklaşık 500 MW kapasitede enerji üretecek kadar rüzgâr toplaması bekleniyor. Bu da Türkiye’deki yaklaşık 680.000 evin enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir enerji kapasitesine denk geliyor. Şu anda Bergama tesislerinde yüzde 26’sı kadın olmak üzere 450 personel çalışıyor ve bu rakam 2020’de 700’ün üzerine çıkacak. Bergama fabrikası aynı zamanda yerel rüzgâr çiftliklerine kanat temin ederek ve nitelikli işler yaratarak hızla büyüyen Türkiye rüzgâr endüstrisinin ihtiyaçlarına da cevap veriyor. 

Brezilya‘dan gelen haber arılarla ilgili kimyasal tarım ilacı tartışmasını tekrar gündeme getirdi. Ülkenin güney eyaletlerinde yılın ilk aylarında yarım milyar arının öldüğü, ölümlerin tarımda kullanılan ve kanserojen içeren kimyasallar ve bunların yol açtığı hastalıklar nedeniyle gerçekleştiği belirlendi. İçeriğinde kimyasal tarım ilaçları arılara zarar verdiği gerekçesiyle Avrupa Birliği  tarafından Nisan ayında yasaklanmıştı. Brezilya Federal Bölgesi Arıcılık Derneği Başkanı Alberto Bastos “Tüm bu arı ölümleri zehirleniyor olduğumuzun bir işareti” dedi. Bloomberg’de yer alan habere göre de Brezilya Tarım Bakanlığı ülkenin hektar başına kullanılan tarım ilacında dünya genelinde 44’üncü sırada olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre Brezilya’da tarım ilacı kullanımı 1990 yılından 2016 yılına kadar geçen sürede yüzde 770 arttı. Greenpeace de Brezilya’da kullanılan tarım ilaçlarının yaklaşık yüzde 40’ı ‘aşırı zehirli’ ve yüzde 32’si Avrupa Birliği’nde yasaklanmış kimyasallar olduğunu açıkladı. Öte yandan hükümet bu yıl rekor düzeyde yeni kimyasal tarım ilacına onay verdi. Brezilya Sağlık Bakanlığı 2018 yılında 15 bin 18 tarım ilacı nedeniyle zehirlenme vakası olduğunu belirtmiş ve bunun muhtemelen gerçekleşenin altında bir rakam olduğunu aktarmıştı. Tarım ilaçları için lisans alan şirketler arasında dev şirketler de bulunuyor. Brezilya’nın sağlık denetimi otoritesi Anvisa’nın en son gıda güvenliği raporuna göre ülke alınan örneklerin yüzde 20’sinde izin verilen düzeylerin üzerinde tarım ilacı veya izin verilmeyen tarım ilaçlarına rastlandı. Birçok ülkede yasak olan ve Brezilya’nın en çok satan glifosat adlı tarım ilacı kimyasalının ise bu testlere dahil bile edilmediği belirtiliyor.

İzmir’de üç gün süren yangın üzerine İzmir Hava Durumu adlı sosyal medya hesabını yönetenler, yanan alanların orman olarak kalması ve tekrar ağaçlandırılması için change.org/menderesiagaclandiriyoruz internet sitesinde bir kampanya başlattı. Kampanyaya 75.000’den fazla insan imza verdi. İzmir Hava Durumu, fidan bağışı başlaması durumunda imza atanları bilgilendirecek. Son olarak imza atanlara gönderdikleri emaille, yetkililerle bu konuda iletişim halinde olacaklarını ve en doğru şekilde imzacıları bilgilendireceklerini ifade ettiler.  İzmir Hava Durumu sayfası, İzmir’de 2017 yılında çıkan yangın sonrasında da Change.org’da yanan alanların ağaçlandırılması için kampanya başlatmış ve kampanya başarıya ulaşmıştı.