Gezegenin Geleceği: 20 Eylül 2019

-
Aa
+
a
a
a

İznik Çevre ve Yaşam Platformu, Bursa’nın İznik ilçesinde kurulması planlanan çinko-bakır-kurşun madeni planlarına karşı bir kampanya başlattı. Change.org/izniktemadenehayir adresinde devam eden kampanya’da İznik’in UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alması ve bu maden projenin bölgenin doğasını tahrip edeceği endişeleri yer alıyor.

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 20 Eylül 2019
 

Gezegenin Geleceği: 20 Eylül 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Bugün Türkiye’nin dört bir yanında Küresel İklim Grevi etkinlikleri gerçekleşiyor. 20 Eylül Küresel İklim Grevi’nin küresel ortakları arasında yer alan Change.org da, gezegenimiz için çok önemli olan bugün için bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Change.org olarak hem ülkemizde hem de dünyada sayısız kampanya ile ilgilendik. İnsanlar çözülmesini istedikleri sorunlarla ilgili yüzlerce farklı konuda kampanya başlattı. Bunların içinde başarıya ulaşanlar oldu, ulaşmayanlar da. Ama yaşam bir şekilde devam edebildi. Şimdi ise insanlık, tarihin en büyük sınavı ile karşı karşıya: Küresel İklim Krizi. Bu sınavı geçemezsek yaşam insanlık için artık devam etmeyecek. Dünyamız fosil yakıtlar nedeniyle sanayi devrimi öncesine göre ortalama 1 derece ısınmış durumda. Bilim insanlarına göre kritik eşik 1,5 derece. Yani dünyamız yarım derece daha fazla ısınırsa bizi bekleyen gelecek felaketlerle dolu. İşte bunun için başta 16 yaşındaki Greta Thunberg olmak üzere dünyayı bizden miras alacak gençler birleşerek harekete geçti. Tam 56 haftadır cuma günleri okula gitmek yerine meydanlarda toplanarak politikacılara sorumluluklarını hatırlattılar. Şimdi sıra hepimizde. Çünkü iklim krizine çözüm üretebilecek kalan son nesil biziz. Başarısız olursak yeni nesil için iş işten geçmiş olacak. İşte bu yüzden 20 Eylül Cuma günü tüm dünyada bu gençlerin taleplerine destek vermek için küresel bir iklim grevi var. İnsanlık belki de ilk defa bu kadar büyük bir hareketle iklim krizine karşı aynı taleple bir araya geliyor:  Evimiz yanıyor. Şimdi yangını konuşmanın değil, söndürmenin zamanı.”Change.org bu açıklamayla birlikte, bugüne kadar Change.org’da yürütülen kampanyalara destek veren kişileri, 20 Eylül iklim grevine de destek vermeye çağırdı. Küresel İklim Grevi etkinlikleri 27 Eylüle kadar devam edecek. Bu konuda bilgi edinmek için www.sifirgelecek.org sitesini ziyaret edebilir, Sıfır Gelecek sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. Eğer hiçbir etkinliğe katılmanız mümkün değilse, Change.org’da Yaz Güvendi’nin başlattığı Change.org/iklimkrizi adresindeki kampanyaya destek verebilirsiniz. Bu kampanyanın imzaları dünya çapında atılan imzalarla birleştirilerek 23 Eylül’de New York’ta gerçekleşecek İklim Zirvesi’nde liderlere ulaştırılacak. Tüm dünyada atılan imzaların sayısı 1 milyonu geçmiş durumda. Türkiye’den atılan yaklaşık 10.000 imza da, diğer imzalarla birlikte New York İklim Zirvesi’ne ulaştırılmış olacak. 

 

Tema Vakfı’ndan, Change.org/altindaolumvar adresinde devam eden, Kaz Dağları’ndaki şirketin ÇED raporuna aykırı ağaç kesimine karşı olan kampanyayla ilgili önemli haberler var. Tema Vakfı geçtiğimiz hafta gönderdiği e-maille, kampanyaya imza atanlara umut verici haberler verdi. İlk haber, Kaz Dağları'nın güneyinde yer alan ve proje aşamasında olan Demirtepe Altın Madeni”nin, Bakanlıktaki ÇED raporunun inceleme ve değerlendirme komisyonu görüşmelerinin iptal edilmesi ve ardından da projenin tamamen iptal haberininin alınmış olması. İkinci haberse Türkiye genelinde ihaleye çıkması planlanan 1102 maden ihalesinin ertelenmesi. Tema Vakfı ayrıca, ertelenen 1102 madenin 710’unun altın madenlerinin de içinde olduğu gruptan oluştuğu bilgisini verdi. Bu 710 projenin ise 23 tanesi Balıkesir, Çanakkale ve Kaz Dağları yöresinde bulunuyor. Tema Vakfı bu önemli gelişmelerin, Kirazlı altın madenine karşı yürütülen 570 bin kişinin imzaladığı kampanya ve kamuoyu tepkisinin bir yansıması olduğunu ifade ediyor. Çanakkale Kirazlı Altın Madeni projesinde ağaç kesimi ve madenin inşaat faaliyetleri ise hala devam ediyor. Tema Vakfı, proje duruncaya kadar Türkiye’nin dört bir yanından gönüllüleriyle birlikte “Kaz Dağları Hepimizin!” demeye devam edeceğini bir kez daha gönderdiği bu emaille hatırlattı. Kampanyaya hala Change.org/altindaolumvar adresi üzerinden imza verebilirsiniz. 


İznik Çevre ve Yaşam Platformu, Bursa’nın İznik ilçesinde kurulması planlanan çinko-bakır-kurşun madeni planlarına karşı bir kampanya başlattı. Change.org/izniktemadenehayir adresinde devam eden kampanya’da İznik’in UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alması ve bu maden projenin bölgenin doğasını tahrip edeceği endişeleri yer alıyor. Özel bir işletme tarafından kurulması planlanan maden sahasının faaliyet alanı 1800 hektardan büyük bir araziyi kaplıyor. Kampanyayı başlatan İznik Çevre Platformu’nun verdiği bilgilere göre bu bölge 1. sınıf tarım arazisi olarak geçiyor ve bu alanda bölge halkı geçimini oldukça verimli olan zeytin ağaçlarından sağlıyor. İznik Çevre Platformu, bu proje hayata geçirilecek olursa, kaliteli ürün veren zeytin ağaçlarının kesileceğini, toprağın, madenin çevreye vereceği zarar ile tarımsal verimliliğini kaybedeceğini ve köylünün en önemli geçim kaynağı ve üretimden beslenen hayat tarzının da ellerinden alınmış olacağını ifade ediyor. Kampanyayı imzalamak için change.org/izniktemadenehayir adresinden imzanı verebilirsin.