Gezegenin Geleceği: 10 Ekim 2019

-
Aa
+
a
a
a

İstanbul Üsküdar’da 2014’te şüpheli bir yangınla kül olan ve imar yasağı kaldırılarak restore edileceği açıklanan Hüseyin Avni Paşa Korusu’nda, kayıtlı olmayan bina inşaatları yapıldığı iddia edildi. 

Fotoğraf: Birgün
Gezegenin Geleceği: 10 Ekim 2019
 

Gezegenin Geleceği: 10 Ekim 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

#BluePanda Yelkenlisi’nin İzmir’deki ziyareti sona erdi. Ege’nin İncisi’ne ‘Hoşçakal’ derken dümeni bir sonraki durağı Kaş’a doğru çevirdi. #BluePanda’yı yarın 11 Ekim Cuma günü 10.00-17.00 arasında Kaş Limanı’nda ziyaret edebilirsiniz. İzmir doğa koruma açısından ülkemizdeki en önemli kentlerden biri: İzmir il sınırları içerisinde belirlenmiş 8 önemli kuş alanı ve 10 önemli bitki alanı, 1500 den fazla bitki, 14 sürüngen, 300’e yakın kuş ve 26 memeli türüne ev sahipliği yapıyor. İzmir kıyılarında ispermeçet balinası, afalina, çizgili yunus, tırtak ve Akdeniz keşiş foku olmak üzere 5 deniz memelisi türü gözlemlenebiliyor. İzmir aynı zamanda Türkiye’nin en kalabalık üçüncü kenti. Özellikle turistik merkezlerinde yaz döneminde nüfus daha artıyor. Bu, İzmir’den denize karışan plastik miktarının da artması anlamına geliyor.  Blue Panda’yı 11 Ekim Cuma günü 10.00-17.00 arasında Kaş Limanı’nda ziyaret ederek Blue Panda mürettebatı ve WWF-Türkiye ekibi ile tanışabilir, siz de plastik kirliliğine karşı harekete geçebilirsiniz.

Aydın’ın Efeler ilçesinde dün akşam saatlerinde çevreyi saran pis kokunun kaynağı konusunda Aydın Valiliği ile Aydın Büyükşehir Belediyesi karşı karşıya geldi. Konuya ilişkin Aydın Valiliğinden yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ön tespite göre, kokunun, Belediye Katı Atık Bertaraf Tesisleri yakınındaki Zindan Deresi'nde, içinde plastik malzemelerin de yer aldığı inşaat atıklarının yakılmasından kaynaklandığının anlaşıldığı belirtildi. Aydın Büyükşehir Belediyesi ise Valiliğinin açıklamasın yalanlayarak, “Hissedilen gaz kokusunun Zindanderesi’nde yaşanan olayla bir ilgisi yoktur. İtfaiye Daire Başkanlığımızca verilen bilgiye göre kokuya neden olacak bir yangın tespit edilmedi” dendi. Öte yandan Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay adına vatandaşların cep telefonuna atılan mesajda ise kokunun jeotermalden kaynaklandığı savunuldu. Mesajda, "Değerli hemşehrilerim, sağlığınız için bu akşam tüm ilçemize yayılan zehirli havayı solumayın. Evlerinizden çıkmayın, kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun. Jeotermale hayır" ifadeleri yer aldı.

2019 Nobel Tıp Veya Fizyoloji ile Fizik ödüllerinin ardından Kimya dalının kazananları da belli oldu. Bilim insanları John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoşino “lityum iyon pillerinin gelişimine katkıda bulundukları” için Nobel Kimya Ödülü’nü aldı. Lityum iyon piller yeniden şarj edilebiliyor; akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar gibi birçok elektronik alette kullanılıyor. Lityum pilleri aynı zamanda güneş enerjisinin gelişimi ve depolama açısından çok önemli. 2018 Ekonomi Nobel ödülü ise, “iklim, inovasyon ve ekonomik büyüme” üzerine çalışan Amerikalı bilim insanları William D. Nordhaus ve Paul M. Romer’e verilmişti. Nordhaus, iklim değişikliğinin neden olduğu zararlar üzerine çalışmalarıyla tanınırken, Romer de, sağlıklı bir ekonomik büyümenin nasıl sağlanabileceği üzerine çalışması ile ödülü hak etmişti.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre İstanbul Üsküdar’da 2014’te şüpheli bir yangınla kül olan ve imar yasağı kaldırılarak restore edileceği açıklanan Hüseyin Avni Paşa Korusu’nda, kayıtlı olmayan bina inşaatları yapıldığı iddia edildi. Köşkün yakınındaki arazide bir dönem Halide Edip Adıvar’ın da yaşadığı ve sonradan yıkılan bir köşk de yeniden yapılıyor. Tapu kaydında 31 bin 168 metrekare görünen bu alanda sadece iki köşk yer alıyor. 

 

Independent Türkçe’den Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün haberine göre, Dünya Bankası verilerine göre, Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi 2016 yılında 468 milyon ton atık üretti. Bunların neredeyse yarısı, bölge nüfusunun yüzde 61'ine ev sahipliği yapan Çin'den geldi. Çin, ABD, AB ülkeleri, Kanada, Avustralya, Japonya gibi ülkelerin kirli ve tehlikeli madde içeren ambalaj atıklarının ülkesine girmesini önlemek, değerlendirilebilir atıkların ülkesine ithalatını sağlamak, kendi çöplüğüyle mücadele etmek, depolama alanlarına giden atık miktarını azaltmak, yerel kaynakta ayrı toplama altyapı sistemini kurmak/geliştirmek, daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir bir yaşam sağlamak için bir dizi düzenlemeleri uygulamaya koydu. Dünyanın en büyük atık üreten ikinci ülkesi olan Çin, atıkların depolama alanlarında depolanmasının ve çevre kirliliğinin önlenmesi, tek kullanımlık atıkların azaltılması, değerlendirilebilir atıkların kaynakta ayrı toplanması ve geri dönüştürülmesi, alternatif hammadde olarak kullanılmasının artırılması için bir dizi çalışmalar yapmakta. Uygulamayı, 2019 Temmuz ayında, dünyanın en kalabalık şehrinin olduğu ve 24 milyon insanın yaşadığı Şangay şehrinde başlattı. Şangay Belediyesi'nin verilerine göre, her gün 19 bin 300 ton evsel atık ve 5 bin 50 ton mutfak atığı olmak üzere toplamda 24 bin 350 ton atık oluşuyor.  Bu projede atıkların ayrıştırılmasında yasaların yanında insanların vicdanına ve mahalle baskısına güveniliyor.