Gezegenin Geleceği: 13 Aralık 2019

-
Aa
+
a
a
a

“Madrid'deki iklim değişikliği konferansında milyonlarca insanın sesi sustu. COP25'in değerli sonuçları yoktu. Sivil toplum COP25'ten kovulurken fosil yakıt lobicileri hala içeride. Buna tahammül edilemez!”

Fotoğraf: Buğday Derneği
Gezegenin Geleceği: 13 Aralık 2019
 

Gezegenin Geleceği: 13 Aralık 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Change.org/TemizHavaHaktir adresinde devam eden kampanya, bir yıl içinde ikinci kez başarıya ulaştı. Tema Vakfı Zonguldak İl Temsilciliği’nin başlattığı ve 19 STK’dan oluşan Temiz Hava Hakkı Platformu’nun desteğiyle sürdürülen kampanya, 7 yıldır kömürlü termik santrallere verilen çevre muafiyetinin sona ermesini talep ediyordu. Kömürlü termik santrallere çevre muafiyeti öneren tasarı Madde 50 adıyla tekrar Meclis’e gelince kampanya tekrar imzaya açıldı. Bu kez imzalar 100 bini geçti. İmzalar yeniden Meclis’te vekillere elden teslim edildi. Tasarı Meclis’te onaylanmış olsa da, Cumhurbaşkanı tarafından veto edildi ve Çevre Bakanı Murat Kurum da, Aralık ayında kömürlü termik santrallerin çevre mevzuatına uygunluğunun denetleneceğini ve 1 Ocak 2020 itibariyle kapatma dahil tüm cezai işlemlerin uygulanacağını söyledi. Kararı sevinçle karşılayan Tema Vakfı Zonguldak İl Temsilciliği ve Temiz Hava Hakkı Platformu, kampanyayı imzalayanlarla paylaştığı metinde şu ifadelere yer verdi: “Bu güzel haberi sevinçle karşıladık. Şimdi gözler sözünü tutması ve hiçbir istisnası olmadan, özelleştirilen kömürlü termik santrallerin çevre mevzuatına uyup uymadığını denetlemesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda! Santrallerin altyapıları, neden oldukları emisyonlar ve yaptıkları yatırımlarla ilgili tüm bilgilerin şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz.”

 

Kanal İstanbul projesi tekrar gündemde. Bu konu ilk gündeme geldiği dönemlerde, 2013 yılında Prof. Dr. Cemal Saydam’ın başlattığı kampanya da güncelliğini koruyor. Change.org/KanalIstanbul adresindeki “Doğal dengeleri bozacak Kanal İstanbul derhal iptal edilsin” başlıklı kampanyada şu ana dek 28.447 imza toplandı. Prof. Dr. Celal Saydam, kampanya metninde Kanal İstanbul’ın neden yapılmaması gerektiğini şu şekilde açıklıyor: “Kanal İstanbul, Marmara Denizi ile Karadeniz’i birbirine bağlayacak yapay bir su kanalı aslında. İkinci bir İstanbul Boğazı yaratıp etrafını ticaret merkezleri ve beton sitelerle doldurulmak için tasarlanmış bir nevi İstanbul’un idam fermanı. Doğaya ait olmayan bu yapay kanal, sadece yakın çevresini değil Çanakkale’den Karadeniz’e hem Türkiye’yi hem de Doğu Avrupa’yı olumsuz etkileyecek. Projenin hayata geçmesi ile Karadenizin soğuk ve tatlı olan suyu ile Akdeniz’den Marmara’ya, oradan da Karadeniz’e varan sıcak ve tuzlu su arasındaki denge ters düz olacak. Kendi içinde bir denge ile tek bir musluk ile birbirini doldurup boşaltan bu denizlere ikinci musluğu takmak, hepimiz için geri dönülemez felaketin başı olur. Çünkü, Karadeniz iki musluktan iki kat hızla boşalacak fakat Karadeniz’i dolduran ve besleyen nehirlerin, Tuna’nın, Dinyeper’in debisi ve kapasitesi artmayacak! Durduk yerde Karadeniz havuzuna giren tatlı suyun debisini artırmadan havuzu tek muslukla boşaltmak yerine bir musluk daha takılırsa sistem alt üst olur. Karadeniz gitgide kuruyup yok olurken, diğer tarafta Marmara ve Akdeniz’in sıcaklık, tuz oranı bozulacak “Çılgın Proje”nin sonu Çılgın Felaket olacak! Projenin sahibi Türkiye olsa da etkileyeceği ülkeler ve doğacak sonuçlara bakılırsa bu felaketin sonuçları Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkeleri etkileyecek. Ortak doğamız olan bu denize yapacağımız her şeyde diğer ülkelerin de söz hakkı var ve er ya da geç o ülkeler de bu projenin hayata geçemeyeceğini söyleyecekler. Aslında bunu anlamak için ne bilim insanı olmak gerek ne de alim, basit havuz problemi hani şu ilkokul çocuklarına çözdürülen cinsten. Saygılarımla” Siz de dilerseniz Change.org/KanalIstanbul adresine giderek bu kampanyaya imzanızı ekleyebilirsiniz. 

 

Murat Dağı’nda altın madeni yapılması için ÇED’e karşı yerel halk ve gönüllü avukatlar tarafından açılan davada kararın 15 gün sonra açıklanması bekleniyor. Bu dava dosyasına, Change.org/MuratDagi adresindeki imzalar da girmişti. Bugüne dek 150 bine yakın kişi imzalarıyla destek verdi. Mahkeme kararından önce konuyu gündemde tutmak isterseniz, Change.org/MuratDagi adresindeki kampanyayı imzalayıp paylaşabilirsiniz. 

 

Sıfır Gelecek, COP25'teki iklim aktivistlerine yönelik sert müdahaleyi ve dünya liderlerinin iklim krizine karşı eylemsizliğini protesto etmek için birazdan, saat 19.00’da İstanbul istiklal Caddesi Beyoğlu Odakule önünde basın açıklaması gerçekleştirecek. Fridays for Future hareketi “Madrid'deki iklim değişikliği konferansında milyonlarca insanın sesi sustu. COP25'in değerli sonuçları yoktu. Sivil toplum COP25'ten kovulurken fosil yakıt lobicileri hala içeride. Buna tahammül edilemez!” diyor. Bugün, Taksim Odakule’de saat 19.00’da bir araya gelecek iklim ve ekoloji aktivistleri İklim Konferansı’nda dünya liderlerinin iklim krizine karşı somut ve etkili adımlar atmadaki yetersizliklerini ve COP25’de aktivistlere yönelik müdahaleyi protesto edecek.