Change.org'da çevre alanında açılan kampanyaların 15'i 'tam sonuç' verdi

-
Aa
+
a
a
a

2019 yılında Change.org’da, çevre alanında 784 kampanya başlatıldı.

Gezegenin Geleceği: 27 Aralık 2019
 

Gezegenin Geleceği: 27 Aralık 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

15 Aralık’ta alınan verilere göre bu yıl Change.org’da, çevre alanında 784 kampanya başlatıldı. Çevre alanında başlatılan kampanyalar, bu yıl başlatılan kampanyaların %13’ünü oluşturdu. Gerek çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından, gerekse çevre tahribatının yaşandığı bölgelerdeki yerel halk tarafından çok sayıda kampanya başlatıldı. Özellikle, madencilik faaliyetlerine karşı başlatılan kampanyalar öne çıktı. 

Bu yıl, çevre konulu kampanyalarda iki rekor kırıldı.  Birincisi, tek başına en fazla imza alan kampanya bu yıl ilk kez çevre alanındaydı. TEMA Vakfı’nın, Kirazlı’daki usulsüz ağaç kesimini belgelemesi üzerine başlattığı kampanyaya 600 binin üzerinde kişi imza attı. Bu kampanya aynı zamanda Change.org Türkiye’de bugüne dek çevre alanında en fazla imza alan kampanya oldu. Ruhsat süresi dolan işletmenin ruhsatı yenilenmedi ve işletme durdu. Kampanya, ruhsat tamamen iptal edilene kadar Change.org/AltindaOlumVar adresinde devam ediyor. Bu girişim, pek çok yeni fikre ve adaletsizliği dile getirme isteğine ilham oldu, Change.org’da açılan çevre kampanyaları sayısında artış gözlendi. 

İkinci rekor, bu yıl en fazla başarının çevre alanında elde edilmiş olması. Çevre konusunda açılan kampanyalardan 15 tanesi, istenen değişimin gerçekleşmesiyle başarılı oldu. Şimdi bu başarılardan bazılarından söz edeceğim:

Temiz Hava Hakkı mücadelesinde, bir yılda iki başarı elde edildi. Kömürlü termik santrallerin çevre mevzuatından muaf tutulmasını içeren yasa tasarısı ilk olarak 2019’un ilk yarısında Madde 45 adıyla Meclis’e geldi. Hızlı bir şekilde kampanya başlatan Tema Vakfı Zonguldak İl Temsilciliği’nin kampanyasına, 19 bileşeni olan Temiz Hava Hakkı Platformu da destek verdi. 68 bin imza ve Meclis’e  imza teslimi sonrası tüm vekillerin ortak oyuyla Madde 45 reddedildi. Daha sonra aynı madde, bu kez Madde 50 adıyla tekrar Meclis’e geldi. Tekrar açılan kampanyada imza sayısı 100 bini geçti. Tasarı Meclis’ten geçse de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından veto edildi ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Aralık ayında kömürlü termik santrallerin çevre mevzuatına uygunluğunun denetleneceğini ve 1 Ocak 2020 itibariyle kapatma dahil tüm cezai işlemlerin uygulanacağını söyledi.

Murat Dağı'nda altın-gümüş maden çıkarılma faaliyeti için özel bir şirkete verilen 'ÇED Olumlu' kararını Kütahya İdare Mahkemesi iptal etti. Bölgede bu faaliyetler için 2 milyon ağacın kesilmesi planlanıyordu. Yavuz Alnıak’ın başlattığı kampanyaya 143.690 kişi imza verdi. İmzalar, ÇED iptali için açılan davanın dosyasına girdi. Sonuç olarak ÇED olumlu kararı iptal edildi ve Murat Dağı kazandı. 

Şirince Türetim Derneği’nin başlattığı kampanyaya 43.108 kişi imza verdi. Şirince’nin doğal ve kültürel mirasını yok edecek mermer ocağı planları iptal edildi. 

Başak Kaya’nın başlattığı kampanyaya 12.560 kişi imza verdi. Mersin'de Caretta caretta'ların yuvalama alanında planlanan Mersin PopFest iptal edildi. 

İzel Levi Coşkun’un “Sivriada’nın kaderi Yassıada gibi olmasın” diyerek başlattığı kampanyaya 49.808 kişi imza verdi. Sivriada'da başlatılan planlama, imar ve inşaat projelerinin tamamı iptal edildi. 

Bolu Seben İlçesi’nde hazır beton santrali kurulmayacak. Nuri Karaçam’ın başlattığı kampanyada Bolu'nun Seben ilçesi Kabak Köyü ve Mudurnu ilçesi Sarpıncık Köyü mevkinde, 'Malzeme Ocağı', 'Kırma-Eleme-Yıkama TesisiveHazır Beton Santrali' kurulması planları iptal edildi. Nuri Karaçam bu haberi imza verenlere şu şekilde duyurdu: ''Doğduğumuz, büyüdüğümüz ve gençliğimizin geçtiği köyümüzü ve doğamızı büyük bir risk altına sokacak olan Taş Ocağı ve Beton Santrali yapımını durduran Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Sayın Fatih Metin 'e milletvekilimiz sayın Arzu Aydın 'a şükranlarımı sunuyorum. Kampanyamıza destek veren siz değerli katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz. Emeklerimiz sonuç verdi. ''

Bu yıl çevre alanında en fazla imza alan ilk 5 kampanya ise sırasıyla şu şekildeydi: 1. Kirazlı’da uydulara göre; söylenenin 4 katı (195.000*) ağaç kesildi. İşletme durdurulsun!  654.202 imza. 2. Salda Gölü'ne Millet Bahçesi yapılmasını ve gölün yok olmasını istemiyorum. 241.539 imza. 3. Ege'nin Su Kaynağı Murat Dağı'nda Altın Çıkarılmasın, 2 Milyon Ağaç Kesilmesin 148.374 imza. 4. İzmir Yanıyor! Menderes'i Ağaçlandırmak İstiyoruz.---130.455 imza. 5. Kuzey Ormanları 'Muhafaza Ormanı' ilan edilmeli ve mutlak koruma altına alınmalı! 130.602 imza. 

Change.org’da bu yıl çevre alanında çok sayıda kampanyanın kazanılmış olması, gezegenimiz ve bizler için umut verici bir haber olmakla birlikte bu alanda yürütülen mücadelelerde kazanılan deneyimin de bir göstergesi. Siz de, Change.org ana sayfasına giderek, “kampanya başlat” butonunda adımları izleyerek, görmek istediğiniz değişim için kampanya başlatabilirsiniz. Belki de sizin kampanyanız, 2020 yılının başarılı kampanyalarından biri olur.