Gezegenin Geleceği: 18 Ekim 2019

-
Aa
+
a
a
a

Change.org/MuratDagi adresinde yer alan, Ege’nin su kaynağı Murat Dağı’nda altın gümüş madeni projesine karşı kampanyada imzalar 150 bine yaklaştı. 

Fotoğraf: Change.org

Change.org’da Kaz Dağları'nda yürütülen altın arama faaliyetlerine karşı yürütülen kampanyalar ilk meyvelerini verdi. Şirketin Kirazlı Projesi'nde tüm inşaat faaliyetleri askıya alındı. Change.org’da Tema Vakfı’nın Change.org/AltindaOlumvar adresinde, işletmenin durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yönelik yürüttüğü kampanyaya 614 binin üzerinde kişi imza verdi. Diğer yandan şirketin Kaz Dağları’ndan çekilmesi için Simge Topaloğlu’nun, Change.org/AlamosGold adresinde yürüttüğü kampanyaya da 140 binin üzerinde kişi destek verdi. Tüm bunların ve sahada verilen mücadelenin sonunda şirketin 13 Ekim’de sona eren ruhsatı henüz yenilenmedi. Maden şirketinin genel merkezinden yapılan açıklamaya göre proje ruhsatının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yenilenip yenilenmeyeceği belirsizliğini koruyor. Bu kapsamda şirket ruhsat süreci kesinlik kazanıncaya kadar faaliyetlerini durdurdu ve hissedarlarına ilk üretim tahminlerinin 2020 yılı sonuna ertelendiğini açıkladı. Tema Vakfı, ruhsat tamamen iptal edilene kadar herkesi Change.org/AltindaOlumVar adresindeki kampanyayı imzalamaya ve paylaşmaya davet eden bir açıklama yayımladı. 

 

Diğer yandan, altın arama faaliyetlerine karşı farklı bölgelerden de kampanyalar başlatıldı. Balıkesir’in Balya İlçesi’nde, Kaz Dağlarının kuzey eteklerinde yer alan Orhanlar Köyü sakinleri, köylerinde gerçekleştirilecek altın arama faaliyetlerine karşı kampanya başlattı. Henüz iki gün önce başlayan kampanya, Change.org/OrhanlarBizimdir adresinde yer alıyor. Köylüler kampanya metninde : “Yıllardır hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Geniş meralarımızda yetiştirdiğimiz hayvanlarımız ülkemize yem bitkisi, et ve süt sağlıyor. Ancak şu an altın madeni çalışmaları köyümüzü, meralarımızı, yaşam alanlarımızı tehdit ediyor. 2010 yılında köyümüze gelen ve uluslararası bir altın firması köyümüzün de içinde bulunduğu sahada Balıkesir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden kuvars madeni işletmek üzere ÇED raporu gerekli değil kararı çıkardı. Kuvars ile altın madenciliğinin yakından bir ilişkisi var. Dünyada üretilen altının neredeyse tamamı kuvars alanlarından çıkarılıyor ve altın şirketleri tepki almamak için öncelikli bir alana kuvars madenciliği ile giriyor. Bölgenin ormanları kesilip, meraları yok edildikten sonra kuvars alanında altın madenciliği faaliyetleri yürütülmesi için gerekli çalışmalar başlatılıyor. Nitekim köyümüzde de böyle oldu ve ÇED Gerekli Değil kararını takip eden 2019 yılında yerli bir şirkete devretti ve şirket aynı alanda altın arama için yine - ÇED Gerekli Değil- kararı alarak sondaj çalışmalarına başladı. Madencilik faaliyetlerinden dolayı her yağmurda derelerimizde toplu balık ölümleri yaşanıyor. Bizler Orhanlar Köylüleri olarak madenciliğin yaşama verdiği zararı her gün Balyayı izleyerek görüyoruz ve köyümüzde bir altın madeni istemiyoruz. Bize Destek Olun. Bu köy bizim ve ülkemizin köyüdür. Bizi bu haklı mücadelemizde yalnız bırakmayacağınıza inanıyoruz.” dedi. Orhanlar köyü halkının kampanyasını Change.org/OrhanlarBizimdir adresinde bulabilirsiniz. 

 

Altın madenlerine karşı bir diğer mücadele de Erzincan’ın Kemaliye ilçesinden. Kemaliye’de altın madeni istemiyoruz başlığıyla başlatılan kampanya Change.org/KemaliyeyeDokunma adresinde yer alıyor. Kampanya başlatan Umut Kızıldeli, “Kemaliye ve köylerini kapsayacak bu maden faaliyeti tüm bölgenin yeraltı su kaynaklarını ve doğal yaşamı olumsuz etkileyecek. Her yıl düzenlenen doğa festivali için dünyanın dört bir yanından çok sayıda turist Kemaliye'ye gelmekte. Turizmin bölgeye kazandırdığı katma değer, altın madeninin çevreye vereceği tahribatla sekteye uğrayacak. Bölgenin ayrıca bir deprem bölgesi olması diğer bir handikap. Olası bir depremde toprağa karışacak siyanürün bölgede ve bölgede yaşayan tüm canlılarda oluşturacağı tahribat geri dönüşü imkansız sonuçlar doğuracak.” Siz de eğer Erzincan Kemaliye halkının bu mücadelesine destek vermek isterseniz Change.org/KemaliyeyeDokunma adresindeki kampanyayı imzalayabilirsiniz. 

 

Change.org/MuratDagi adresinde yer alan, Ege’nin su kaynağı Murat Dağı’nda altın gümüş madeni projesine karşı kampanyada imzalar 150 bine yaklaştı. Bu projenin iptali için Kütahya Barosu ve gönüllü avukatlar dava açtı. Şu an dava süreci devam ediyor. Kampanyayı yürüten Yavuz Alnıak’ın yoğun çabası ve Kütahya Barosu’nun desteğiyle Change.org’da atılan imzalar da dava dosyasına eklendi. Dava sonucuyla ilgili uzun zamandır bir haber yok. Kampanya metninde, maden projesinin hayata geçmesi durumunda 6 milyon metrekarelik alanda yaklaşık 2 milyon ağaç kesileceği, içme ve yer altı sularının yok olacağı ve bölgede kuraklık baş göstereceği ifade ediliyor. Dava için incelemeler sürerken bu kampanyaya ses vermek isterseniz, Change.org/MuratDagi adresindeki kampanyayı imzalayıp paylaşabilirsiniz.