Gezegenin Geleceği: 21 Ekim 2019

-
Aa
+
a
a
a

Ekoloji Birliği, iklim krizi ve ekolojik yıkıma karşı tepkilerini dile getirmek amacıyla, 26 Ekim’de Ankara’da miting düzenliyor. 

Fotoğraf: Yeşil Gazete
Gezegenin Geleceği: 21 Ekim 2019
 

Gezegenin Geleceği: 21 Ekim 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Ortak enerjimiz, ortak geleceğimiz” sloganıyla 8. Uluslararası Doğalgaz Kongresi & Fuarı INGAS’ın açılış programında konuştu. İmamoğlu “Kıtaları buluşturan İstanbul, tüm sektörün bölgesel ve küresel işbirliği buluşmalarına da kucak açtı. Potansiyeli özellikle geliştirmek ve daha iyi seviyelere ulaştırmak çok önemli bir hedefimiz olacak. İstanbul’a bunları katarken, elbette evrensel değerler ile dünyada söz edilen bir kent olmak istiyoruz. Bu kimliği ön planda tutarak, bu şehrin adil, yaratıcı, aynı zamanda yeşil bir kent olması hususunda vizyonumuzun içerisinde enerji ve çevre konuları çok ama çok öncelikli olacak. Bu çerçevede İstanbul’da düşük karbon salımına geçiş için yeni teknolojilere çok önem vereceğiz. Bu konudaki çalışmalarımızı hızlıca başlattık” dedi. İmamoğlu konuşmasına “Başka bir dünya yok. Dünya bir tane… Dünyadaki 7 milyar insanın tek bir yuvası ve tek bir evi var. Çünkü bu tercihlerin iklim krizi ile mücadelede ve bu kapsamda global işbirliği yapmadan çocuklarımızın geleceği için hep birlikte çalışmamız gerektiğinin çok önemli olduğunun altını çizmek isterim” diye konuştu. İmamoğlu “Ayrıca giderek daha sıklaşan biçimde, beklenmedik zamanda birçok doğal afeti yaşamaktayız. Geçmişe nazaran daha fazla sel baskınını ülkemizde yaşamaktayız. Bilimsel çalışmalar ile birlikte, Türkiye’de kirli hava yüzünden hayatını kaybeden insanların fazlalığını, büyük metropollerde nüfusun geleceğini düşünmenin özellikle yerel yönetimlerin vazgeçilmez bir prensibi olması gerektiğinin de bilincindeyiz.” dedi. İmamoğlu, “Küresel iklim değişikliğine neden olan endüstriyel uygulamalar yerine, sürdürülebilir enerji yatırımlarının artırılması ve düşük karbon ekonomisinin sağlanması hususunda çok kararlı hamleler yapacağız.’’ dedi. 

 

Yeni bir araştırmaya göre iklim değişikliği en çok Akdeniz Havzası’nı etkiliyor. Avrupa ve Akdeniz Havzası’ndan 43 ülkenin yer aldığı Hükümetlerarası “Akdeniz için Birlik” kuruluşunun hazırlamış olduğu rapora göre, bölgede sıcaklık artışı dünyanın diğer bölgelerine oranla daha yüksek. 600 bilim insanının çalışmalarının aktarıldığı rapor, Akdeniz Havzası’ndaki ortalama sıcaklıkların endüstri devrimi öncesindeki döneme kıyasla 1,5 derece arttığını ortaya koyuyor. Aynı dönemde dünyanın diğer bölgelerindeki sıcaklık artışı ise ortalama 1,1 derece olarak kaydedildi. “Akdeniz için Birlik” kuruluşunun Genel Sekreteri Nasser Kamel, “İklim değişikliğinin sonuçlarının tahmin edilenden daha erken ortaya çıkmaya başladığını” belirtti. Yükselen sıcaklıklar ve yağış oranlarının düşmesi kuraklık ihtimalini artırırken, bu durum su ve besin kaynaklarını tehdit ediyor. Özellikle Balkanlar ve Türkiye’de yağışlarda %30 oranında düşüş ve kuraklık yaşanması bekleniyor. Bunun yanı sıra şiddetli yağmur fırtınalarda da artış yaşanabilir. Raporun sonuçlarına göre 2040 yılına kadar Akdeniz’deki sıcaklık artışının 2,2 dereceyi bulacağı tahmin ediliyor. Yüzyılın sonuna doğru ise sıcaklık artışının Akdeniz’in bazı bölgelerinde 3,8 dereceye ulaşacağı öngörülüyor. Uzmanlar, bölgede “su kıtlığı yaşayan insanların” sayısının önümüzdeki 20 yıllık sürede 180 milyondan 250 milyona yükseleceğine dikkat çekiyor. Bölgeyi bekleyen sorunlar arasında sıcaklık artışına bağlı olarak toprak kalitesinin düşmesi, kuraklık nedeniyle ekin kaybı, sıcaklık dalgaları, deniz ürünlerinin azalması yer alıyor.

İklim Değişikliği Antlaşmadı 25. Taraflar Konferansı  öncesi Kosta Rika’da gerçekleştirilen Pre-COP25’te açıklık ve kapsayıcılığa dair yeni bir çerçeve belirlendi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in dile getirdiği dört temel hedef tartışılan bütün konularda ana çerçeveyi oluşturuyor. Bu dört hedef arasında küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırma, iklim odaklı bütün eylemlerde bilim temelli hareket etmek, 2050 yılında sıfır karbon hedefine ulaşmak ve 2030 yılında emisyonları yarı yarıya indirmek yer alıyor. İklim, doğa odaklı çözümler, biyoçeşitlilik ve okyanuslar önümüzdeki ay ve yıllarda tartışılacak ana çerçeveyi belirleyecek konular arasında. İklim, biyoçeşitlilik ve okyanus gündemleriyle yerel yönetimler ve devlet dışı aktörler arasındaki bağın gerekliliği vurgulandı. Endonezya, Fiji, İsveç ve Kosta Rika COP25 Başkanlığı için okyanuslar konusunda resmi olmayan Konferans Odası Bildirisi sundu. Bildirinin, COP25’te ele alınacak resmi konuşmaları ve okyanus üzerine çalışan 50’den fazla liderin bir araya gelerek oluşturduğu The Friends of Ocean Action’ın IPCC’nin Okyanus ve Kriyosfer Özel Raporu’na daha iddialı referanslar vererek eylemlerini hızlandırmasını olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. 

Kocaeli‘nin Dilovası ilçesinde insanların çevreye yayılan kokudan rahatsız olması üzerine araştırmaya başlayan belediye, bölgede kanalizasyona kimyasal atık döken vidanjörler tespit etti. Vidanjörlerin ait olduğu şirkete lisanssız araçlarla kimyasal taşınması, insan sağlığını tehlikeye atan kimyasalları izinsiz ve kaçak döküm, Dilovası Organize Sanayi Bölgesi iç tüzüğüne aykırı hareketten dolayı toplam 1 milyon 860 bin TL ceza kesildi. Ayrıca, Dilovası Organize Sanayi Bölgesi iç tüzüğüne uymadığından dolayı şirketin faaliyet gösterdiği alanın enerji hatları kesildi.

Ekoloji Birliği, iklim krizi ve ekolojik yıkıma karşı tepkilerini dile getirmek amacıyla, 26 Ekim’de Ankara’da miting düzenliyor. Çok sayıda ekoloji örgütünün birleşmesiyle oluşan Ekoloji Birliği, önümüzdeki hafta sonu Ankara’da gerçekleştireceği büyük miting için çağrı yaptı. “İklim krizine ve Ekolojik Yıkıma DUR Diyoruz’ temasıyla, 26 Ekim 2019 Cumartesi günü gerçekleştirilecek miting, Tandoğan Meydanı’nda.